current views are: 9

26 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση17:14

Νέο ξέσπασμα Ερντογάν: Σταυροφόροι οι ηγέτες της ΕΕ – Φασίστες οι Γερμανοί

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την επετειακή Σύνοδο της Ρώμης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και τη συνάντησή τους την Παρασκευή με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό. 

Δημοσίευση 17:14’

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την επετειακή Σύνοδο της Ρώμης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και τη συνάντησή τους την Παρασκευή με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό. 

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την επετειακή Σύνοδο της Ρώμης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και τη συνάντησή τους την Παρασκευή με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό. Την ίδια ώρα, εξαπέλυσε «πυρά» κατά της Γερμανίας.

«Τι δουλειά είχαν οι ευρωπαίοι ηγέτες με τον Πάπα;» διερωτήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος. «Το Βατικανό δεν είναι κράτος – μέλος της ΕΕ» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τους ευρωπαίους ηγέτες «σταυροφόρους». 

Υπενθυμίζεται ότι προ δέκα ημερών, ο Ερντογάν είχε κάνει πάλι λόγο για «σταυροφορία», επικρίνοντας την απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έκρινε ότι οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν στις μουσουλμάνες να φορούν τη μαντίλα στην εργασία τους.

«Τι γίνεται με την θρησκευτική ελευθερία; Ποιος έλαβε αυτήν την απόφαση; Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αγαπητοί αδελφοί, εξαπέλυσαν μια σταυροφορία εναντίον του ολοένα κι ισχυρότερου συμβόλου του Ισλάμ» σχολίασε ο Ερντογάν, αποκρύπτοντας ότι η απόφαση αφορούσε όλα τα πολιτικά, φιλοσοφικά και θρησκευτικά σύμβολα όπως τον σταυρό και το εβραϊκό κιπά. 

«Φασίστες οι Γερμανοί»

«Αποκαλείτε τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας δικτάτορα. Όταν τους αποκαλούμε φασίστες, ενοχλούνται. Όταν τους αποκαλούμε ναζιστές, ενοχλούνται», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

«Είστε φασίστες, είστε. Ενοχληθείτε όσο θέλετε με τις ναζιστικές πρακτικές. Εάν ζωγραφίζετε σβάστικες στους τοίχους των τεμενών μας και δεν επιρρίπτετε την ευθύνη σε κανέναν, δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό το στίγμα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Έχουμε εκπλήξεις για την Ευρώπη»

Νέο δημοψήφισμα αυτή τη φορά για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αττάλλεια.

Ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε ότι μετά από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου μπορεί να υπάρξει και δεύτερο δημοψήφισμα για τη σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε. «Εμείς», είπε, «θα συμμορφωθούμε με ό,τι μας πει ο λαός».  Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν «η Ε.Ε. λέει ότι δεν θα μας δεχτεί, αν προκύψει το “ναι”. Μακάρι να έπαιρναν αυτή την απόφαση, θα έκαναν ευκολότερο το έργο μας. Θα μας έκαναν να πάρουμε πιο γρήγορες αποφάσεις». Παράλληλα, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να πουν «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, που θα του δώσει ενισχυμένες εκτελεστικές εξουσίες.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ που δήλωσε πως δεν μπορεί να συνεχίζει να εφαρμόζεται ως έχει η συμφωνία Άγκυρας – Βρυξελλών για το προσφυγικό και ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευσή της. Είπε επίσης πως η τουρκική κυβέρνηση έχει πληροφορίες για 3 εκατομμύρια πρόσφυγες- κυρίως Αφγανούς – που αναμένεται να περάσουν στην Τουρκία από το Ιράν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται συνολικά 6 εκατομμύρια πρόσφυγες στη γείτονα που θα θέλουν να περάσουν στην ΕΕ.

Κιλιτσντάρογλου: Με «ναι» ο Ερντογάν χορηγεί υπηκοότητα σε 4 εκατ. Σύρους

Εάν επικρατήσει το «ναι» στην συνταγματική αναθεώρηση της 16ης Απριλίου, η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν θα χορηγήσει υπηκοότητα σε περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους που βρίσκονται στην Τουρκία, δήλωσε ο ηγέτης της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Μήπως αυτοί (σ.σ οι Σύροι πρόσφυγες) ήρθαν στην Τουρκία μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών; Ποιος τους έφερε από τη Συρία; Τώρα λένε (η κυβέρνηση) ‘’Εμείς θα χορηγήσουμε υπηκοότητα σε τέσσερα εκατομμύρια Σύρους μετά το ναι”. Θα πρέπει όλοι να κάτσουμε και να σκεφτούμε» δήλωσε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) σε κομματική εκδήλωση στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ.


σχετικα αρθρα