current views are: 7

27 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση10:16

Έρευνα για πανό διαδηλωτών που έγραφε «Σκοτώστε τον Ερντογάν»

H εισαγγελία ερευνά το περιστατικό με το πανό διαμαρτυρίας που ανήρτησαν διαδηλωτές στη Βέρνη και έφερε το σύνθημα “Σκοτώστε τον Ερντογάν”.

Δημοσίευση 10:16’

H εισαγγελία ερευνά το περιστατικό με το πανό διαμαρτυρίας που ανήρτησαν διαδηλωτές στη Βέρνη και έφερε το σύνθημα “Σκοτώστε τον Ερντογάν”.

Ελβετοί εισαγγελείς ερευνούν κατά πόσο ένα πανό το οποίο έφερε σύνθημα κατά της ζωής του Tούρκου προέδρου και το οποίο κρατούσαν διαδηλωτές παραβίασε τους νόμους κατά της υποκίνησης μίσους, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Το Σάββατο πραγματοποίθηκε διαδήλωση στη Βέρνη κατά του προγραμματισμένου δημοψηφίσματος στην Τουρκία το οποίο θα ενισχύσει τις εξουσίες του τούρκου προέδρου και ένα από τα πανό που κρατούσαν διαδηλωτές έγραφε “Σκοτώστε τον Ερντογάν με τα ίδια τα όπλα του” και έδειχνε τον τούρκο πρόεδρο με ένα πιστόλι στον κρόταφο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε ελβετούς διπλωμάτες στην Άγκυρα ζητώντας τη δίωξη διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων ήταν και χιλιάδες Κούρδοι.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος έχει κατηγορήσει τη Γερμανία και την Ολλανδία για ναζιστικού τύπου πρακτικές επειδή απαγόρευσαν τις πολιτικές συγκεντρώσεις που προωθούν το δημοψήφισμα, δήλωσε ότι η Ελβετία το παράκανε.

“Τα αριστερά κόμματά τους και οι τρομοκράτες …ενώθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία… Στο ελβετικό κοινοβούλιο, κρέμασαν τη φωτογραφία μου με ένα όπλο στο κεφάλι μου”, είπε ο πρόεδρος.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Βέρνης Ντομινίκ Τζέγκι δήλωσε ότι οι εισαγγελείς θα αποφανθούν αν παραβιάστηκε ο ελβετικός νόμος από την ανάρτηση του πανό, το οποίο δεν είχε κατασχέσει η αστυνομία.

“Η αστυνομία δεν παρενέβη ενεργά στη διαδήλωση. Επιβεβαιώσαμε την παρουσία του πανό διαμαρτυρίας”.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η διαδήλωση οργανώθηκε από το απαγορευμένο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση, αλλά όχι και η Ελβετία.

Ένα email το οποίο ανακοίνωνε τη διαδήλωση του Σαββάτου ανέφερε πολλές οργανώσεις οι οποίες θα συμμετείχαν σε αυτή, περιλαμβανομένου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος –του δεύτερου μεγαλύτερου της Ελβετίας– καθώς και της Κουρδοτουρκοελβετικής Ένωσης, αλλά όχι και του PKK.

Εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος πήρε αποστάσεις για λογαριασμό του κόμματός του από το πανό λέγοντας ότι μια φράξια, η οποία δεν συνδέεται με τους διοργανωτές, είναι εκείνη που ανήρτησε το πανό.

Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε έναν λεκτικό πόλεμο με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν απαγορεύσει στην Άγκυρα τη διοργάνωση πολιτικών συγκεντρώσεων στο έδαφός τους με στόχο να πείσουν τους απόδημους τούρκους να ψηφίσουν υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του Ερντογάν στο δημοψήφισμα του Απριλίου.

Ο Eλβετός υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Tούρκο ομόλογό του την περασμένη εβδομάδα ότι η Βέρνη “θα ερευνήσει σχολαστικά” τυχόν παράνομη παρακολούθηση από την Άγκυρα αποδήμων Τούρκων πριν από το δημοψήφισμα.

Η Γερμανία και η Ολλανδία, που αμφότερες φιλοξενούν πολλούς απόδημους Τούρκους με δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα, έχουν ισχυριστεί ότι η απόφαση να απαγορεύσουν τις συγκεντρώσεις ελήφθη για λόγους ασφαλείας και δεν είχε πολιτικά κίνητρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters


σχετικα αρθρα