current views are: 7

27 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση12:13

Ρωσία: Πρόστιμο και φυλάκιση στον ηγέτη της αντιπολίτευσης – Δεν απελευθερώνουν τους διαδηλωτές

Δικαστήριο επέβαλε σήμερα πρόστιμο 20.000 ρουβλίων (352,20 δολάρια ΗΠΑ) στον Ρώσο αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλνι.

Δημοσίευση 12:13’

Δικαστήριο επέβαλε σήμερα πρόστιμο 20.000 ρουβλίων (352,20 δολάρια ΗΠΑ) στον Ρώσο αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλνι.

Δικαστήριο επέβαλε σήμερα πρόστιμο 20.000 ρουβλίων (325 ευρώ) και φυλάκιση 15 ημερών στον Ρώσο αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλνι, για τον ρόλο του στη διοργάνωση της «παράνομης», όπως τη χαρακτηρίζουν οι αρχές, διαδήλωσης χθες (Κυριακή) στη Μόσχα.

Ο Ναβάλνι καταδικάστηκε για τη διοργάνωση μιας διαδήλωσης που δεν είχε άδεια και σε φυλάκιση 15 ημερών για ανυπακοή κατά τη σύλληψή του, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου Τβερσκόι της Μόσχας.

Η αστυνομία συνέλαβε χθες εκατοντάδες διαδηλωτές σε όλη τη Ρωσία, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, όταν χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της διαφθοράς και να απαιτήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Ναβάλνι παραμένει ακόμα ο μοναδικός στη Ρωσία ο οποίος μπορεί να κατεβάσει χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους και να πραγματοποιήσει on line εκστρατεία εναντίον της κυβέρνησης, παίρνοντας εκατομμύρια κλικ, εκτιμούν σε άρθρα τους η ιταλική La Stampa και η γαλλική ιστοσελίδα Challenge’s.

Μερικοί λένε ότι είναι Αμερικανός πράκτορας, άλλοι ότι είναι μαριονέτα των ολιγαρχών, ή ακόμα και του Κρεμλίνου, μία δημιουργία του καθεστώτος. Σύμφωνα με μία φήμη όμως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προφέρει ποτέ το όνομά του νιώθοντας ότι αποτελεί απειλή για την εξουσία του.

Η δίκη του άρχισε σήμερα, την επομένη της σύλληψής του δίπλα σε περισσότερους από χίλιους ανθρώπους κατά τη διάρκεια σπάνιας έκτασης διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς των ελίτ που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα. 

Ο υπ’ αριθμόν ένα αντίπαλος του Κρεμλίνου οδηγήθηκε στο δικαστήριο Τβέρσκοϊ, στο κέντρο της Μόσχας, παρουσία δημοσιογράφων και μιας εικοσαριάς οπαδών του. «Θα έρθει η στιγμή που θα τους δικάσουμε εμείς (έντιμα αυτή τη φορά)», έγραψε ο αντιπολιτευόμενος στο Twitter αναφορικά με τις ρωσικές αρχές. 

Ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν μεταξύ των οργανωτών της κινητοποίησης κατά της διαφθοράς των ελίτ. Συνελήφθη μόλις άρχισε η συγκέντρωση στη Μόσχα και πέρασε τη νύκτα κρατούμενος. 

Μπλόγκερ κατά της διαφθοράς ο οποίος σχεδιάζει να διεκδικήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις αρχές του 2018, ο Ναβάλνι δικάστηκε επειδή απηύθυνε έκκληση για συγκέντρωση που οδήγησε σε διατάραξη της δημόσιας τάξης.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε την αστυνομία να συλλαμβάνει τον Ναβάλνι χθες, καθώς περπατούσε μαζί με υποστηρικτές του, κατά μήκος της κεντρικής οδού Τβερσκάια της Μόσχας.

Εκτός από τον Ναβάλνι, τουλάχιστον 1.030 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσχα, όπου χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση των αρχών, σύμφωνα με την οργάνωση OVD-Info, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση διαδηλώσεων και ανέφερε επίσης δεκάδες συλλήψεις στην επαρχία.

Η πολύ μεγάλη πλειονότητα των συλληφθέντων απελευθερώθηκαν μέσα στη νύκτα. Τουλάχιστον 120 πρόσωπα παρέμεναν κρατούμενα από την αστυνομία σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ένας αστυνομικός νοσηλεύθηκε αφού τραυματίσθηκε στο κεφάλι από έναν διαδηλωτή.

Η ΕΕ ζήτησε σήμερα να απελευθερωθούν «χωρίς καθυστέρηση οι ειρηνικοί διαδηλωτές» που συνελήφθησαν και καλεσε τις ρωσικές αρχές «να σεβαστούν πλήρως τις διεθνείς δεσμεύσεις τους» σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την καταστολή των διαδηλώσεων αυτών χαρακτηρίζοντάς την «προσβολή θεμελιωδών δημοκρατικών αξιών».

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αφήσει ελεύθερους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης. Μάλιστα κατηγόρησε και τους διοργανωτές ότι πλήρωσαν εφήβους για να συμμετάσχουν σε αυτές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η αντίδραση της Δύσης στις προσαγωγές στη διάρκεια απαγορευμένου από τις αρχές συλλαλητηρίου στη Μόσχα είναι ένδειξη δύο μέτρων και δύο σταθμών.

«Μιλήσατε για αντίδραση της κοινωνίας, για να είμαι ειλικρινής άκουσα μόνο την αντίδραση αξιωματούχων σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Ουάσινγκτον. Βλέπετε, όταν τα ίδια γεγονότα προκαλούν διαφορετικές αντιδράσεις, η φράση δύο μέτρα και δύο σταθμά έρχεται στο μυαλό. Δεν θυμάμαι κανέναν να έχει ανησυχήσει, τουλάχιστον όχι δημόσια, για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στην Αυστρία όπου οι αρχές απαγόρευσαν πολλά συλλαλητήρια», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα