current views are: 6

27 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση12:18

Γερμανικά ΜΜΕ: Ο παράγων Σουλτς δεν έφερε την ανατροπή

Η μεγάλη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο του Σάαρ μονοπωλεί το ενδιαφέρον του Γερμανικού Τύπου.

Δημοσίευση 12:18’

Η μεγάλη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο του Σάαρ μονοπωλεί το ενδιαφέρον του Γερμανικού Τύπου.

Η μεγάλη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο του Σάαρ μονοπωλεί το ενδιαφέρον του Γερμανικού Τύπου.

Το περιοδικό Der Spiegel συμπεραίνει ότι «η Xριστιανική Ένωση μπορεί να κερδίζει ακόμη εκλογές, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς δεν έχει μαγικές δυνάμεις». «Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα μετά την ξεκάθαρη εκλογική επιτυχία στο Σάαρ. Οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια δύσκολη μάχη», συμπληρώνει.

«Θρίαμβος της CDU στο Σάαρ!», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Bild, η οποία σχολιάζει: «Σαφής νίκη για το CDU. Πλήγμα για το SPD στις εκλογές του Σάαρ. Η νυν πρωθυπουργός Κραμπ-Καρενμπάουερ πέτυχε μεγάλη αύξηση των ποσοστών της, ενώ στους Σοσιαλδημοκράτες ο παράγων Σουλτς δεν βοήθησε».

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει: «Σε μια δημοκρατία δεν μετρά ο σαματάς που κάνεις, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα. Και για το SPD, αυτό δεν ήταν τόσο ηχηρό στο Ζάαρ. Στις δημοσκοπήσεις ο ενθουσιασμός για τον Σουλτς είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που αποτυπώθηκε στις κάλπες».

Η Neue Osnabrücker Zeitung γράφει: «Αντί να επιβεβαιώσει την πολυσυζητημένη αλλαγή κλίματος που υποτίθεται ότι έχει συμπαρασύρει όλη τη Γερμανία, το Σάαρ ψήφισε απλά υπέρ της συνέχισης του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι ηττημένοι είναι κυρίως δυο άνδρες, οι οποίοι δεν ήταν μεν υποψήφιοι, αλλά υποτίθεται ότι είχαν μαγικές δυνάμεις: ο διακηρυγμένος από το SPD μεσσίας Μάρτιν Σουλτς και ο μίνι-Σουλτς της FDP, Κρίστιαν Λίντνερ».

Στους Χριστιανοδημοκράτες επικεντρώνει το σχόλιο της Hannoversche Allgemeine Zeitung: «Η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να προσέξει, ώστε να μην αξιολογήσει λάθος το αποτέλεσμα του Σάαρ. Ναι, είναι μια καλή αρχή για το CDU στην έναρξη της σούπερ εκλογικής χρονιάς. Ωστόσο τίποτα περισσότερο».

Με τα παραπάνω συμφωνεί και η Rheinpfalz: «Όχι, οι εκλογές αυτές δεν ήταν τεστ ούτε ενόψει των επικείμενων περιφερειακών εκλογών, ούτε ενόψει των ομοσπονδιακών. Και αυτό διότι υπάρχουν πολύ ιδιαίτερες συνθήκες στο Σάαρ, όπως είναι η σε όλους δημοφιλής πρωθυπουργός, η ασυνήθιστα δυνατή πολιτικά Αριστερά και η ασυνήθιστα αδύναμοι Πράσινοι».

Η Nürnberger Nachrichten σχολιάζει ότι «(…) οι Σοσιαλδημοκράτες βιώνουν μεν το τέλος μιας εν μέρει σουρεαλιστικής ανοδικής πορείας λόγω Σουλτς. (…) Ούτε οι Χριστιανοδημοκράτες όμως θα πρέπει να επαναπαύονται. Διότι ούτε στο ΣλέσβιγκΧόλσταϊν, ούτε στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία (κρατίδια όπου πραγματοποιούνται τοπικές εκλογές στις 7 και 14 Μαΐου αντίστοιχα) η CDU δεν διαθέτει εκείνους τους δημοφιλείς πολιτικούς που να μπορούν να απειλήσουν την εκεί πρωτοκαθεδρία των Σοσιαλδημοκρατών».


σχετικα αρθρα