current views are: 13

27 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση18:11

Οι Τούρκοι επιστρατεύουν το Χόλιγουντ για να κάνουν προπαγάνδα

Σάλο έχει προκαλέσει για ακόμα μια φορά η τουρκική προπαγάνδα, μέσω του Χόλιγουντ αυτή τη φορά.

Δημοσίευση 18:11’

Σάλο έχει προκαλέσει για ακόμα μια φορά η τουρκική προπαγάνδα, μέσω του Χόλιγουντ αυτή τη φορά.

Σάλο έχει προκαλέσει για ακόμα μια φορά η τουρκική προπαγάνδα, μέσω του Χόλιγουντ αυτή τη φορά. Φαίνεται πως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει βάλει στόχο να «ξαναγράψει» την Ιστορία με τον δικό του τρόπο.

Τουρκική υπερπαραγωγή «Ο Οθωμανός Υπολοχαγός» προσπαθεί να αλλοιώσει την ιστορική αλήθεια για την γενοκτονία των Αρμενίων. Στην ταινία μάλιστα συμμετέχουν γνωστοί ηθοποιοί όπου πριν λίγες μέρες παρευρέθηκαν στην πρεμιέρα στις ΗΠΑ.

Κοινότητες Ελλήνων και Αρμενίων της Αμερικής έσπευσαν να καταγγείλουν την εν λόγω ταινία, καλώντας μάλιστα το κοινό να την μποϊκοτάρει.

Η ταινία μιλάει για ένα love story που λαμβάνει χώρα ανάμεσα στο 1914 και το 1915. Την ίδια περίοδο συμβαίνει και μια γενοκτονία (αυτή των Αρμενίων), η οποία ωστόσο δεν παρουσιάζεται ως γενοκτονία, ως συστηματική δηλαδή εξόντωση κατά συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων, αλλά πιο πολύ ως ένα ατυχές, πλην αναπόφευκτο συμβάν στο πλαίσιο ενός πολέμου που έβλαψε το ίδιο Αρμενίους και Τούρκους.

Κριτικοί κινηματογράφου μετά το χαμό που προκλήθηκε, πήραν θέση και είδαν ότι πίσω από τον «Οθωμανό Υπολοχαγό» διαθέσεις ιστορικού αναθεωρητισμού και άρνησης – υποβάθμισης ενός ιστορικού γεγονότος, ενοχλητικού για την τουρκική ηγεσία, όπως είναι η Γενοκτονία των Αρμενίων.

Από την πλευρά της η Άγκυρα, αναγνωρίζει μεν ότι σημειώθηκαν αγριότητες σε βάρος των Αρμενίων. Υποστηρίζει ωστόσο ότι επρόκειτο για περιστατικά μεμονωμένα που δεν έλαβαν χώρα στο πλαίσιο κάποιας συστηματικής, κεντρικά ενορχηστρωμένης επιχείρησης εξόντωσης. Υποστηρίζει επίσης, ότι και οι Αρμένιοι διέπραξαν αγριότητες σε βάρος των Τούρκων πολεμώντας στο πλευρό των Σοβιετικών.

«Το μήνυμα μπορεί να προβάλλεται με τρόπο ήπιο και διακριτικό. Ο στόχος είναι, ωστόσο, σαφής. Πρόκειται για κατάφωρη άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Είναι μια προσπάθεια να κουκουλωθεί και να ξαναγραφτεί η Ιστορία» δηλώνει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Ράφι Ορφάλι, πρόεδρος της Αρμενικής Νεολαίας Δυτικών ΗΠΑ, μιας εκ των παλαιότερων και μεγαλύτερων στον κόσμο οργανώσεων της αρμενικής διασποράς.

«Υπό το πρόσχημα της ουδετερότητας και της ψυχαγωγίας η τουρκική προπαγάνδα περνά στα μίντια και στην ποπ κουλτούρα. Τροφοδοτεί αυτό το νέο αφήγημα περί αμοιβαιότητας και κοινών βασάνων μεταξύ Αρμενίων και Τούρκων» συνεχίζει ο κ. Ορφάλι. Σύμφωνα μάλιστα με αυτόν, έχουν προηγηθεί και άλλες αναλόγως προβληματικές ταινίες. «Ένα άλλο φιλμ που χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για την προώθηση της τουρκικής προπαγάνδας ήταν ‘The Water Diviner’ που επιχείρησε να παρουσιάσει μία θετική εικόνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».


σχετικα αρθρα