Υπό τον έλεγχο πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν περάσει αρκετές περιοχές στο Καράτσι, έπειτα από τέσσερις ημέρες εθνοτικών και πολιτικών συγκρούσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους.

Παραστρατιωτικές δυνάμεις και άνδρες της αστυνομίας περιπολούν στις γειτονιές στα δυτικά της πόλης. Σύμφωνα με το BBC, είχε δοθεί εντολή στις συγκεκριμένες δυνάμεις να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση για να καταστείλουν τις ταραχές.

Την Παρασκευή, καταστήματα και πρατήρια καυσίμων έκλεισαν και οι δημόσιες συγκοινωνίες σχεδόν παρέλυσαν, καθώς το κυρίαρχο πολιτικό κόμμα στην πόλη, το MQM, κήρυξε ημέρα πένθους μετά το ξέσπασμα βίας.

«Δώσαμε διαταγές στις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν επί τόπου όποιον ενέχεται σε βίαια επεισόδια» δήλωσε ο Σαρτζίλ Μέμον, υπουργός Πληροφόρησης της επαρχίας.

«Πέραν της αστυνομίας και των Ρέιντζερς, άλλα 1.000 στελέχη της Συνοριοφρουράς πρόκειται να αναπτυχθούν στην πόλη για να ελεγχθεί η βία» πρόσθεσε.

Οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες αναφέρθηκαν στη δυτική συνοικία Κάσμπα Κόλονι και σε κοντινές περιοχές, ωστόσο οι ταραχές εξαπλώνονται και σε άλλα τμήματα της πόλης.

Ο πρωθυπουργός Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι ζήτησε να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η ομαλότητα στο Καράτσι για την οικονομία της χώρας. Η αποκατάσταση της ηρεμίας θα «ενισχύσει την οικονομία της χώρας» δήλωσε.

Το Καράτσι, όπου ζουν πάνω από 18 εκατομμύρια πολίτες, εισφέρει το 68% των συνολικών εσόδων της κυβέρνησης και παράγει το 25% του ΑΕΠ. Ωστόσο, έχει μακρύ παρελθόν εθνοτικών, θρησκευτικών και πολιτικών ταραχών.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ο πρεσβευτής Κάμερον Μάντερ καταδίκασε τη βία και κάλεσε «όλες τις πλευρές να απόσχουν από περαιτέρω επεισόδια βίας και να εργαστούν για την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ταραχές οφείλονται στη σύγκρουση τριών πολιτικών κομμάτων, του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος (MQM), του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (PPP) και του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος (ANP), που μάχονται για την εξουσία στην περιοχή.

Ανώτερος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι σύγκρουση αφορά πολιτικά και εθνοτικά ζητήματα και θα χρειαστεί μια σθεναρή πολιτική δέσμευση για να αποκατασταθεί η ειρήνη στην πόλη. «Αν ανοίξει κανείς πυρ και σκοτώσει μερικούς κακοποιούς θα σταματήσει η βία για την ώρα, αλλά μακροπρόθεσμα απαιτείται μια πολιτική λύση, διότι σε διαφορετική περίπτωση τα επεισόδια θα ξαναρχίσουν σε μερικές ημέρες» υποστήριξε.

πηγή: In.gr