Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δε θα υπαναχωρήσει από τις προσπάθειες να επιλυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με το χρέος της χώρας και θα παρουσιάσει τις προτάσεις του στα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο σήμερα για την αντιμετώπιση αυτής της «κρίσιμης πρόκλησης» για τη χώρα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη προσέγγιση, που θα ζητά από τους πολύ πλούσιους και από τα ειδικά συμφέροντα να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί», ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Νταν Πφάιφερ μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εγκαταλείπει την προσπάθεια να υπάρξει μια ευρεία συμφωνία για την μείωση του χρέους, ύψους 4 τρισ. δολαρίων μέσα σε 10 χρόνια, προτείνοντας να υιοθετηθεί ένα μετριοπαθέστερο πακέτο.

Ο Ομπάμα θα συναντηθεί με ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο το απόγευμα σήμερα (τοπική ώρα) για να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο όσον αφορά το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους και το χρέος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Ομπάμα και ο Μπένερ φέρονταν να είχαν καταλήξει σε συμφωνία για το σχέδιο μείωσης του χρέους κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια 10ετία--σχέδιο που συμπεριλάμβανε την αύξηση της φορολογίας με στόχο τη συγκέντρωση εσόδων ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

'Ομως για να συμφωνήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούσαν περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους υπερήλικες και τους φτωχότερους αμερικανούς, κάτι που η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι κατέστησε σαφές ότι δε θα αποδεχόταν το κόμμα της.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδέχεται ακόμα και να αρχίσει να κηρύσσει στάση πληρωμών για ορισμένες υποχρεώσεις της εάν το Κογκρέσο δεν καταλήξει σε συμφωνία ως την 2α Αυγούστου προκειμένου να αυξηθεί το όριο δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, που ανέρχεται σε 14,3 τρισ. δολάρια. Το όριο αυτό ξεπεράστηκε στην πραγματικότητα τον Μάιο, αλλά το υπουργείο Οικονομικών αντλεί χρήματα από άλλα διαθέσιμα αποθεματικά.

Δύο ιδιωτικοί αμερικανοί οίκοι αξιολόγησης -ο Moody's και ο Standard & Poor's- έχουν προειδοποιήσει ότι η πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα υποστεί πλήγμα εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί. Eνδεχόμενη υποβάθμισή της πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων.