current views are: 7

30 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση18:24

Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση κατηγορεί για «πραξικόπημα» τον Μαδούρο

Για “πραξικόπημα” κατηγορεί τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο​ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Χούλιο Μπόρχες, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να εκχωρήσει στον εαυτό του το καθήκον της σύνταξης νόμων.

Δημοσίευση 18:24’

Για “πραξικόπημα” κατηγορεί τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο​ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Χούλιο Μπόρχες, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να εκχωρήσει στον εαυτό του το καθήκον της σύνταξης νόμων.

Για “πραξικόπημα” κατηγορεί τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Χούλιο Μπόρχες, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να εκχωρήσει στον εαυτό του το καθήκον της σύνταξης νόμων.

«Στη Βενεζουέλα, ο Νίκολας Μαδούρο μόλις διέπραξε πραξικόπημα» δήλωσε ο Μπόρχες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μπροστά στο κοινοβούλιο, καλώντας ταυτόχρονα τις ένοπλες δυνάμεις να σπάσουν τη «σιωπή» τους μπροστά σε αυτήν την παραβίαση της συνταγματικής τάξης.

“Ο Νίκολας Μαδούρο δεν μπορεί να βρίσκεται πάνω από το Σύνταγμα”, πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος “αφαίρεσε την εξουσία από τον λαό της Βενεζουέλας”.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέθεσε σήμερα στον εαυτό του τα καθήκοντα του κοινοβουλίου, του προπυργίου της αντιπολίτευσης, δύο ημέρες αφού ήρε την ασυλία των βουλευτών. Η απόφαση αυτή συνιστά κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης που συγκλονίζει τη χώρα μετά την ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές του 2015, για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια.

«Για όσο διάστημα η Εθνοσυνέλευση θα βρίσκεται εκτός νόμου, οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από αυτό το όργανο» (το Ανώτατο Δικαστήριο) αναφέρεται στην απόφαση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ανώτατο Δικαστήριο τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη.

Από τον Ιανουάριο του 2016 το Ανώτατο Δικαστήριο έχει κηρύξει άκυρες όλες τις ψηφοφορίες που έχουν γίνει στο κοινοβούλιο με αφορμή την ορκωμοσία τριών αντιπολιτευόμενων βουλευτών παρά τις υποψίες που υπήρχαν αναφορικά με τον τρόπο που εξελέγησαν. Την Τρίτη, ήρε την ασυλία των βουλευτών, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να παραπεμφθούν ακόμη και για εσχάτη προδοσία και να δικαστούν από στρατοδικεία.

Η αντιπολίτευση θέλει να εξωθήσει τον Μαδούρο σε παραίτηση και απαιτεί να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία, τον Δεκέμβριο του 2018. Από την πλευρά του, ο Μαδούρο κατηγορεί την αντιπολίτευση και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών ότι ενθαρρύνουν μια «διεθνή επέμβαση στη χώρα του.

Ο συνασπισμός της αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Ενότητας κατήγγειλε τη σημερινή απόφαση και πολλοί βουλευτές κατηγόρησαν τον πρόεδρο της χώρας ότι ενεργεί δικτατορικά. «Αυτή η αντισυνταγματική απόφαση την οποία απορρίπτουμε συνιστά άλλο ένα βήμα προς τη διάλυση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Αυτή η κυβέρνηση πεθαίνει και για αυτό στρέφεται σ’ αυτά τα μέτρα απελπισίας» τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.


σχετικα αρθρα