current views are: 4

2 Απριλίου 2017
Δημοσίευση06:03

Αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα στην Τουρκία – Στο κόκκινο οι προκλήσεις από τον Ερντογάν

Δύο εβδομάδες μας χωρίζουν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία με επίκεντρο τη συνταγματική αναθεώρηση.

Δημοσίευση 06:03’

Δύο εβδομάδες μας χωρίζουν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία με επίκεντρο τη συνταγματική αναθεώρηση.

Δύο εβδομάδες μας χωρίζουν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία με επίκεντρο τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις δημοσκοπήσεις να καταδεικνύουν ότι η μάχη μεταξύ του «ναι» και του «όχι» να προμηνύεται αμφίρροπη.

Υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υποστήριξαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι σε μια έρευνα που διενεργήθηκε έπειτα από παραγγελία του, το ποσοστό υπέρ του «ναι» ανερχόταν στο 52% στις αρχές Μαρτίου καταγράφοντας πτώση σε σύγκριση με το 55- 56% που καταγράφθηκε πριν από ένα μήνα, αν και αναμενόταν ότι η διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη με την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες θα κινητοποιούσε τους εθνικιστές και θα έδινε ώθηση στο στρατόπεδο του «ναι».

Την ίδια στιγμή, ο ”Σουλτάνος” κορυφώνει την προκλητική ρητορική του απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και κάνει επίδειξη δύναμης και εντός της χώρας του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για μια ακόμα φορά θέτει θέμα ανοιχτά θέμα Αιγαίου, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει την δημιουργία «τετελεσμένων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η Τουρκία προτιμά την «επίλυση των προβλημάτων μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου με την Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει την δημιουργία τετελεσμένων». Επισημαίνεται δε πως «έγινε περιεκτική αξιολόγηση των διαφορών στο Αιγαίο και των νόμιμων και ζωτικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο, σε σχέση με τις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου».

Απαγόρευσε το…ELLE και… εκδίωξε σταρ του ποδοσφαίρου

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να κάνει επίδειξη δύναμης, στρεφόμενους στους πιο λάθους στόχους. 

Με απόφαση που εκδόθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στην Τουρκία ανακοινώθηκε πως η τουρκική έκδοση του γνωστού γυναίκειου περιοδικού κρίθηκε ακατάλληλη για… ανηλίκους.

Ο λόγος; Λόγω «άσεμνου περιοχομένου» σύμφωνα με την «Επιτροπή κρίσης των ακατάλληλων εκδόσεων» που αποφάσισε να επιβληθούν κάποιοι περιορισμοί στην πώληση του γνωστού περιοδικού. 

Συγκεκριμένα το περιοδικό που θα πρέπει στο εξώφυλλο να αναγραφεί «ακατάλληλο για ανηλίκους», δεν θα μπορεί να διαφημίζεται και θα πωλείται μόνο μέσα σε φάκελο ή σε πλαστικό περιτύλιγμα (όπως είχε γίνει το 2015 με το Cosmopolitan) και μόνο σε άτομα άνω των 18.

Η επιτροπή αναφέρει πως η απόφαση ελήφθη μετά την εξέταση κειμένων και φωτογραφιών του τεύχους του Μαρτίου, αλλά δεν διευκρινίζεται ποιο ήταν το «άσεμνο περιεχόμενο»

Η επιτροπή αναφέρει πως η απόφαση ελήφθη μετά την εξέταση κειμένων και φωτογραφιών του τεύχους του Μαρτίου.

Καταδίωξη δύο βετεράνων ποδοσφαιριστών

Τα πλοκάμια του και στον… αθλητικό τομέα δεν δίστασε να απλώσει ο Τούρκος πρόεδρος καθώς, ούτε λίγο ούτε πολύ, έκανε αυστηρές συστάσεις στον αθλητικό σύλλογο Γαλατασαράι για την αποβολή των βετεράνων ποδοσφαιριστών Χακάν Σουκούρ και Αρίφ Ερντέμ, λόγω φημολογίας για την συμμετοχή τους στο κίνημα του Γκιουλέν.

Όλα ξεκίνησαν από την συνέλευση ανάμεσα στα μέλη του συλλόγου, μετά τις πρώτες συστάσεις από την κυβέρνηση, ωστόσο οι δύο ποδοσφαιριστές δεν αποβλήθηκαν.

Ακολούθησε, παρέμβαση του αναπληρωτή πρωθυπουργού Βεϊσί Κανιάν, ο οποίος τόνισε ότι η ομάδα θα πρέπει να… ξαναδεί το ζήτημα και τελικά, λίγες ώρες μετά, οι δύο τους αποβλήθηκαν από την ομάδα.

Σημειώνεται, ότι ο Σουκούρ είναι έτσι κι αλλιώς στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης, με ένταλμα σύλληψης στις ΗΠΑ, όπου ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια, ενώ, όπως φημολογείται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κατέφυγε και ο Αρίφ Ερντέμ…


σχετικα αρθρα