current views are: 11

3 Απριλίου 2017
Δημοσίευση13:27

DW: Άρχισαν τα σενάρια για τις κυβερνητικές συμμαχίες στη Γερμανία

Μαζί με την προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία άρχισαν και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα.

Δημοσίευση 13:27’

Μαζί με την προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία άρχισαν και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα.

Μαζί με την προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία άρχισαν και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα. Δηλαδή τα σενάρια συνεργασιών και το πώς θα σχηματιστεί κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, οι Φιλελεύθεροι αναμένεται ότι θα επιστρέψουν ξανά στην επόμενη Bundestag, και γι’ αυτό επικρατεί διάσταση απόψεων στην ηγεσία του κόμματος γύρω από το κατά πόσο θα ήταν προτιμότερο να συνεργαστούν με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ή με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Οι δε Πράσινοι δηλώνουν ότι είναι αρχικά ανοιχτοί για συνεργασίες με όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Σε περίπτωση όμως που οι Σοσιαλδημοκράτες εξακολουθούν να εκφράζονται υπέρ της χρήσης του άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, επισημαίνει το στέλεχός τους Όμιντ Νούριπουρ, τότε δεν πρόκειται να κυβερνήσουν μαζί τους. Ενώ ούτε και με το κόμμα «Η Αριστερά» δεν πρόκειται να συνεργαστούν οι Πράσινοι, εάν αυτό δεν αναπτύξει μια θετική στάση απέναντι στην ΕΕ.

Διχασμός στο SPD για το Die Linke

Στους Σοσιαλδημοκράτες πάλι Die Linke διχάζει το κόμμα. Ενώ ο νέος προέδρος Μάρτιν Σουλτς δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα μιας κυβερνητικής συνεργασίας μετά τις εκλογές, η δεξιά πτέρυγα του κόμματος την απορρίπτει. Εκπρόσωποί της όπως οι αντιπρόεδροι της ΚΟ Χουμπέρτους Χάιλ και Κάρστεν Σνάιντερ, ο δήμαρχος του Αμβούργου Όλαφ Σόλτς αλλά και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αποτρέπουν το κόμμα τους από το να δεσεμευτεί προεκλογικά υπέρ μιας τέτοιας συνεργασίας. Όπως δηλώνει ο κ. Χάιλ, τμήματα του αριστερού κόμματος ούτε θέλουν, ούτε είναι ικανά να κυβερνήσουν.

Από την άλλη πλευρά ο συμπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος «Η Αριστερά» Ντίντμαρ Μπαρτς προειδοποιεί το κόμμα του να μη συμμετάσχει σε μια συζήτηση για κυβερνητικές συνεργασίες. «Τα παιχνίδια με τους συνασπισμούς», εκτιμά ο κ. Μπαρτς, αφήνουν «αδιάφορους» τους ψηφοφόρους και τους «εκνευρίζουν». Ενώ παράλληλα συστήνει στο κόμμα του να διεξαγάγει τον προεκλογικό αγώνα προβάλλοντας τις θέσεις του και καθιστώντας σαφές πως «Η Αριστερά» δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση χωρίς αλλαγή πολιτικής. Προφανώς ο κ. Μπαρτς εννοεί την πολιτική της Ατζέντας 2010 που εξακολουθεί να υποστηρίζει σε γενικές γραμμές το SPD.


σχετικα αρθρα