current views are: 7

3 Απριλίου 2017
Δημοσίευση18:47

Στο στόχαστρο δύο ύποπτοι για το μακελειό στο μετρό της Αγ. Πετρούπολης – Έντεκα οι νεκροί

Σκηνές πανικού στη ρωσική πόλη – Στη δημοσιότητα πλάνα με τον φερόμενο δράστη 

Δημοσίευση 18:47’

Σκηνές πανικού στη ρωσική πόλη – Στη δημοσιότητα πλάνα με τον φερόμενο δράστη 

Έντεκα νεκροί και 45 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της σημερινής τρομοκρατικής επίθεσης που εκτυλίχθηκε στον σταθμό του μετρό Sennaya Ploshchad στην Αγία Πετρούπολη, κηρύσσοντας την πόλη σε τριήμερο πένθος.

Η έκρηξη σημειώθηκε καθώς ο συρμός εκινείτο μεταξύ των σταθμώνTekhnologichesky Institut και Sennaya Ploshchad της Αγίας Πετρούπολης, ενώ ο εκρηκτικός μηχανισμός ο οποίος σημειωτέων εμπεριείχε καρφιά ήταν τοποθετημένος σε έναν χαρτοφύλακα κάτω από κάθισμα, σε βαγόνι του συρμού.

Για αρκετή ώρα εντός του σταθμού επικράτησε πανικός, από τους καπνούς ενώ το σκηνικό θύμιζε εμπόλεμη ζώνη λόγω των τραυματιών και των νεκρών που κείτονταν αιμόφυρτοι στο έδαφος.

Παρότι αρχικά κυριάρχησε σύγχυση σε ότι αφορά τον αριθμό των εκρήξεων, πηγή στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανέφερε ότι τελικά η έκρηξη ήταν μία και όχι δυο, ενώ λίγο αργότερα η Εθνική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανακοίνωσε την ύπαρξη ενός δευτέρου εκρηκτικού μηχανισμού ο οποίος δεν εξερράγη.

Αμέσως μετά το συμβάν οι σταθμοί του μετρό της Αγίας Πετρούπολης έκλεισαν για λόγους ασφαλείας, ενώ η τριγύρω περιοχή θύμιζε φρούριο λόγω της έντονης αστυνομικής παρουσίας.

Θρίλερ με τους δράστες

Οι ρωσικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα έρευνας σε βάρος δύο ανθρώπων, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ενεπλάκησαν στην πολύνεκρη έκρηξη .Μέχρι στιγμής οι δράστες της επίθεσης παραμένουν άφαντοi, ενώ η αστυνομία έχει εξαπολυσεί ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να εντοπίσει τα ίχνη τους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιnterfax, την τρομοκρατική επίθεση πραγματοποίησε βομβιστής-καμικάζι, η ταυτότητα του οποίου έχει αναγνωριστεί. Πρόκειται για άνδρα 23 ετών από την Κεντρική Ασία, ο οποίος φέρεται να συνδεόταν με ριζοσπάστες Ισλαμιστές.

Ωστόσο, το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ο ένας εκ των δυο φερόμενων δραστών της επίθεσης, προσήλθε στις Αστυνομικές αρχές, δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν.

Νωρίτερα, οι ρωσικές Αρχές δημοσίευσαν τη φωτογραφία ενός μαυροφορεμένου άνδρα, τον οποίον εμφάνιζαν ως ύποπτο της επίθεσης, μάλιστα το πρακτορείο Interfax έγραψε ότι οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον φερόμενο δράστη της επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

Ωστόσο,η πραγματικότητα ήρθε να διαψεύσει τα σενάρια του ρωσικού Τύπου λίγες ώρες αργότερα, αφού ο συγκεκριμένος άνδρας δεν είχε ουδεμία σχέση με την τρομοκρατική επίθεση.

 Αυτός είναι ο δεύτερος ύποπτος

Ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας τη Ρωσίας Αλεξάντρ Κουρενόι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti24 δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ό,τι εξαρτάται από εμάς θα το πράξουμε, ώστε να αποκαλύψουμε όλους τους παράγοντες που συνέβαλλαν στο να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική αυτή επίθεση και να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον».

Επίσης ο Πρόεδρος της Ρωσικής Βουλής Βιτσισλάβ Βολόντιν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θα ερευνήσουν λεπτομερώς την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης ενώ οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν.

Σε δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος βρισκόταν σήμερα στην Αγία Πετρούπολη για να εκφωνήσει ομιλία σε φόρουμ για τα ΜΜΕ ενημερώθηκε για την επίθεση και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, δεσμευόμενος ότι το κράτος θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους στηρίξει.

Την ίδια στιγμή, τον διεθνή αποτροπιασμό τους εκφράζουν ηγέτες χωρών για το αιματηρό περιστατικό που έμελλε να στοιχίσει την ζωή σε δέκα αθώους ανθρώπους. 

Έκτακτα μέτρα σε μετρό και αεροδρόμια

Η διεύθυνση του μετρό της Μόσχας αποφάσισε την λήψη πρόσθετων εκτάκτων μέτρων ασφαλείας μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του μετρό της Μόσχας αναφέρεται ότι “λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας” και πως η “διοίκηση του μετρό της Μόσχας είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους βοήθεια σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο”.

Ταυτόχρονα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ρωσίας απέστειλε σε όλα τα αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες απόφασή της με την εντολή να λήφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη χώρα με στόχο την ενίσχυση της αεροπορικής ασφάλειας, μεταδίδει το πρακτορείο Tass.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, για τις επόμενες ώρες τα διεθνή αεροδρόμια όπως και τα αεροδρόμια από τα οποία πραγματοποιούνται πτήσεις εσωτερικού στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας λειτουργούν με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Εικόνες έξω από τον σταθμό του μετρό


σχετικα αρθρα