current views are: 6

4 Απριλίου 2017
Δημοσίευση11:37

O OHE κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους Σύρους πρόσφυγες

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για την “απελπιστική κατάσταση” στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες από τη Συρία.

Δημοσίευση 11:37’

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για την “απελπιστική κατάσταση” στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες από τη Συρία.

Τα Ηνωμένα Έθνη έκρουσαν σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για την τεράστια έλλειψη χρηματοδότησης των προγραμμάτων τους για βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και στις χώρες της περιοχής που τους φιλοξενούν, προειδοποιώντας πως «η κατάσταση γίνεται απελπιστική».

Μέχρι σήμερα, ο ΟΗΕ έχει λάβει μόνο το 9% της βοήθειας που υπολογίζει πως είναι αναγκαία προκειμένου να βοηθήσει τα πέντε εκατομμύρια των προσφύγων που ζουν στην Αίγυπτο, στο Ιράκ, στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στην Τουρκία, καθώς και εκείνους που προσπάθησαν να φθάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο το 2017.

Ο ΟΗΕ είχε υπολογίσει τον Δεκέμβριο ότι χρειάζεται 4,63 δισεκ. δολάρια και έχει λάβει μόνο 433 εκατομμύρια δολάρια, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους η ‘Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (Pnud).

«Η κατάσταση γίνεται απελπιστική», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Χαιρετίζουμε τις δωρεές που έχουν ήδη γίνει, αλλά στην πραγματικότητα αυτές δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες».

«Διαπιστώνουμε ήδη πως υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, οικογένειες που δεν έχουν κατάλληλη κατοικία ή δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους», εξήγησε.

Η έκκληση των Ηνωμένων Εθνών γίνεται ενώ οι Βρυξέλλες φιλοξενούν σήμερα και αύριο μια διεθνή διάσκεψη για το μέλλον της Συρίας, όπου κεντρικό θέμα θα είναι οι υποσχέσεις που δόθηκαν για δωρεές από τη διεθνή κοινότητα στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο του 2016.

Τα προγράμματα βοήθειας του ΟΗΕ απευθύνονται στους Σύρους πρόσφυγες, αλλά και σε περίπου 4,4 εκατομμύρια ανθρώπους σε γειτονικές χώρες η ζωή των οποίων έχει επηρεαστεί από τη μαζική άφιξη των προσφύγων.

«Είναι, παντού στην περιοχή, η ίδια ιστορία», υπογράμμισε η Έλεν Κλαρκ, διευθύντρια του Pnud. «Οι υπηρεσίες παροχής νερού και οι εγκαταστάσεις υγιεινής, οι αγορές εργασίες και ακινήτων είναι όλες υπό πίεση», επέμεινε.

Η σύγκρουση στη Συρία, που εισήλθε στα μέσα Μαρτίου στον έβδομο χρόνο της, έχει προκαλέσει 320.000 θανάτους, εκατομμύρια εκτοπισθέντες στο εσωτερικό της χώρας και πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες εκτός Συρίας.

Πηγές: ΑFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ 


σχετικα αρθρα