current views are: 10

4 Απριλίου 2017
Δημοσίευση12:32

Όταν ο βρετανικός στρατός εισέβαλε… κατά λάθος στην Ισπανία

Ο πρώην επικεφαλής του Βασιλικού Ναυτικού αποκάλυψε πως Βρετανοί πεζοναύτες εισέβαλαν κατά λάθος στην Ισπανία το 2003, ενώ προσπαθούσαν να προσγειωθούν στο Γιβραλτάρ.

Δημοσίευση 12:32’

Ο πρώην επικεφαλής του Βασιλικού Ναυτικού αποκάλυψε πως Βρετανοί πεζοναύτες εισέβαλαν κατά λάθος στην Ισπανία το 2003, ενώ προσπαθούσαν να προσγειωθούν στο Γιβραλτάρ.

Ο πρώην επικεφαλής του Βασιλικού Ναυτικού αποκάλυψε πως Βρετανοί πεζοναύτες εισέβαλαν κατά λάθος στην Ισπανία το 2002, ενώ προσπαθούσαν να προσγειωθούν στο Γιβραλτάρ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Independent, o Lord West, που ήταν ο επικεφαλής τότε, διηγήθηκε στο BBC πως κατάφεραν κατά λάθος Βρετανοί πεζοναύτες να χαθούν κατά τη διάρκεια μιας άσκησης και αντί να βρεθούν στο Γιβραλτάρ, εισέβαλαν σε μια παραλία νότια της Ισπανίας, την La Linea. 

«Δεν ήταν μία από τις καλύτερες ημέρες της ζωής μου. Είχα ένα τηλεφώνημα από τον τότε διοικητή λέγοντας μου: “Κύριε, φοβάμαι ότι κάτι φοβερό έχει συμβεί”. Σκέφτηκα, «Παναγία μου, τι;» Και μου είπε, «Φοβάμαι ότι έχουμε εισβάλει στην Ισπανία, αλλά δεν νομίζω ότι το έχουν παρατηρήσει» σημείωσε ο Lord West χαρακτηριστικά στο BBC.

«Θυμάμαι του απάντησα ότι οι άνθρωποι πάντα παρατηρούν κάτι τέτοιο και του ζήτησα να μου πει τι ακριβώς συνέβη. Είχαν κάνει μια μικρή άσκηση προσγείωσης που ήταν σχεδιασμένη να γινει σε μια παραλία του Γιβραλτάρ, αλλά εκείνοι πήγαν σε λάθος παραλία» συμπλήρωσε και τόνισε πως στη συνέχεια οι πεζοναύτες αποχώρησαν και ενημερώθηκε εγκαίρως το υπουργείο Εξωτερικών του Γιβραλτάρ. 

«Πόλεμος» Βρετανίας-Ισπανίας για το Γιβραλτάρ, με αφορμή το Brexit

Το δημοσίευμα του Independent κάνει επίσης αναφορά στην αναπάντεχη εμπλοκή που δημιουργήθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Brexit από το Γιβραλτάρ. Η Ισπανία απαιτεί να συμμετάσχει στις διαδικασίες, στον βαθμό που αφορούν το καθεστώς στη χερσόνησο. 

Έτσι κλιμακώνεται η πολιτική ένταση ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Μαδρίτη μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου αναφέρεται σε αυτήν η απαίτηση της Ισπανίας να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις του Brexit.

Η βρετανική κυβέρνηση είναι φοβερά ενοχλημένη με τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, σε σημείο που ο Ντέιβιντ Ντέιβις, αρμόδιος υπουργός για το Brexit, να αλλάξει το πρόγραμμά του και να μεταβεί εκτάκτως, αυτή την εβδομάδα, στη Μαδρίτη.

Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η Βρετανία θα περιμένει έως το τέλος του μήνα, προκειμένου να δει τι θα πράξουν τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ αναφορικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει με το Γιβραλτάρ.

Άσχετα αν νομικό ζήτημα για το Γιβραλτάρ δεν τίθεται, αφού ο Βράχος ανήκει διοικητικά στην Βρετανία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ουτρέχτης του 1713, η εσωτερικής κατανάλωσης ενέργεια της Ισπανίας θα πρέπει να λειτουργήσει ως καμπανάκι κινδύνου στο Λονδίνο για τυχόν αναπάντεχα εμπόδια, τα οποία ενδέχεται να προκύψουν στην πορεία των διαπραγματεύσεων και να καθυστερήσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας Βρετανίας-Ευρωπαικής Ένωσης.    


σχετικα αρθρα