ΔΙΕΘΝΗ

Μίλιμπαντ: Αυξανόμενο το αίσθημα οργής στου Βρετανούς

Δημοσίευση 26 Νοεμβρίου 2010, 12:55 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μίλιμπαντ: Αυξανόμενο το αίσθημα οργής στου Βρετανούς
Facebook Twitter Whatsapp

Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε σήμερα ότι, κατά τη γνώμη του, υπάρχει ένα αυξανόμενο αίσθημα οργής για τις "αθετηθείσες υποσχέσεις" της κυβέρνησης σε θέματα όπως τα πανεπιστημιακά δίδακτρα.

Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε σήμερα ότι, κατά τη γνώμη του, υπάρχει ένα αυξανόμενο αίσθημα οργής για τις "αθετηθείσες υποσχέσεις" της κυβέρνησης σε θέματα όπως τα πανεπιστημιακά δίδακτρα.

Μιλώντας στο BBC Radio 4, ο Μίλιμπαντ είπε ότι στηρίζει το δικαίωμα των φοιτητών να διαμαρτύρονται ειρηνικά, αλλά δεν θα απαντήσει αν πρόκειται να συμμετάσχει κι ο ίδιος στις διαμαρτυρίες.

"Θεωρώ ότι οι πολίτες έχουν ένα αίσθημα οργής και θεωρώ ότι μεγάλο μέρος αυτής είναι αρκετά δικαιολογημένο", είπε ο Μίλιμπαντ.

"Μία κυβέρνηση εξελέγη, έδωσε μία σειρά από υποσχέσεις, είναι αθέτηση αυτών των υποσχέσεων και θα κάνει πολύ, πολύ δυσκολότερη τη ζωή, πολύ δυσκολότερη για πολλούς ανθρώπους σε όλη τη χώρα", σχολίασε.

Ο Λεν ΜακΚλάσκεϊ, επικεφαλής του συνδικάτου Unite, που πρόσκειται στους Εργατικούς, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι οι απεργίες είναι αναπόφευκτες καθώς αυξάνεται η οργή για τα κυβερνητικά σχέδια να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες και ο Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου Πολ Στίβενσον δήλωσε ότι αναμένει περισσότερα επεισόδια στους δρόμους.

Ο Μίλιμπαντ εξελέγη ηγέτης των Συντηρητικών το Σεπτέμβριο, επικρατώντας του αδελφού του, του Ντέιβιντ, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του κόμματος μετά την εκλογική ήττα του Μαϊου με την οποία η εξουσία πέρασε μετά από 13 χρόνια από τους Εργατικούς σε έναν συνασπισμό Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Το κόμμα έχει αρχίσει να προηγείται των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις, αλλά οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πρώην υπουργός Ενέργειας πρέπει να ενισχύσει το προφίλ του στα μάτια των ψηφοφόρων.

Ο Μίλιμπαντ θα προτείνει την αναθεώρηση της πολιτικής και της δομής του κόμματος εντός του σαββατοκύριακου στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εθνικής Πολιτικής των Εργατικών αποφεύγοντας γρήγορες και ρηξικέλευθες αλλαγές και αντίθετα υιοθετώντας μία προσέγγιση με προοπτική.

Ο Μίλιμπαντ είπε ότι οι Εργατικοί έχουν χάσει την επαφή με τους ψηφοφόρους σε θέματα όπως οι χαμηλοί μισθοί, οι τραπεζίτες και οι επιπτώσεις της μετανάστευσης.

"Θεωρώ ότι το πρόβλημά μας είναι ότι έχουμε χάσει την επαφή με τον κόσμο σε πολλά θέματα...Στο επίκεντρο της αναθεώρησης της πολιτικής μας είναι το να πούμε ότι εμείς ως κόμμα πρέπει να βγούμε έξω και να βρούμε ξανά που βρίσκεται ο κόσμος", πρόσθεσε.

Ο Μίλιμπαντ επιβεβαίωσε ότι επιθυμεί να διατηρήσει τον ίδιο δείκτη φορολόγησης για τους Βρετανούς με ετήσια εισοδήματα άνω των 150.000 στερλίνων, που είχε επιβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών.

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τα σχέδιά της σχεδόν να τριπλασιάσει τα πανεπιστημιακά δίδακτρα για τους φοιτητές σε 9.000 στερλίνες το ανώτερο λέγοντας ότι τίθεται υπέρ της φορολόγησης των αποφοίτων.

Σχεδόν 100 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά τις διαδηλώσεις για την αύξηση των διδάκτρων, οι οποίες έλαβαν βίαιη τροπή σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις στο Λονδίνο.

"Επικροτώ τους νέους ανθρώπους που διαδηλώνουν ειρηνικά. Μπήκα στον πειρασμό να πάω εκεί και να τους μιλήσω", είπε ο Μίλιμπαντ.

Ερωτηθείς γιατί δεν το έπραξε όταν συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν έξω από το Γουάιτχολ, απάντησε "...νομίζω ότι εκείνη την ώρα έκανα κάτι άλλο...".

Οι φοιτητές σχεδιάζουν νέες διαδηλώσεις την Τρίτη όταν το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να συζητήσει το θέμα.