ΔΙΕΘΝΗ

Σκοτώθηκε πυρηνικός επιστήμονας στην Τεχεράνη

Δημοσίευση 29 Νοεμβρίου 2010, 13:35 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σκοτώθηκε πυρηνικός επιστήμονας στην Τεχεράνη
Facebook Twitter Whatsapp

Δύο φυσικοί που διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έγιναν σήμερα στόχοι δύο χωριστών βομβιστικών επιθέσεων, τις οποίες η Τεχεράνη έσπευσε να αποδώσει στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Δύο φυσικοί που διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έγιναν σήμερα στόχοι δύο χωριστών βομβιστικών επιθέσεων, τις οποίες η Τεχεράνη έσπευσε να αποδώσει στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Ο ένας από τους δύο επιστήμονες, ο Ματζίντ Σαχριαρί, σκοτώθηκε από την έκρηξη βόμβας που τοποθετήθηκε στο αυτοκίνητό του με τη βοήθεια μαγνήτη από δύο άνδρες σε μοτοσικλέτα, ενώ κυκλοφορούσε στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης.

Ο δεύτερος, ο Φερεϊντούν Αμπασί Νταβανί, τραυματίσθηκε σε παρόμοιες συνθήκες ενώ στάθμευε το αυτοκίνητό του μπροστά από το πανεπιστήμιο Σαχίντ Μπεχεστί της Τεχεράνης όπου δίδασκαν οι δύο φυσικοί.

Οι σύζυγοι των δύο ανδρών, οι οποίες τους συνόδευαν, έχουν τραυματιστεί.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Τεχεράνης, ο στρατηγός Χοσεΐν Σαντγεντινιά, επιβεβαίωσε ότι οι δύο επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με τον ίδιο τρόπο. Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν και διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστούν, δήλωσε διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μοσταφά Μοχαμάντ Νατζάρ κατηγόρησε πάντως «τη Μοσάντ και τη CIA» για τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες είχαν στόχο, σύμφωνα με τον ίδιο, «να σταματήσουν τις επιστημονικές προόδους μας». «Αυτή η απελπισμένη πράξη τρομοκρατίας (...) δείχνει την αδυναμία τους», τόνισε.

Το γραφείο του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ κατήγγειλε επίσης σε ανακοίνωσή του «τους σιωνιστές τρομοκράτες και τους αλλαζονικούς υπερασπιστές τους» στη Δύση.

Ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί προειδοποίησε από την πλευρά του τους «εχθρούς του Ιράν» ότι «η υπομονή των Ιρανών έχει όρια».

Οι δύο φυσικοί που έγιναν στόχοι των επιθέσεων φαίνεται πως είχαν σημαντικές ευθύνες στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και σχέσεις με το υπουργείο Άμυνας.

Ο Ματζίντ Σαχριαρί, ιδρυτής της Πυρηνικής Εταιρείας του Ιράν και διδάσκων στο τμήμα πυρηνικής μηχανικής του πανεπιστημίου Σαχίντ Μπεχεστί, ήταν «υπεύθυνος ενός από τα μεγάλα προγράμματα του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας», δήλωσε ο Σαλεχί. Σύμφωνα με τον συντηρητικό ιστότοπο Rajanews, διηύθυνε ένα πρόγραμμα που συνδεόταν με την κατασκευή της καρδιάς ενός πυρηνικού αντιδραστήρα.

Ο Φερεϊντούν Αμπασί Νταβανί, φυσικός εξειδικευμένος στα λέιζερ, είναι «ένας από τους λίγους ιρανούς ειδικούς στο διαχωρισμό ισοτόπων», σύμφωνα με τον συντηρητικό ιστότοπο Mashreghnews. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο του ΟΗΕ με τους Ιρανούς στους οποίους επιβάλλονται διεθνείς κυρώσεις για το σημαντικό ρόλο τους στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Στον κατάλογο του ΟΗΕ περιγράφεται ως «υψηλόβαθμος επιστήμονας του υπουργείου Άμυνας».