ΔΙΕΘΝΗ

Ο Α. Ντάουνερ ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗE για το Κυπριακό

Δημοσίευση 1 Δεκεμβρίου 2010, 07:42 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο Α. Ντάουνερ ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗE για το Κυπριακό
Facebook Twitter Whatsapp

Περισσότερη αποφασιστικότητα και ρεαλιστικότητα ζήτησε, από τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενημερώνοντας χθες το βράδυ σε κλειστή συνεδρίαση την ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή την έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό και την έκθεσή του για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο.

Περισσότερη αποφασιστικότητα και ρεαλιστικότητα ζήτησε, από τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενημερώνοντας χθες το βράδυ σε κλειστή συνεδρίαση την ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή την έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό και την έκθεσή του για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Ντάουνερ στηρίχθηκε πάνω στο περιεχόμενο των εκθέσεων του Μπαν Κι Μουν, τονίζοντας ότι η κοινή συνάντηση στη Γενεύη θα γίνει γύρω στις 25 με 26 Ιανουαρίου και ότι μέχρι τότε, όπως είπε, εναπόκειται στους ηγέτες των δυο πλευρών να βρουν τρόπους για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. στο Κυπριακό υποστήριξε ότι και οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην κρίσιμη αυτή περίοδο, με στόχο τη διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής των συνομιλιών.

Οι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και της Βρετανίας, εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να αυξηθεί η πίεση με στόχο να υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα, τονίζοντας ότι αποτελεί "θετικό στοιχείο" το γεγονός πως οι συνομιλίες συνεχίζονται και επιτυγχάνονται συγκλίσεις.

Οι δυο αντιπρόσωποι υπογράμμισαν, επίσης, ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστο και με έμμεσο τρόπο τάχθηκαν υπέρ της ιδέας για να τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα, επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ενεργότερος ρόλος του ΟΗΕ.

Ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ διατύπωσε την άποψη ότι την ευθύνη για την πορεία των συνομιλιών την έχουν οι δυο κοινότητες και ότι η διαδικασία θα πρέπει να παραμείνει "κυπριακής ιδιοκτησίας".

Διαφορετικές απόψεις εξέφρασε ο Ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος, ο οποίος τάχθηκε κατά των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και της επιδιαιτησίας. Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας έθεσε το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν ο Γενικός Γραμματέας να εγείρει στην έκθεσή του το θέμα της συμφωνίας σε όλα τα κεφάλαια, εντός του πρώτου τριμήνου του 2011, αλλά και το ζήτημα της αναδιοργάνωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με τρόπο που δείχνει ότι έχει ήδη αποφασίσει;

Αυτό, επισήμανε ο Ρώσος διπλωμάτης, είναι αποστολή του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι του Γενικού Γραμματέα, ενώ επανέλαβε ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να παραμείνει "κυπριακής ιδιοκτησίας".

Την υποστήριξή τους στις συνομιλίες, στη βάση της λύσης του Κυπριακού και της διαπραγμάτευσης, καθώς και στον υποβοηθητικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασαν οι αντιπρόσωποι της Κίνας και της Γαλλίας.

Ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος είπε πως η χώρα του συμφωνεί με κάποια σημεία της έκθεσης και με άλλα διαφωνεί, ενώ επανέλαβε ότι η Άγκυρα υποστηρίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και αν οι δυο πλευρές δεν μπορέσουν στο τέλος να συμφωνήσουν, τότε ο γγ του ΟΗΕ θα πρέπει να επιρρίψει ευθύνες στην πλευρά που ευθύνεται.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση του Σ.Α., ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη των μελών του Σώματος.

Μιλώντας για το τι ακολουθεί μετά την κοινή συνάντηση της Νέας Υόρκης στις 18 Νοεμβρίου, ανέφερε ότι ο ΟΗΕ προσβλέπει στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Λευκωσία τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς και στην κοινή συνάντηση των ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα στη Γενεύη.

"Θα είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε από τους ιδίους, για την πρόοδο που έχουν σημειώσει στους δύο αυτούς μήνες", επισήμανε, προσθέτοντας ότι "ως ομάδα των Ηνωμένων Εθνών θα συνεχίσουμε να πράττουμε ό,τι μπορούμε, βοηθώντας τη διαδικασία στη Λευκωσία. Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες θα σημειώσουν πρόοδο".

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ντάουνερ επανέλαβε ότι η διαδικασία είναι "κυπριακής ιδιοκτησίας" και ότι "δεν υπάρχει θέμα επιβολής στους Κυπρίους μίας συμφωνίας την οποία δεν επιθυμούν, γιατί η συμφωνία θα πρέπει να πάει σε δύο ταυτόχρονα δημοψηφίσματα και θα πρέπει να υιοθετηθεί από τους Κυπρίους, όπως και να έχουν τα πράγματα", τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, είπε ότι "αν και δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα, είναι σημαντικό η διαδικασία να διατηρεί πραγματική δυναμική και η δυναμική επιβραδύνθηκε πολύ τους περασμένους δυο-τρεις μήνες και πιστεύω", όπως τόνισε, ότι "με την συνάντηση του Γενικού Γραμματέα στις 18 Νοεμβρίου, η δυναμική ενισχύθηκε ξανά. Ασφαλώς, επαφίεται στους ηγέτες να διατηρήσουν τη δυναμική αυτή στο μέλλον".

Ο κ. Ντάουνερ σημείωσε ότι "η διαδικασία σίγουρα δεν καταρρέει" και "έχει καλή δομή", ενώ σημείωσε ότι "στη διαδικασία δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα, επισημαίνοντας τη δήλωση Χριστόφια-Ταλάτ, με την οποία είχαν εκφράσει την ελπίδα να ολοκληρωθεί μία συμφωνία μέχρι το τέλος του 2010.

Στη συνέχεια, είπε: "Πρέπει να παραδεχθούμε ότι θα είναι δύσκολο γι' αυτούς (τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων) μεταξύ τώρα και της 31ης Δεκεμβρίου. Ο Γενικός Γραμματέας συναντάται ξανά μαζί τους στο τέλος Ιανουαρίου, υποθετικά για να τους συγχαρεί για τη συμφωνία τους. Αν και θα ήταν υπέροχο να συνέβαινε, δεν το θεωρώ πιθανό. Όμως, αναμφίβολα χρειάζεται να διατηρήσουν τη δυναμική και την αισιοδοξία του κοινού, πως μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί. Αυτό είναι το σημαντικό και όχι να τελειώσουν τις διαπραγματεύσεις σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά να υπάρχει δυναμική. Όλοι γνωρίζουμε πως φτάνουν όλο και πιο κοντά σε σημαντικά θέματα. Και όλο αυτό είναι εφικτό και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να το κάνουν".

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι "ο γγ στην έκθεση δεν μιλά για χρονοδιαγράμματα, αλλά για κινδύνους. Και οι κίνδυνοι δεν είναι χρονοδιαγράμματα. Εκφράζει όντως αυτό που είναι φυσική και κατανοητή ομοφωνία, ότι χρειάζεται να διατηρηθεί η δυναμική στη διαδικασία και νομίζω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, μιλώντας γενικά, αντιλαμβάνεται τη σημασία της διατήρησης της δυναμικής. Αλλά ο Γενικός Γραμματέας, σε αντίθεση με ορισμένους ερμηνευτές της έκθεσής του, δεν έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά ομιλεί για το θέμα των κινδύνων και τον κίνδυνο το τέλος της διαδικασίας να μην είναι επιτυχές. Και αυτό θα πρέπει ο κόσμος να το έχει κατά νου".