ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Οκτώ άτομα αγνοούνται λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων

Δημοσίευση 5 Δεκεμβρίου 2010, 11:51 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Βουλγαρία: Οκτώ άτομα αγνοούνται λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων
Facebook Twitter Whatsapp

Από παράκαμψη διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς την Ελλάδα, από τη Βουλγαρία, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων,

Από παράκαμψη διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς την Ελλάδα, από τη Βουλγαρία, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων,

που είχαν ως αποτέλεσμα την υπόσκαψη σημείου στον Στρυμώνα και την κατάρρευση τμήματος του διεθνούς δρόμου Ε79, στην περιοχή Κρέσνα, 60 χιλμ. από τα ελληνικά σύνορα. Αργά τη νύχτα, φορτηγό αυτοκίνητο παρασύρθηκε, στο σημείο, από το ορμητικό νερό και ο οδηγός του εξακολουθεί αγνοείται.

Άλλα επτά άτομα, εξάλλου, αγνοούνται στη Βουλγαρία -ανάμεσά τους δύο παιδιά- τα οποία βρίσκονταν σε σπήλαιο, κοντά στο χωριό Μπόσνιεκ δυτικά της Σόφιας. Το σπήλαιο πλημμύρισε από τον όγκο του βρόχινου νερού. Πυροσβέστες και ειδικευμένες εταιρίες προσπαθούν να διευρύνουν με βαριά μηχανήματα την είσοδο της σπηλιάς, ώστε να φύγει ταχύτερα το νερό. Παράγοντες της Πολιτικής Άμυνας ελπίζουν πως, δεδομένου ότι το σπήλαιο είναι μεγάλο, οι αγνοούμενοι πιθανότατα κατάφεραν να προστατευτούν σε ασφαλές σημείο του.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι, εξάλλου, για περίπου 200 σπιτικά στη δυτική και νοτιοδυτική Βουλγαρία, που πλημμύρισαν από τον όγκο του νερού και κατέφυγαν για βοήθεια στα σωστικά συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της χώρας, οι βροχοπτώσεις θα περιορίζονται ως αργά το βράδυ, οπότε θα πάψουν.

Πριν λίγο ξεκίνησαν οι εργασίες επανάκτησης της κεντρικής οδικής αρτηρίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, μεγάλο τμήμα της οποίας «έφαγαν» τα φουσκωμένα νερά του Στρυμώνα σαν συνέπεια των καταρρακτωδών βροχών, που πλήττου τη Βουλγαρία, το τελευταίο 24ωρο.

Φορτηγά αυτοκίνητα κατεβάζουν στον ποταμό πέτρες και βράχους με σκοπό να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή του ποταμού στην φυσική κοίτη του και να θέσουν τα θεμέλια για την αποκατάσταση του τμήματος του δρόμου Ε79, το οποίο υπέσκαψε η πλημμύρα.

Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Βουλγαρίας, Στέφαν Μπούρουτζίεφ, «η άνιση μάχη με τα στοιχεία της φύσης δίνεται με μεγάλη προσοχή, ώστε να αποφευχθεί τυχόν επανάληψη του τραγικού επεισοδίου χθες τη νύχτα, όταν φορτηγό αυτοκίνητο, που έπαιρνε μέρος στην αποκατάσταση του δρόμου, χάθηκε στον ποταμό».

Ο οδηγός εξακολουθεί να αγνοείται, καθώς δεν είναι δυνατόν να γίνουν έρευνες, επειδή η στάθμη του Στρυμώνα παραμένει υψηλή και η ορμητικότητα των νερών μεγάλη. Σύμφωνα με τον Βούλγαρο αξιωματούχο, αυτοί οι παράγοντες δυσχεραίνουν, επίσης, οποιεσδήποτε προβλέψεις για το πότε θα γίνει εφικτή η χρησιμοποίηση του διεθνούς δρόμου.

Όπως ανακοίνωσε η βουλγαρική Τροχαία, έως ότου ξαναμπεί σε λειτουργία ο Ε79, η οδική επικοινωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας γίνεται μέσω του συνοριακού σταθμού Εξοχή - Ιλινδεν (σσ. συνδέει τις πόλεις Δράμα και Γότσε Δέλτσεφ) και τις άλλες διόδους στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.