ΔΙΕΘΝΗ

Μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν την απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό

Δημοσίευση 9 Δεκεμβρίου 2010, 06:07 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν την απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό
Facebook Twitter Whatsapp

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν εκ νέου από την Κίνα να απελευθερώσει τον διαφωνούντα Λιου Σιαομπό, στον οποίο θα απονεμηθεί αύριο Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν εκ νέου από την Κίνα να απελευθερώσει τον διαφωνούντα Λιου Σιαομπό, στον οποίο θα απονεμηθεί αύριο Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης.

Οι εκκλήσεις για την απελευθέρωση του Λιου έχουν πολλαπλασιαστεί από τις 8 Οκτωβρίου όταν ανακοινώθηκε ότι θα τιμηθεί με το βραβείο.

"Τιμώντας τον Λιου Σιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης, η επιτροπή Νόμπελ πήρε μια θαρραλέα απόφαση με δεδομένη την αυξανόμενη πολιτική επιρροή της Κίνας στον κόσμο", επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις.

"Εκτός από την απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό, ζητάμε από την κυβέρνηση της Κίνας να αποδείξει με τις πράξεις της ότι σέβεται τα δικαιώματα όπως προβλέπονται από τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και από την κινεζική νομοθεσία", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ανάμεσα σε άλλες οργανώσεις η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα, και η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο 54χρονος Λιου Σιαομπό καταδικάστηκε τα Χριστούγεννα του 2009 σε 11χρονη κάθειρξη και η σύζυγός του βρίσκεται σε κατ'οίκον περιορισμό συνεπώς κανείς από τους δύο δεν θα παραστεί στην τελετή απονομής. Την απουσία του Νομπελίστα θα συμβολίζει μια άδεια καρέκλα, μια φωτογραφία του και ένα από τα κείμενά του που θα διαβάσει η ηθοποιός Λιβ Ούλμαν.

Tαυτόχρονα, η απόφαση της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που αποτίει φόρο τιμής στον Κινέζο Λιου Σιαομπό, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, είναι "αλαζονική και παράλογη", δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες απόφαση με την οποία τιμάται ο Λιου και απευθύνει έκκληση στις κινεζικές αρχές να τον απελευθερώσουν.

"Η Κίνα εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της στην απόφαση αυτή. Καλούμε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αλλάξουν την αλαζονική και παράλογη στάση του και να δείξουν σεβασμό στο κινεζικό λαό και στην δικαστική εξουσία της Κίνας", τόνισε η Ζιανγκ Γου.

Η μη δεσμευτική απόφαση υιοθετήθηκε με 401 ψήφους υπέρ και μια κατά.

Η κινέζα αξιωματούχος επισήμανε ακόμα πως "ο κινεζικός λαός και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στον κόσμο είναι αντίθετοι με την επιλογή της Επιτροπής Νόμπελ. "Κάθε προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στην Κίνα είναι καταδικασμένη να αποτύχει", υπογράμμισε.