ΔΙΕΘΝΗ

Νόμπελ Ειρήνης: Οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις

Δημοσίευση 10 Δεκεμβρίου 2010, 16:45 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νόμπελ Ειρήνης: Οι  ευρωπαϊκές αντιδράσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον ζήτησε σήμερα την άμεση απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό, την ώρα που γινόταν η συμβολική απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης στον κινέζο διαφωνούντα, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται φυλακισμένος στην Κίνα.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον ζήτησε σήμερα την άμεση απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό, την ώρα που γινόταν η συμβολική απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης στον κινέζο διαφωνούντα, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται φυλακισμένος στην Κίνα.

"Αυτήν την ημέρα που είναι αφιερωμένη στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, η σκέψη μου βρίσκεται στον Λιου Σιαομπό", σημειώνει η Άστον σε ανακοίνωσή της, στην οποία προσθέτει: "Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για την άμεση απελευθέρωσή του".

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ-Αλιό Μαρί ζήτησε παράλληλα την απελευθέρωση όλων των ανθρώπων που κρατούνται στον κόσμο επειδή υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα "σήμερα, ημέρα απονομής του Νόμπελ Ειρήνης".

"Επαναλαμβάνω την έκκληση της Γαλλίας, αυτήν την ημέρα της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης, για την απελευθέρωση όλων αυτών που, ανά τον κόσμο, στερούνται την ελευθερία τους, επειδή υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε η Αλιό-Μαρί.

Την ίδια στιγμή η Γερμανία εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη της για την απουσία του κινέζου διαφωνούντα Λιου Σιαομπό από την τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο.

Ο Λιου είναι ένας άνθρωπος που "αγωνίζεται με θάρρος για την πολιτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε ιδιαίτερα απαιτητικές εποχές, και πάλι επιμένοντας ότι ο στόχος αυτός πρέπει να επιτυγχάνεται με ειρηνικά μέσα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Στέεγκμανς.

Η Γερμανία θα συνεχίσει να ζητεί την απελευθέρωση του Λιου, κατέληξε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Τέλος ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα επέκρινε σήμερα έντονα τις χώρες που δεν εκπροσωπήθηκαν στην τελετή στο Όσλο.

"Η στάση αυτών των χωρών, κυρίως της Ρωσίας, δείχνει αυτό που πιστεύουν πραγματικά για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε ο Βαλέσα, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικώς το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Δεν καταλαβαίνω τι φοβάται η Ρωσία απέναντι στην Κίνα", προσέθεσε.

Ο Βαλέσα, ο οποίος είχε τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης το 1983, καταδίκασε εξάλλου την Κίνα που εξακολουθεί να κρατάει φυλακισμένο τον Λιου Σιαομπό και εμπόδισε τη σύζυγό του να παραλάβει το Νόμπελ στη θέση του.

"Όμως, είτε το θέλουν είτε όχι, αργά ή γρήγορα, η Κίνα θα γίνει σίγουρα μια ελεύθερη χώρα", κατέληξε.