ΔΙΕΘΝΗ

Σε λευκό κλοιό χώρες των Βαλκανίων

Δημοσίευση 13 Δεκεμβρίου 2010, 11:59 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σε λευκό κλοιό χώρες των Βαλκανίων
Facebook Twitter Whatsapp

Στα λευκά "ντύθηκαν" χώρες των Βαλκανίων, έπειτα από τη χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών, η οποία προκάλεσε - σε ορισμένες χώρες - προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε οδικούς άξονες.

Στα λευκά "ντύθηκαν" χώρες των Βαλκανίων, έπειτα από τη χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών, η οποία προκάλεσε - σε ορισμένες χώρες - προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε οδικούς άξονες.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται - σύμφωνα με τους μετεωρολόγους - ότι θα συνεχιστούν την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και οι χιονοπτώσεις.

Στη Βουλγαρία, χιόνι, ύψους πέντε εκατοστών θα καλύψει, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σχεδόν όλη τη χώρα, καθώς, ήδη από χθες το βράδυ, ξεκίνησε η χιονόπτωση, κυρίως στα νοτιοδυτικά και κάλυψε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σήμερα, επικρατεί συννεφιά και οι μετεωρολόγοι ανακοίνωσαν ότι εκτός από βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και οι χιονοπτώσεις, κυρίως στις νότιες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το "Sofia News Agency".

Οι χαμηλές θερμοκρασίες κυμαίνονται από -5 βαθμούς Κελσίου μέχρι 0 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 5 βαθμούς Κελσίου.

Στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, η μέγιστη θερμοκρασία θα "αγγίξει" τους 7 βαθμούς Κελσίου.

 

Στη βουλγαρική πρωτεύουσα η Δημοτική Αρχή ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τον αποχιονισμό, ήδη, προχώρησαν στη ρίψη υλικού σε περιοχές της Σόφιας, για να αποτραπεί ο παγετός, έπειτα από τη χιονόπτωση που σημειώθηκε.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στους οδικούς άξονες σε όλη τη Βουλγαρία διεξάγεται χωρίς προβλήματα. Τα μοναδικά σημεία, όπου παρουσιάστηκαν προβλήματα είναι στη Ζλαταρίτσα και στο Ντιούλινο, όπου απαγορεύθηκε η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων.

Στην Αλβανία, η χιονόπτωση ξεκίνησε χθες το βράδυ, με αποτέλεσμα, στα βορειοανατολικά, το χιόνι να καλύψει αρκετές περιοχές, όπως το Κούκες και να δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στους οδικούς άξονες που συνδέουν την πόλη με μικρότερους δήμους και χωριά, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, Αζέμ Τέμα.

Εξάλλου, η χιονόπτωση στην περιφέρεια της Τροπόγια προκάλεσε προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στους βασικούς οδικούς άξονες που συνδέουν την περιοχή με το εθνικό οδικό δίκτυο.

Στο μεταξύ, στην πόλη Σκόδρα, 12 σχολεία δημοτικού και έξι γυμνάσια λειτούργησαν σήμερα, έπειτα από δεκαπενθήμερη διακοπή, η οποία προκλήθηκε από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης στη Σκόδρα, Αστρίντα Φερκέτι δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων "ΑΤΑ" ότι, παρά τη βροχόπτωση που συνεχίσθηκε χθες το βράδυ, δεν παρουσιάστηκαν άλλα προβλήματα και τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η χιονόπτωση που σημειώθηκε πριν από δύο ημέρες, προκάλεσε αρκετά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ οι πολικές θερμοκρασίες (-17 βαθμούς Κελσίου) θέτουν σε εγρήγορση τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς, η χώρα, πρόσφατα επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες.

Στη Σλοβενία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "STA", η θερμοκρασία "άγγιξε" τους -9 βαθμούς, κυρίως στα ορεινά της χώρας και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, δεν θα ξεπεράσει τους 0 βαθμούς Κελσίου.

Στην Τουρκία, η Κωνσταντινούπολη "υποδέχθηκε" τα πρώτα της χιόνια για το 2010, ενώ στα "λευκά" ντύθηκαν πολλές πόλεις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Anadolu".

Ωστόσο, το περασμένο διήμερο, η χιονόπτωση και οι δυνατοί άνεμοι "παρέλυσαν" τις καθημερινές δραστηριότητες σε πόλεις της Ανατολίας, ενώ σε χιονοδρομικά κέντρα, το ύψος του χιονιού έφθασε τα 30 εκατοστά. Παρά τον "χιονιά", αρκετοί ήταν αυτοί που είχαν ρομαντική διάθεση και έκαναν βόλτα στους χιονισμένους δρόμους, ενώ μικρά παιδιά άρπαξαν την ευκαιρία και έπαιξαν χιονοπόλεμο και έκαναν χιονάνθρωπους.