ΔΙΕΘΝΗ

Κέρδισε τη ψήφο εμπιστοσύνης ο Μπερλουσκόνι

Δημοσίευση 14 Δεκεμβρίου 2010, 14:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κέρδισε τη ψήφο εμπιστοσύνης ο Μπερλουσκόνι
Facebook Twitter Whatsapp

Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατάφερε να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής βουλής, με 314 "ναι" και "311" όχι, κατά την ψηφοφορία που μόλις ολοκληρώθηκε στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατάφερε να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής βουλής, με 314 "ναι" και "311" όχι, κατά την ψηφοφορία που μόλις ολοκληρώθηκε στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια νίκη του "Καβαλιέρε", που οφείλεται στη ψήφο ορισμένων βουλευτών του νεοσύστατου κόμματος του Τζανφράνκο Φίνι, "Μέλλον και Ελευθερία", οι οποίοι αποφάσισαν, την τελευταία στιγμή, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση- εν μέσω μάλιστα βαρύτατων καταγγελιών από την αντιπολίτευση για εξαγορά ψήφων.

Παράλληλα, όμως, προκύπτει με σαφήνεια ότι είναι πολύ δύσκολο, ο Ιταλός πρωθυπουργός να μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά, από τη στιγμή που η ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία, για την έγκριση των νόμων, είναι 316 ψήφοι, σε σύνολο 630 βουλευτών. Να σημειώσουμε ότι, σήμερα, οι τρεις βουλευτές των γλωσσικών μειονοτήτων, δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία.

Είχε προηγηθεί η άνετη επικράτηση του «Καβαλιέρε» στην Γερουσία, όπου η παράταξη του διαθέτει άνετη πλειοψηφία.

Μετά την ετυμηγορία της βουλής των Αντιπροσώπων αναμένονται οι εξελίξεις στον πολιτικό χώρο.

Είναι πιθανόν, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να προσπαθήσει να διευρύνει την κυβερνητική του συμμαχία, ζητώντας τη συνεργασία, μεμονωμένων μετριοπαθών πολιτικών.

Αν δεν τα καταφέρει όμως, το εναλλακτικό σενάριο στο οποίο επικεντρώνονται οι σχολιαστές, είναι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών - αίτημα που έχει ήδη προβάλει η “Λέγκα του Βορρά” και που μέχρι τώρα, αντιμετωπίσθηκε με διαφορετικές διαθέσεις, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, από τον "Καβαλιέρε".

Η τελική απόφαση ανήκει , φυσικά, στον πρόεδρο της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αλλά, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, "αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, είναι αρκετά πιθανό να καταφέρει να υπερισχύσει και πάλι η συμμαχία της Λέγκας του Βορρά με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι".

Σε ό,τι αφορά τον Τζανφράνκο Φίνι, θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τις διαφορές που προέκυψαν στο εσωτερικό του νεοσύστατου κόμματός του, "Μέλλον και Ελευθερία".

Πέρα από τις δύο πολυτιμότατες αρωγές της τελευταίας στιγμής προς τον "μίστερ τιβί", ο βουλευτής Σιλβάνο Μόφα, ζήτησε την παραίτηση του εκπροσώπου του κόμματος, Ίταλο Μποκίνο, στενότατου συνεργάτη του Φίνι.

Επιπλέον ανοικτό μένει το θέμα της βιωσιμότητας του λεγόμενου "τρίτου πόλου" ( Μέλλον και Ελευθερία, κεντρώο κόμμα Udc, το μικρό κόμμα Api του Φραντσέσκο Ρουτέλι) που στοχεύει στην κατάκτηση του μετριοπαθούς χώρου. Ο "τρίτος πόλος" χαρακτηρίσθηκε από τον Ιταλό πρωθυπουργό "άμετρα φιλόδοξος, με ηγετικά στελέχη που ανήκουν στην παλιά σχολής της κομματοκρατίας".

Εξάλλου, η κεντροαριστερά θα πρέπει να αποφασίσει αν θα οργανώσει εσωτερικές εκλογές για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού, αν θα συμμαχήσει με τους κεντρώους "εχθρούς" του "Καβαλιέρε" και αν θα προωθήσει μια βαθιά ανανέωση της ιθύνουσας τάξης της.

Οι αναλυτές, τονίζουν ότι "είναι παραπάνω από πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές την άνοιξη. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει συνέπειες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, με αντίκτυπο και σε ό,τι αφορά τη χρηματοοικονομική κατάσταση της Ιταλίας, στο διεθνές σκηνικό".