ΔΙΕΘΝΗ

Για άλλους έξι μήνες η Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο

Δημοσίευση 14 Δεκεμβρίου 2010, 19:32 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Για άλλους έξι μήνες η Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο
Facebook Twitter Whatsapp

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε σήμερα υπέρ της ανανέωσης για την παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες. Η μόνη χώρα που καταψήφισε ήταν η Τουρκία, η οποία είναι μη μόνιμο μέλος του Σώματος μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε σήμερα υπέρ της ανανέωσης για την παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες. Η μόνη χώρα που καταψήφισε ήταν η Τουρκία, η οποία είναι μη μόνιμο μέλος του Σώματος μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Το Σ.Α. τελικά δεν υιοθέτησε το άτυπο χρονοδιάγραμμα που έθεσε στην έκθεσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για ολοκλήρωση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, αλλά προβάλλει την ευκαιρία να υπάρξει "σύντομα αποφασιστική πρόοδος", επαναβεβαιώνοντας προηγούμενα ψηφίσματα, συμπεριλαμβανομένου του 1251, για τη βάση της ομοσπονδιακής λύσης.

Ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος, πρέσβης Ερτογρούλ Απακάν, ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και περισσότερη στήριξη στον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ., Αλεξάντερ Ντάουνερ. "Αν και το ψήφισμα περιέχει ορισμένα στοιχεία τα οποία ενθαρρύνουν αύξηση της δυναμικής στις διαπραγματεύσεις, δεν αντανακλά τις παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γ.Γ. για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του, στην οποία ο Γ.Γ., μεταξύ άλλων, τονίζει ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να διεξάγονται επ' αόριστον και ότι το κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας κλείνει πολύ σύντομα. Πιστεύουμε ότι το ψήφισμα θα έπρεπε να μεταφέρει ισχυρότερο μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση".

Ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας ανέφερε ότι διαφώνησε επίσης επειδή στο ψήφισμα δεν συμπεριλαμβάνεται η πρόθεση τού Γ.Γ. να προχωρήσει σε μελέτη αναθεώρησης εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συνδέοντας την παρουσία της στο νησί μόνο με τη διευθέτηση του Κυπριακού. Τέλος, ισχυρίστηκε ότι "από το 1963 δεν υπάρχει κοινή συνταγματική κυβέρνηση που να αντιπροσωπεύει το σύνολο της Κύπρου".

Στο ψήφισμά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού χαιρετίζει και τις δυο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα (ΟΥΝΦΙΚΥΠ και Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του στο Κυπριακό), σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου είναι σύμφωνη πως με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί είναι ανάγκη να παραμείνει η Δύναμη, τονίζει ότι απηχεί την σταθερή πεποίθηση του Γενικού Γραμματέα ότι την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης φέρουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι Κύπριοι και επαναβεβαιώνει τον πρωταρχικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών ώστε να υποβοηθήσουν τα μέρη σε μια συνολική και μόνιμη διευθέτηση.

Το Σ.Α. χαιρετίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στις πλήρεις διαπραγματεύσεις και τις κοινές δηλώσεις των ηγετών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου 2008, εκφράζει την ανησυχία του για τον αργό ρυθμό της προόδου τους τελευταίους μήνες, τονίζει ότι το στάτους κβο δεν είναι αποδεκτό και ότι τώρα υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα, προτρέποντας τους ηγέτες να αυξήσουν τη δυναμική στις διαπραγματεύσεις και να εξασφαλίζουν την πλήρη αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας, καταλήγοντας σε διαρκή, συνολική και δίκαιη λύση, στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Σ.Α. υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η διεθνής κοινότητα να εμπλακούν όλα τα μέρη πλήρως, με ευελιξία και εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις, επαναλαμβάνοντας την άποψη του Γενικού Γραμματέα ότι είναι εφικτός ο στόχος της λύσης, προσβλέποντας σε αποφασιστική πρόοδο στο εγγύς μέλλον, με βάση την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι σήμερα.

Επίσης, το Σ.Α. χαιρετίζει τις προσπάθειες του Γ.Γ. για τόνωση της προόδου κατά τη συνάντησή του με τους δύο ηγέτες στις 18 Νοεμβρίου 2010, την πρόθεσή του να συναντηθεί ξανά μαζί τους τον Ιανουάριο του 2011, σημειώνοντας παράλληλα την απόφασή του να υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας επικαιροποιημένη εκτίμηση για την κατάσταση της διαδικασίας, τον Φεβρουάριο του 2011.

Επίσης, το Σ.Α. καλωσορίζει την εφαρμογή ορισμένων από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ανακοινώθηκαν από τους ηγέτες, κάνοντας έκκληση για μια ανανεωμένη προσπάθεια με σκοπό την εφαρμογή των υπολοίπων μέτρων.

Χαιρετίζει το άνοιγμα της διόδου διέλευσης στο Λιμνίτη τον Οκτώβριο του 2010 και ενθαρρύνει το άνοιγμα με αμοιβαία συμφωνία κι άλλων σημείων διέλευσης.

Το Σ.Α. υπογραμμίζει ότι είναι πεπεισμένο για τα "πολλά σημαντικά οφέλη" για όλους τους Κυπρίους που θα απορρέουν από μια συνολική και διαρκή διευθέτηση στην Κύπρο, προτρέποντας τις δύο πλευρές και τους ηγέτες τους για την προώθηση του δημόσιου διαλόγου για τα θετικά που θα προκύψουν από μια λύση και τους ενθαρρύνει να εξηγήσουν με σαφήνεια τα πλεονεκτήματα της λύσης, ενώ τονίζει την ανάγκη για αυξημένη ευελιξία και διάθεση συμβιβασμού προκειμένου να εγκριθεί μια λύση και από τις δύο κοινότητες.

Το Σ.Α. χαιρετίζει τις συνεχείς προσπάθειες του Αλεξάντερ Ντάουνερ ως ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα με την εντολή να βοηθήσει τα μέρη στη διεξαγωγή πλήρων διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης.

Τέλος, το Σ.Α. καλωσορίζει και πάλι την ευγνωμοσύνη του Γενικού Γραμματέα προς τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας για τις εθελοντικές τους εισφορές στην χρηματοδότηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κάνοντας έκκληση για επιπλέον εθελοντικές εισφορές από άλλες χώρες και οργανισμούς.