ΔΙΕΘΝΗ

Έκθεση προόδου της αμερικάνικης στρατηγικής σε Αφγανιστάν,Πακιστάν

Δημοσίευση 16 Δεκεμβρίου 2010, 12:10 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Έκθεση προόδου της αμερικάνικης στρατηγικής σε Αφγανιστάν,Πακιστάν
Facebook Twitter Whatsapp

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πραγματοποιούν προόδους κατά των Ταλιμπάν σχεδόν σε ολόκληρο το Αφγανιστάν, αλλά η πρόοδος αυτή παραμένει "εύθραυστη και επισφαλής", σύμφωνα με έκθεση που παραδόθηκε σήμερα στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία γίνεται ο απολογισμός της νέας αμερικανικής στρατηγικής στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, έναν χρόνο μετά την εφαρμογή της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πραγματοποιούν προόδους κατά των Ταλιμπάν σχεδόν σε ολόκληρο το Αφγανιστάν, αλλά η πρόοδος αυτή παραμένει "εύθραυστη και επισφαλής", σύμφωνα με έκθεση που παραδόθηκε σήμερα στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία γίνεται ο απολογισμός της νέας αμερικανικής στρατηγικής στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, έναν χρόνο μετά την εφαρμογή της.

Η έκθεση, σύνοψη της οποίας δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης, προτάσσει τις στρατιωτικές επιτυχίες στα προπύργια των Ταλιμπάν στις νότιες επαρχίες του Χελμάντ και του Κανταχάρ, και χαιρετίζει την ενίσχυση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι "η δυναμική που έχουν εξασφαλίσει οι Ταλιμπάν τα τελευταία χρόνια περιορίσθηκε σε μεγάλο τμήμα της χώρας και απωθήθηκε σε ορισμένα σημεία κλειδιά", ωστόσο "αυτή η πρόοδος παραμένει εύθραυστη και επισφαλής".

Η πολυαναμενόμενη αυτή έκθεση παραγγέλθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο τον Δεκέμβριο του 2009, όταν ανακοίνωσε την ενίσχυση με 30.000 μέλη των στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, τριπλασιάζοντας (στις 100.000 μέλη) τις δυνάμεις που βρίσκονταν επί του πεδίου όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ στις αρχές του 2009.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συνόδευσε την απόφαση αυτή με την ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, τον Ιούλιο του 2011. Αν και το 2010 είναι μακράν η αιματηρότερη χρονιά του πολέμου στο Αφγανιστάν, το περιεχόμενο της έκθεσης δεν θέτει εν αμφιβόλω τη στρατηγική αυτή.

"Η στρατηγική μας στο Αφγανιστάν θέτει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την έναρξη της υπεύθυνης μείωσης των αμερικανικών δυνάμεων τον Ιούλιο του 2011", σύμφωνα με την έκθεση, στην οποία αναφέρεται επίσης το έτος 2014, που επικυρώθηκε πρόσφατα κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, ως χρονικό σημείο μεταβίβασης της πλήρους ευθύνης στον τομέα της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις.

Στο κείμενο της έκθεσης αναφέρεται επίσης ότι "η ηγεσία τη Αλ Κάιντα στο Πακιστάν είναι αποδυναμωμένη και υφίσταται τις περισσότερο επίμονες πιέσεις που έχει δεχθεί από τότε που διέφυγε από το Αφγανιστάν το 2001" μετά την εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους .

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι η ικανότητα της Αλ Κάιντα, οι αρχηγοί της οποίας , ο Οσάμα μπιν Λάντεν και ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, παραμένουν εννέα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου ασύλληπτοι, να οργανώνει επιθέσεις έχει "περιορισθεί", όχι όμως και εξουδετερωθεί.

"Τρομοκρατικές συνωμοσίες συνεχίζουν να εξυφαίνονται εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, των συμμάχων και των εταίρων μας", αναφέρεται στην έκθεση, οι συντάκτες της οποίας εκτιμούν ότι "η οριστική στρατηγική ήττα της Αλ Κάιντα θα συντελεσθεί με την καταστροφή των καταφυγίων της στην περιοχή και την εξόντωση των ηγετικών στελεχών της".

Υπό την οπτική αυτή, η υποστήριξη των πακιστανικών αρχών θα είναι καθοριστική σύμφωνα με το έγγραφο που διαπιστώνει ότι "η πρόοδος στις σχέσεις μας με το Πακιστάν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ήταν σημαντική, αλλά άνιση".

Μεταξύ των "προσαρμογών" που είναι αναγκαίο να γίνουν, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, περιλαμβάνεται η "καλύτερη συνεργασία με το Πακιστάν κατά μήκος της μεθορίου με το Αφγανιστάν, ώστε οι εξτρεμιστές που δρουν στο Αφγανιστάν να χάσουν τα ασφαλή τους καταφύγια.

Στην έκθεση δεν περιέχονται αναφορές στη ένταση που χαρακτήρισε το περασμένο έτος τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την αφγανική ηγεσία. Στα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο WikiLeaks εκφράζεται η δυσπιστία των Αμερικανών διπλωματών προς το πρόσωπο του Χαμίντ Καρζάι, τον οποίο θεωρούν διεφθαρμένο και παρανοϊκό.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα κάνει δηλώσεις το μεσημέρι (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο για το περιεχόμενο της έκθεσης, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και του υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.