ΔΙΕΘΝΗ

Στρατιωτικά γυμνάσια της Ν. Κορέας

Δημοσίευση 20 Δεκεμβρίου 2010, 05:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στρατιωτικά γυμνάσια της Ν. Κορέας
Facebook Twitter Whatsapp

Ο νοτιοκορεατικός στρατός άρχισε τα στρατιωτικά γυμνάσια με αληθινά πυρά από το νησί Γεονπιεόνγκ, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap.

Ο νοτιοκορεατικός στρατός άρχισε τα στρατιωτικά γυμνάσια με αληθινά πυρά από το νησί Γεονπιεόνγκ, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap.

Η έναρξη των στρατιωτικών ασκήσεων καθυστέρησαν λόγο της ομίχλης στο νησί αυτό που διεκδικεί το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

Σύμφωνα με στρατιωτικό αξιωματούχο, τα γυμνάσια άρχισαν στις 2:30 τοπική ώρα (7:30 ώρα Ελλάδας).

Nωρίτερα, εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού γενικού επιτελείου δήλωσε πως η διαταγή διαβιβάσθηκε σε όλες τις νήσους της Κίτρινης Θάλασσας που συνορεύουν με τη Βόρειο Κορέα.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις που έχει ανακοινώσει η Σεούλ «πρόκειται να διεξαχθούν σήμερα» τόνισε ο εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να δηλώσει ποια ώρα πρόκειται να ξεκινήσουν.

Στις ίδιες τις νήσους, μεγάφωνα που είχαν τοποθετηθεί στη Γιεονπγιεόνγκ κάλεσαν όλους τους αμάχους να μεταβούν στα καταφύγια, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Κάτοικοι, δημοσιογράφοι, δημόσιοι λειτουργοί και άλλοι πολίτες κλήθηκαν να μεταβούν στα καταφύγια εντός 30’.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έληξε χωρίς συμφωνία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε να καταλήξει σε μία κοινή θέση, ώστε να αποκλιμακωθεί η συνεχώς αυξανόμενη ένταση στην κορεατική χερσόνησο, έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών που διήρκησε 8,5 ώρες.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν εξήγησε ότι οι συζητήσεις "δεν στέφθηκαν με επιτυχία", αλλά πρόσθεσε ότι οι επαφές μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων θα συνεχιστούν.

Πρόσθεσε άλλωστε ότι η πρότασή του να εκδόσει το Συμβούλιο Ασφαλείας μία ομόφωνη δήλωση που θα στείλει τόσο την Σεούλ όσο και την Πιονγιάνγκ ένα μήνυμα "για μέγιστη αυτοσυγκράτηση" δεν έγινε δεκτή από τα περισσότερα μέλη.

Εξάλλου ο Τσούρκιν επεσήμανε ότι η Νότια Κορέα δεν πρέπει να πραγματοποιήσει αυτή τη στιγμή στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά από το νησί Γιονγκπιόνγκ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα. "Είναι καλύτερο να αποφύγουν να προχωρήσουν σε αυτή την άσκηση αυτή τη στιγμή", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Από τη μεριά της η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διαφωνίες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την κρίση στην κορεατική χερσόνησο "δεν είναι πιθανό να γεφυρωθούν".

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να συνεχιστούν τη Δευτέρα.