ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπερίσα καλεί EULEX για έκθεση Μάρτι

Δημοσίευση 22 Δεκεμβρίου 2010, 15:44 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο Μπερίσα καλεί EULEX για έκθεση Μάρτι
Facebook Twitter Whatsapp

Να ερευνήσει τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, περί παράνομου εμπορίου οργάνων, κάλεσε τη EULEX ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

Να ερευνήσει τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, περί παράνομου εμπορίου οργάνων, κάλεσε τη EULEX ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι η αλβανική κυβέρνηση θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια και τα απαραίτητα μέσα για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κάλεσε, παράλληλα, τον Ντικ Μάρτι, να καταθέσει στοιχεία στις αρχές τις EULEX για τα όσα υποστηρίζει στην έκθεσή του, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα αποδειχθεί ότι ο Ελβετός αξιωματούχος έχει κάνει κατάχρηση της εξουσιοδότησης που τού παρείχε το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο κ. Μπερίσα ανακοίνωσε ακόμη ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας του θα απευθύνει επιστολή προς τον πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, στην οποία θα αναφέρεται ότι, παρά το γεγονός ότι η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου καλύπτει την επικράτεια της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μπορεί να διεξάγει έρευνες και επί αλβανικού εδάφους.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας χαρακτήρισε επίσης αβάσιμες τις κατηγορίες που εμπεριέχονται στην έκθεση του Ντικ Μάρτι περί εγκλημάτων κατά Σέρβων στο Κόσοβο και την Αλβανία, σημειώνοντας πως ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης παίζει τον "τυφλό συνήγορο" της Σερβίας.

"Η έκθεση του Ντικ Μάρτι, μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στηρίζεται παντελώς πάνω σε αβάσιμους ισχυρισμούς της Γενικής Εισαγγελέως της Ελβετίας και μετέπειτα Γενικής Εισαγγελέως της Χάγης (σ.σ. Κάρλα ντελ Πόντε) περί ομαδικών τάφων και φριχτών εγκλημάτων, όπως το παράνομο εμπόριο οργάνων, από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου, στην επικράτεια της Αλβανίας, στο Μπάρελ (σ.σ. ορεινή περιοχή της Αλβανίας)", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερίσα και πρόσθεσε πως η χώρα του "είναι ανοιχτή σε κάθε έρευνα".

Στην έκθεση του Ντικ Μάρτι αντέδρασε και το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις αναφορές ότι οι αλβανικοί θεσμοί αποτελούσαν εμπόδιο στη διερεύνηση της υπόθεσης.