ΔΙΕΘΝΗ

Καζακστάν: Ο πρόεδρος Ναζαρμπάγιεφ ζητάει παράταση μέχρι το 2020

Δημοσίευση 27 Δεκεμβρίου 2010, 11:29 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Καζακστάν: Ο πρόεδρος Ναζαρμπάγιεφ ζητάει παράταση μέχρι το 2020
Facebook Twitter Whatsapp

Εκστρατεία για τη συλλογή υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος έτσι ώστε να παραταθεί η θητεία του προέδρου της χώρας μέχρι το 2020, με παράκαμψη των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το 2012, ξεκίνησε στο Καζακστάν.

Εκστρατεία για τη συλλογή υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος έτσι ώστε να παραταθεί η θητεία του προέδρου της χώρας μέχρι το 2020, με παράκαμψη των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το 2012, ξεκίνησε στο Καζακστάν.


Ο 70χρονος Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος ηγείται της χώρας για περισσότερα από 20 χρόνια και είχε διατελέσει και μέλος του τελευταίου Πολιτικού Γραφείου του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ανακοίνωσε μέσω του κορυφαίου συμβούλου του ότι θα είναι υποψήφιος για μία ακόμη θητεία, το 2012.

Όμως ένα φόρουμ πολιτών είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα, μια «λαϊκή πρωτοβουλία» για να επιτραπεί στον πρόεδρο να κυβερνήσει για μία δεκαετία ακόμη χωρίς τη διενέργεια εκλογών.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το ανατολικό Καζακστάν. Αργά χθες το βράδυ η κρατική τηλεόραση κάλυψε εκτενώς την πρωτοβουλία για δημοψήφισμα, δίνοντας βήμα στους ηγέτες των μειονοτήτων της χώρας οι οποίοι επαίνεσαν τον Ναζαρμπάγιεφ και μίλησαν υπέρ του δημοψηφίσματος.

Σήμερα, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή επίσημα καταχώρησε την κίνηση να διενεργηθεί δημοψήφισμα και επέτρεψε σε «ομάδες πρωτοβουλίας», σε όλη την χώρα να αρχίσουν να συλλέγουν υπογραφές προς υποστήριξη του.

«Τουλάχιστον 200.000 υπογραφές πρέπει να συλλεγούν σε όλες τις περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Αλμάτι και Αστάνα, το οποίο σημαίνει 12.500 υπογραφές σε κάθε περιφέρεια», δήλωσε τηλεφωνικά εκπρόσωπος της επιτροπής. Η εκπρόσωπος προσέθεσε ότι «εφόσον ο αναγκαίος αριθμός υπογραφών έχει συλλεχθεί, ο πρόεδρος θα αποφασίσει για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος».

Η μικρή πλην δυναμική αντιπολίτευση στη χώρα αυτή της κεντρικής Ασίας σχολίασε ότι «η λαϊκή κίνηση» είναι κόλπο που έχει δοκιμαστεί και ήδη ενορχηστρώνεται ξανά από τον κλειστό κύκλο του Ναζαρμπάγιεφ, σε μία προσπάθεια να επιμηκυνθεί η παραμονή του στην εξουσία αποφεύγοντας τη διεξαγωγή τίμιας εκλογής.

Το Καζακστάν, το οποίο εφέτος έγινε η πρώτη πρώην Σοβιετική Δημοκρατία που ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δεν έχει ποτέ διενεργήσει εκλογές που να έχουν κριθεί δίκαιες και ελεύθερες από διεθνείς παρατηρητές.

Το 1995, ο Ναζαρμπάγιεφ κέρδισε εύκολα το δημοψήφισμα που είχε προκηρύξει για την παράταση της θητείας του από το 1996 στο 2000 μετά τη σχετική πρόταση που είχε κάνει το προεδρικό συμβουλευτικό σώμα που εκπροσωπεί τις μειονότητες.

Οι αξιωματούχοι στο Καζακστάν έχουν απορρίψει την κριτική οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάποιων δυτικών κυβερνήσεων για κακομεταχείριση της αντιπολίτευσης, περιορισμό της ελευθεροτυπίας και υπαναχώρηση στις μεταρρυθμίσεις λέγοντας ότι προτιμούν σταθερότητα από βιαστικές πολιτικές αλλαγές.

Οι αναλυτές λένε ότι η «σταθερότητα» είναι η κρίσιμη λέξη που οι περισσότεροι επενδυτές θέλουν να συνεχίσουν να ακούν όσο δουλεύουν στο Καζακστάν.

Γνωστός ως «πατερούλης» στους κατοίκους της χώρας, ο Ναζαρμπάγιεφ ελέγχει ξένες επενδύσεις μεγαλύτερες από 150 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς το Καζακστάν διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου παγκοσμίως και τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου που εντοπίστηκαν τα τελευταία 40 χρόνια.

Τόσο η αντιπολίτευση, όσο και οι υποστηρικτές του προέδρου, εκτιμούν ότι το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί μέχρι το Μάρτιο του 2011.