ΔΙΕΘΝΗ

Bενεζουέλα: Συμφιλιωτικός προς την αντιπολίτευση ο Τσάβες

Δημοσίευση 16 Ιανουαρίου 2011, 08:16 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Bενεζουέλα: Συμφιλιωτικός προς την αντιπολίτευση ο Τσάβες
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες δήλωσε χθες Σάββατο ότι προτίθεται να απεμπολήσει τις έκτακτες εξουσίες που του παραχώρησε το κοινοβούλιο της χώρας πολύ πριν την προθεσμία των 18 μηνών, εάν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες ολοκληρωθούν σύντομα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες δήλωσε χθες Σάββατο ότι προτίθεται να απεμπολήσει τις έκτακτες εξουσίες που του παραχώρησε το κοινοβούλιο της χώρας πολύ πριν την προθεσμία των 18 μηνών, εάν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες ολοκληρωθούν σύντομα.

Μιλώντας στη Βουλή ο Τσάβες είπε ότι μπορεί να προχωρήσει στην κίνηση αυτή μέσα σε τέσσερις έως πέντε μήνες, τονίζοντας πως «δεν έχει πρόβλημα» με αυτό.

«Μπορώ να ζητήσω από την εθνοσυνέλευση να καταργήσει το [σχετικό] νόμο. . . Αν κανείς νοιώθει ότι περιορίζεται [από την δυνατότητα του προέδρου να λαμβάνει μέτρα με διατάγματα] θα τον επιστρέψω, δεν έχω κανένα πρόβλημα».

Τον Δεκέμβριο η βουλή της Βενεζουέλας είχε δώσει στον Τσάβες την δυνατότητα να νομοθετεί με διατάγματα για 18 μήνες, ώστε να μπορέσει να αντιδρά με ταχύτητα για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες. Ο Τσάβες χρησιμοποίησε το λεγόμενο Ley Habilitante για να προωθήσει μέτρα στα πεδία της οικονομίας, της ασφάλειας και της αρωγής στους τουλάχιστον 130.000 πλημμυροπαθείς.

Όταν η αντιπολίτευση επέστρεψε στη βουλή τον Ιανουάριο μετά από απουσία πέντε χρόνων --λόγω της αποχής της στις προηγούμενες εκλογές, το 2005-- επέκρινε με έντονο τρόπο την δυνατότητα που δόθηκε στον Τσάβες.

«Κατηγορήθηκα ότι είμαι δικτάτορας διότι αυτή η βουλή ενέκρινε το Ley Habilitante. Πώς μπορείτε να λέτε ότι αυτό είναι δικτατορία;», τόνισε ο σοσιαλιστής πολιτικός.

Είναι η τέταρτη φορά αφότου ο Τσάβες ανέλαβε την εξουσία το 1999 που έχει την δυνατότητα να κυβερνά εκδίδοντας διατάγματα. Η αντιπολίτευση ερίζει ότι προσπαθεί να ισχυροποιήσει τη θέση του εν όψει των επόμενων προεδρικών εκλογών, το 2012.

Η κίνηση επικρίθηκε εκτός των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και από τις ΗΠΑ, που κατηγόρησαν τον Τσάβες ότι ασκεί «αυταρχικά» την εξουσία παραβιάζοντας την Διαμερικανική Δημοκρατική Χάρτα. Ο Τσάβες απάντησε χθες ότι οι αντίπαλοί του προσπαθούν να τον «δαιμονοποιήσουν», και υποσχέθηκε να εργαστεί «σκληρότερα» και «γρηγορότερα» ώστε οι νόμοι που θέλει να προωθήσει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάιο.

«Σε τέσσερις ως πέντε μήνες μπορεί να έχουμε μπορέσει να ολοκληρώσουμε όλα τα νομοθετήματα που χρειάζονται για να διαχειριστούμε τις έκτακτες ανάγκες».

Ο Τσάβες απηύθυνε παράλληλα «κλάδο ελαίας» στην αντιπολίτευση, παρότι στο παρελθόν έχει επιτεθεί επανειλημμένα στους ηγέτες της χαρακτηρίζοντάς τους «ακροδεξιούς», «μπουρζουάδες» και «μικρούς γιάνκηδες». «Είμαι πολύ ευτυχής που χαιρετώ τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Μιλάω ειλικρινά, δεν ειρωνεύομαι», είπε. Πρόσθεσε ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν «την μεγάλη ευθύνη» να συμβάλλουν ώστε να υπάρχει ένας «διάλογος, μια συζήτηση [προς την] εθνική ομοψυχία. Σε τελευταία ανάλυση, είμαστε όλοι πολίτες της Βενεζουέλας».

«Μην αφήσετε αυτή τη νέα ευκαιρία να πάει χαμένη», υπογράμμισε.

Ακόμη, στην ομιλία του ο Τσάβες υποσχέθηκε να προωθήσει επενδύσεις ύψους 21 δις δολαρίων τα επόμενα χρόνια για να αυξήσει το ενεργειακό δυναμικό της Βενεζουέλας, χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ, κατά 15.000 μεγαβάτ. Οι διακοπές της ηλεκτροδότησης προκάλεσαν πολλά προβλήματα στην οικονομία της χώρας, η οποία συρρικνώθηκε κατά 1,9% του ΑΕΠ το 2010. Ήταν η μόνη μεγάλη οικονομία στη Λατινική Αμερική που κατέγραψε ύφεση.