ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Οι οιωνοί είναι υπέρ του προέδρου Σίλβα

Δημοσίευση 19 Ιανουαρίου 2011, 11:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πορτογαλία:  Οι οιωνοί είναι υπέρ του προέδρου Σίλβα
Facebook Twitter Whatsapp

Ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα φαίνεται ότι εξασφαλίζει με άνεση την επανεκλογή του στις εκλογές της Κυριακής με ποσοστό που αναμένεται να φθάσει το 61,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα φαίνεται ότι εξασφαλίζει με άνεση την επανεκλογή του στις εκλογές της Κυριακής με ποσοστό που αναμένεται να φθάσει το 61,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Κατά την δημοσκόπηση -την οποία δημοσιεύει η Diario Economico- ο κοντινότερος αντίπαλος του Καβάκο Σίλβα, ο Μανουέλ Αλέγκρε, υποψήφιος των Σοσιαλιστών, του κυβερνώντος κόμματος, βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση, με ποσοστό 15%.

Ο ρόλος του προέδρου στην Πορτογαλία θεσμικά είναι κυρίως τελετουργικός, αλλά μια ευρεία νίκη του Καβάκο Σίλβα εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειες της χώρας να αποφύγει την υπαγωγή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και να συνεχίσει τα μέτρα λιτότητας που και ο πρόεδρος έχει υποστηρίξει δημόσια.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών υπό τον πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες υπόσχεται να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό εφέτος στο 4,6% του ΑΕΠ, από 7,3% το 2010, επιβάλλοντας μεγάλες μειώσεις μισθών και επιδομάτων στον δημόσιο τομέα και σαρωτικές αυξήσεις φόρων.

Οι προεδρικές εκλογές της Κυριακής συμπίπτουν με τη συζήτηση περί "διάσωσης" της πορτογαλικής οικονομίας, η οποία κυριάρχησε και στην προεκλογική εκστρατεία, με όλους τους υποψήφιους να υπόσχονται να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η Πορτογαλία να "ακολουθήσει τον δρόμο της Ελλάδας και της Ιρλανδίας" και να ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Λισαβόνα κέρδισε χρόνο με τη χαρακτηρισθείσα ως επιτυχημένη δημοπρασία κρατικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα αλλά πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν μολαταύτα ότι η χώρα τελικά θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ο Καβάκο Σίλβα είναι στέλεχος του κεντροδεξιού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι έχουν ζητήσει να επιβληθούν βαθιές θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, ειδικά περικοπές δαπανών στον δημόσιο τομέα, ώστε να διασφαλιστεί μια "βιώσιμη ανάπτυξη".

Η δημοσκόπηση που δημοσίευσε η Diario Economico διεξήχθη από την εταιρία Marktest από την 14η ως την 16η Ιανουαρίου σε δείγμα 802 ψηφοφόρων κι έχει ποσοστό σφάλματος ±3,46%.