ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Το Μάρτιο η δίκη του πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ για υπόθεση διαφθοράς

Δημοσίευση 31 Ιανουαρίου 2011, 13:21 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γαλλία: Το Μάρτιο η δίκη του πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ για υπόθεση διαφθοράς
Facebook Twitter Whatsapp

Οι δικηγόροι του πρώην Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ δεν κατάφεραν να πετύχουν σήμερα την αναβολή της δίκης στην οποία καλείται να απολογηθεί για γεγονότα που αφορούν την περίοδο (1992-95) κατά την οποία ήταν δήμαρχος στο Παρίσι.

Οι δικηγόροι του πρώην Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ δεν κατάφεραν να πετύχουν σήμερα την αναβολή της δίκης στην οποία καλείται να απολογηθεί για γεγονότα που αφορούν την περίοδο (1992-95) κατά την οποία ήταν δήμαρχος στο Παρίσι.

Η έναρξη της δίκης είναι προγραμματισμένη για τις 7 Μαρτίου, σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση του ποινικού δικαστηρίου των Παρισίων, ύστερα από μια συνεδρία τεχνικής φύσεως που διήρκησε μία ώρα.

Ορίσθηκε όμως ότι, το αίτημα της υπεράσπισης για αναβολή, θα επανεξετασθεί κατά την έναρξη της διαδικασίας στις 7 Μαρτίου.

Εφ' όσον δεν υπάρξει αναβολή, προβλέπεται ότι η δίκη θα διαρκέσει ένα μήνα, έως τις 8 Απριλίου.

Πρόκειται για την υπόθεση των 21 "φιλικών θέσεων εργασίας" και "επτά πλασματικών" που μισθοδοτούνταν από το Δημαρχείο ενώ στην πραγματικότητα δούλευαν για το κόμμα του Ζακ Σιράκ, το RPR, που εξελίχθηκε στο σημερινό κόμμα της συμπολίτευσης UMP.

Το θέμα απασχόλησε τη δικαιοσύνη κατά την περίοδο που ο Ζακ Σιράκ ήταν πρόεδρος της Δημοκρατίας και προστατευόταν επομένως από την προεδρική ασυλία.

Έτσι η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου το 2004 επιβάρυνε κυρίως τον τότε πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ (Alain Juppe) που έχασε τα εκλογικά του δικαιώματα και έφυγε στο εξωτερικό (Καναδά) για ένα χρονικό διάστημα.

Η γαλλική δικαιοσύνη όμως δεν ξέχασε τον πρόεδρο και τώρα που αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή τον καλεί να απολογηθεί, παρά τον ιδιαίτερα υψηλό βαθμό συμπάθειας που τρέφει για το πρόσωπό του το γαλλικό κοινό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα συμπάθειας, ο νυν δήμαρχος των Παρισίων, σοσιαλιστής Μπερτράν Ντελανόε, προχώρησε σε μια συμφωνία με το κόμμα UMP ώστε να αποφευχθεί στον Ζακ Σιράκ η διαδικασία της δίκης.

Στο σύνολο των 2.200.000 ευρώ που εκτιμάται η ζημιά για τον Δήμο, το κόμμα θα πληρώσει μέρος του ποσού και ο Ζακ Σιράκ άλλο ένα μέρος.

Η συμφωνία έκλεισε το περασμένο καλοκαίρι και ο Δήμος Παρισίων απέσυρε τη μήνυση.

Το θέμα όμως εξετάζεται από το Διοικητικό Δικαστήριο ύστερα από προσφυγή ιδιωτικής οργάνωσης κατά της διαφθοράς που ζητά την ακύρωση της συμφωνίας.

Στο θέμα αυτό, του Διοικητικού Δικαστηρίου, βασίσθηκε το σημερινό αίτημα αναβολής από τους δικηγόρους του Ζακ Σιράκ, οι οποίο φρονούν ότι θα πρέπει να δοθεί ο χρόνος στο Διοικητικό Δικαστήριο ώστε να αποφανθεί για την ακύρωση ή όχι της συμφωνίας, πριν την έναρξη της δίκης.

Η σχετική απάντηση επομένως αναμένεται να δοθεί στις 7 Μαρτίου.

Να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι δεν έκαναν καμιά αναφορά στο θέμα της εύθραυστης υγείας του προέδρου, παρότι έντονες ήταν οι φήμες που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με αφορμή σχετικό άρθρο της "Εφημερίδας της Κυριακής".

Στο άρθρο υποστηρίζετο ότι η σύζυγος του προέδρου Μπερναντέτ Σιράκ, ομολόγησε σε φιλικό άτομο ότι ο πρόεδρος υποφέρει από Αλτσχάιμερ και ότι έχει κενά μνήμης.

Με συνέντευξή της σήμερα το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 η Μπερναντέτ Σιράκ διέψευσε κατηγορηματικά τη φήμη αυτή:

"Οι γιατροί του είπαν ότι δεν έχει Αλτσχάιμερ και τους πιστεύω, άλλωστε εάν ο συζυγός μου υπέφερε από αυτήν την αρρώστια δεν θα δίσταζα να το πω" δήλωσε.

Αναγνώρισε στη συνέχεια ότι ο ηλικίας 78 ετών πρώην πρόεδρος " δεν είναι όπως παλιά", έχει προβλήματα στην ακοή, στο βάδισμα και ορισμένες φορές κενά μνήμης, που μπορεί να οφείλονται στο ελαφρύ εγκεφαλικό που είχε υποστεί ενόσω ήταν πρόεδρος ή σε συμπτώματα που συμβαίνουν σε ένα ηλικιωμένο άτομο. Πρόσθεσε οτι ο πρόεδρος παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την επικαιρότητα και τις εξελίξεις στις αραβικές χώρες. "Έχω κάθε μέρα απέναντί μου" είπε, " έναν άνθρωπο που μπορεί να είναι λαμπρός και που θα μπορούσε να εκπλήξει τον καθένα ".

Στο ερώτημα εάν ο Ζακ Σιράκ θα προσέλθει στο δικαστήριο για να απολογηθεί ή θα το αποφύγει για λόγους υγιείας, η Μπερναντέτ Σιράκ ήταν κατηγορηματική :

"Έχει πάντα πει ότι θέλει να αντιμετωπισθεί όπως ένας κοινός διάδικος. Έχει πάντα πει ότι θα προσέλθει στη δίκη του και θα το κάνει " κατέληξε.