ΔΙΕΘΝΗ

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου χαιρέτιζει τους Αιγύπτιους διαδηλωτές

Δημοσίευση 1 Φεβρουαρίου 2011, 12:06 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου χαιρέτιζει τους Αιγύπτιους διαδηλωτές
Facebook Twitter Whatsapp

Η λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από τη Συρία και το Ιράν, χαιρέτισε σήμερα τους Aιγύπτιους διαδηλωτές που επιδιώκουν την ανατροπή του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από τη Συρία και το Ιράν, χαιρέτισε σήμερα τους Aιγύπτιους διαδηλωτές που επιδιώκουν την ανατροπή του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

"Χαιρετίζουμε τον υπερήφανο αιγυπτιακό λαό για τον αγώνα του και την απόρριψη εκ μέρους του της εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, καθώς και την προσδοκία του για ελευθερία, ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια", αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Σεΐχης Ναΐμ.

Η Χεζμπολάχ, σφοδρός επικριτής του Aιγυπτιακού καθεστώτος, είχε κατηγορήσει το Κάιρο για συντονισμό με το Ισραήλ στη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας το 2008.

Οι σχέσεις της Χεζμπολάχ με της Αίγυπτο εντάθηκαν το 2010, όταν αιγυπτιακά δικαστήρια καταδίκασαν 26 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και μέλη της Χεζμπολάχ, ως ένοχα για σχεδιασμό επιθέσεων για λογαριασμό της Χεζμπολάχ, καθώς και για λαθραία διακίνηση όπλων προς τη Γάζα.

Στο μεταξύ, από πηγές έγινε γνωστό ότι οργανώσεις της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης συναντώνται σήμερα για να σχεδιάσουν τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους και εξετάζουν μεταξύ άλλων την πιθανότητα να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη σημερινή κυβέρνηση.

Μέλη τριών αντιπολιτευόμενων οργανώσεων δήλωσαν προς το Γερμανικό Πρακτορείο ότι διεξάγονται συνομιλίες για να δοθεί μια απάντηση στο άνοιγμα που έκανε χθες το βράδυ ο αιγύπτιος Αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν, ο οποίος δήλωσε πως θα ανοίξει διάλογο με "όλα τα πολιτικά κόμματα".

Όμως εξακολουθεί να μην είναι σαφές αν η κυβέρνηση θα είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τη μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη οργάνωση, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, η οποία έχει τεθεί υπό απαγόρευση από τις αρχές.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις για διαιρέσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης για το ποιος θα είναι αρμόδιος να διαπραγματευτεί για λογαριασμό της.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ορισμένες οργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, όρισαν τον Νομπελίστα της Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ως επικεφαλής των συνομιλιών με το στρατό και με άλλα μέρη.

Ωστόσο ο Ελ Μπαραντέι αντιμετωπίζει επιφυλάξεις μέσα στη χώρα επειδή έχει περάσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό, περιλαμβανομένου του διαστήματος που ήταν επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (IAEA).