ΔΙΕΘΝΗ

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά να τερματιστεί η κυβερνητική βία στην Αίγυπτο

Δημοσίευση 3 Φεβρουαρίου 2011, 17:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά να τερματιστεί η κυβερνητική βία στην Αίγυπτο
Facebook Twitter Whatsapp

Να θέσει τέρμα στη βία που έχουν εξαπολύσει φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές στο Κάιρο και σε ολόκληρη τη χώρα, καλεί η Διεθνής Αμνηστία τον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο, Ομάρ Σουλεϊμάν, εν μέσω νέων αναφορών για νέα καταστολή δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Να θέσει τέρμα στη βία που έχουν εξαπολύσει φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές στο Κάιρο και σε ολόκληρη τη χώρα, καλεί η Διεθνής Αμνηστία τον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο, Ομάρ Σουλεϊμάν, εν μέσω νέων αναφορών για νέα καταστολή δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Σύμφωνα με αναφορές, δημοσιογράφοι κρατούνται και ακτιβιστές δέχονται παρενοχλήσεις από δυνάμεις ασφαλείας μετά τη χθεσινή βία, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό αρκετών εκατοντάδων στη μάχη μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

«Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι διαδηλωτές, οι δημοσιογράφοι και οι ακτιβιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων προστατεύονται», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας και τόνισε: «Η έλλειψη αστυνομίας στην περιοχή για την καταστολή της βίας είναι κατάφωρο σημάδι της συναυτουργίας της αιγυπτιακής κυβέρνησης στη βία ή, στην καλύτερη περίπτωση, της πλήρους αποποίησης ευθύνης για το νόμο και την τάξη σε μια στιγμή εθνικής κρίσης».

«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις πρέπει να επιτρέπονται, ανεξάρτητα από τις απόψεις που εκφράζονται και οι ειρηνικοί διαδηλωτές πρέπει να προστατεύονται, ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα», υπογράμμισε ο Σαλίλ Σέτι.

Το προσωπικό της Διεθνούς Αμνηστίας που ήταν παρόν στο Hisham Mubarak Law Centre, βασική αιγυπτιακή οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι είχε υποστεί επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας. Επιπλέον,

ομάδα διερεύνησης της Διεθνούς Αμνηστίας, στην Αίγυπτο, ανέφερε επίσης χθες ότι η βία φάνηκε πως ενορχηστρώθηκε εν μέρει από τις αρχές, για να καταστείλουν τις συνεχιζόμενες μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ζητούν πολιτική μεταρρύθμιση και κάλεσε τα άλλα κράτη να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους, για να προτρέψουν τις αιγυπτιακές αρχές να χαλιναγωγήσουν τους υποστηρικτές τους.

«Ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν διορίστηκε για να χειριστεί την τρέχουσα κρίση. Ως εκ τούτου, πρέπει να επιδείξει πραγματικές ηγετικές ικανότητες τώρα, απαντώντας στην οργανωμένη βία που παρακολουθούμε στους δρόμους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να ενεργήσει με γνώμονα την αξιοπιστία της δηλωμένης δέσμευσής του στη μεταρρύθμιση, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, οι χώρες που διατηρούν στενούς δεσμούς με την Αίγυπτο επιβάλλεται να ασκήσουν επιρροή στις αιγυπτιακές αρχές, για να σταματήσει η βία».

«Πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι, αν δεν προστατευθούν οι ειρηνικοί διαδηλωτές από τη βία, την αυθαίρετη σύλληψη και άλλες παραβιάσεις, αυτό θα βλάψει σοβαρά τη σχέση της Αιγύπτου με αυτές τις χώρες», κατέληξε ο Σαλίλ Σέτι.