ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνείς αντιδράσεις για τη παραίτηση Μουμπάρακ

Δημοσίευση 12 Φεβρουαρίου 2011, 10:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Διεθνείς αντιδράσεις για τη παραίτηση Μουμπάρακ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο βρετανικός Τύπος παραλληλίζει σήμερα την παραίτηση του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου υπογραμμίζοντας ωστόσο την αβεβαιότητα που επικρατεί για το μέλλον ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Ο βρετανικός Τύπος παραλληλίζει σήμερα την παραίτηση του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου υπογραμμίζοντας ωστόσο την αβεβαιότητα που επικρατεί για το μέλλον ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

"Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος Αιγύπτιος για να χαίρεται σήμερα. Το υπέροχο θέαμα της λαϊκής εξουσίας με την ανατροπή τελικά του διεφθαρμένου δικτάτορα ζεσταίνει όλες τις καρδιές", γράφει η Sun, πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα στη χώρα, σύμφωνα με την οποία η Αίγυπτος χρειάζεται μια «φιλο-δυτική διοίκηση, τίμια, δημοκρατική και όχι ισλαμική φονταμενταλιστική».

Για την εφημερίδα Times, η πτώση του Μουμπάρακ φέρνει "χαρά, ελπίδα και ελευθερία στην Αίγυπτο αλλά και την απειλή της αβεβαιότητας και της αλλαγής σε μια ασταθή περιοχή".

"Αυτή ήταν η στιγμή της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου για τη γενιά αυτή. Η Αίγυπτος, η Μέση Ανατολή και η πολιτική στον αραβικό κόσμο άλλαξαν για πάντα", γράφει η εφημερίδα κρίνοντας ωστόσο ότι "δεν θα πέσουν όλα τα ντόμινο. Ωστόσο πολλές κυβερνήσεις σπεύδουν τώρα να αποτρέψουν τις ίδιες συνθήκες που προκάλεσαν την εξέγερση" στην Αίγυπτο.

Υπό τον τίτλο "Επανάσταση στον Νείλο" η εφημερίδα Financial Times εκτιμά ότι στην "Αίγυπτο και στον αραβικό κόσμο δεν υπάρχει πια λόγος" να μην εφαρμόζονται τα δυτικά πρότυπα.

"Είναι μια ιστορική στιγμή", σχολιάζει από την πλευρά της η εφημερίδα Guardian: "θέτει την Αίγυπτο στη θέση του ηγέτη του αραβικού κόσμου. Οι Αιγύπτιοι όχι μόνο ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τον Μουμπάρακ. Απέδειξαν επίσης την ανεξαρτησία τους απέναντι στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους".

Η Daily Telegraph υιοθετεί πιο επιφυλακτικό ύφος: "Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι αυτό που χαρακτηρίζεται ως θρίαμβος του λαού είναι μια ανάληψη της εξουσίας από το στρατό". Η παραίτηση του Μουμπάρακ «μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή της κρίσης στη χώρα, όχι το τέλος της», προειδοποιεί η εφημερίδα.

Η Independent γράφει ότι ο στρατός είναι στο εξής στα πράγματα. "Όλα εξαρτώνται τώρα από τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός θα κάνει χρήση της εξουσίας του", αναλύει η εφημερίδα υπενθυμίζοντας ότι "δυστυχώς" προγενέστερη εμπειρία δείχνει πως στρατιωτικά καθεστώτα μπορούν να είναι το ίδιο απρόθυμα να εκχωρούν την εξουσία όπως οι απολυταρχικοί πρόεδροι.

Το Πεκίνο ελπίζει να επανέλθει "η σταθερότητα και η δημόσια τάξη".

Το Πεκίνο προσδοκά να επανέλθει «η σταθερότητα και η δημόσια τάξη το συντομότερο δυνατό» στην Αίγυπτο, μια ημέρα μετά την παραίτηση του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Η Κίνα ελπίζει μετά τα τελευταία γεγονότα η σταθερότητα και η δημόσια τάξη να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό στην Αίγυπτο", τόνισε ο Μα Ζχαοσού.

Ο επίσημος κινεζικός Τύπος επέμεινε σήμερα στην ανάγκη να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η Κύπρος θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Αίγυπτο και θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει μέσα από τις εκλογές, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Αίγυπτος είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Κύπρου στην περιοχή και υπάρχουν άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Χαρακτήρισε δε την κατάσταση ρευστή, προσθέτοντας ότι με την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ δεν αλλάζει το σύστημα και το καθεστώς.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι το σύστημα δεν είναι έτοιμο για διενέργεια εκλογών και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις για να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει την Αίγυπτο στην πορεία των σταδιακών μεταρρυθμίσεων παρέχοντας τεχνική υποστήριξη και τεχνογνωσία.

Νταβούτογλου: "Ιστορική εξέλιξη"

"Ιστορική εξέλιξη" χαρακτηρίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου τα όσα γίνονται στην Αίγυπτο, και τονίζει ότι "δεν πρόκειται για την απλή αλλαγή κάποιου ηγέτη» αλλά για την «εμπέδωση της ιδιαίτερα ισχυρής πολιτικής βούλησης του αιγυπτιακού λαού που επικράτησε χωρίς καμία εκδήλωση βίας".

Ο Τούρκος υπουργός έκανε τα σχόλια αυτά σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του στο Μπατούμ. Νωρίτερα είχε «συγχαρεί» τον αιγυπτιακό λαό για την μεγάλη αυτή επιτυχία του μέσω του ηλεκτρονικού δικτύου επικοινωνίας TWITTER.

Παράλληλα στην Άγκυρα από το γραφείο του πρωθυπουργού εκδόθηκε γραπτή ανακοίνωση που τονίζει ότι "η Τουρκία υποστήριξε από την αρχή τα νόμιμα αιτήματα του αδελφού αιγυπτιακού λαού".

"H νέα ηγεσία που θα προκύψει με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, θα οδηγήσει σε μια Συνταγματική Δημοκρατία που θα δημιουργηθεί με την βούληση του αιγυπτιακού λαού".

"Η Αίγυπτος που χαρακτηρίζεται από μια κρατική παράδοση με βαθιές ρίζες, θα βγει περισσότερο ενισχυμένη από αυτές τις εξελίξεις", καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο κινεζικός Τύπος καλεί την Αίγυπτο να αποτρέψει την «εφιαλτική» αστάθεια στην περιοχή

Ο επίσημος κινεζικός Τύπος επιμένει σήμερα στην ανάγκη να αποκατασταθεί η σταθερότητα το συντομότερο δυνατόν στην Αίγυπτο, μια ημέρα μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ η διαδικτυακή συζήτηση εξακολουθεί να λογοκρίνεται.

Σε άρθρο της που δεν επισημαίνει τους λόγους της λαϊκής εξέγερσης η οποία ξέσπασε στην Αίγυπτο, και στο οποίο δεν αναφέρεται ούτε μια φορά η λέξη «δημοκρατία», η εφημερίδα Ημερησία της Κίνας κάνει λόγο για "κρίση" στη χώρα των Φαραώ.