ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουάσινγκτον ζητάει την απελευθέρωση μπλόγκερ από την Συρία

Δημοσίευση 13 Φεβρουαρίου 2011, 12:58 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η Ουάσινγκτον ζητάει την απελευθέρωση μπλόγκερ από την Συρία
Facebook Twitter Whatsapp

Τη «μυστική δίκη» της νεαρής μπλόγκερ Ταλ αλ Μολούι στη Συρία με την κατηγορία της κατασκοπείας καταδικάζει η Ουάσινγκτον, χαρακτηρίζοντας ανυπόστατους τους ισχυρισμούς ότι η νεαρή έχει σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Τη «μυστική δίκη» της νεαρής μπλόγκερ Ταλ αλ Μολούι στη Συρία με την κατηγορία της κατασκοπείας καταδικάζει η Ουάσινγκτον, χαρακτηρίζοντας ανυπόστατους τους ισχυρισμούς ότι η νεαρή έχει σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν η σύλληψή της σχετίζεται με το μπλογκ της, στο οποίο αναρτούσε κείμενα υπέρ του αγώνα των Παλαιστινίων. Η Ταλ αλ Μολούι τέθηκε υπό κράτηση το 2009, ενώ τελείωνε το σχολείο, και ο υπολογιστής της κατασχέθηκε.

Η Δαμασκός ισχυρίζεται ότι η «κατασκοπευτική της δράση» οδήγησε σε επίθεση σε στρατιωτικό αξιωματικό της χώρας από ξένους πράκτορες, χωρίς να διευκρινίζεται από πού.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα τη μυστική δίκη της μπλόγκερ Ταλ αλ Μολούι και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή της» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.

Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς για διασυνδέσεις με τις ΗΠΑ «οι οποίοι κατέληξαν σε ψευδείς κατηγορίες περί κατασκοπείας», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Καλούμε τη Συριακή κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα όλους τους κρατούμενους συνείδησης και να επιτρέψει στους Σύρους πολίτες να απολαμβάνουν τα οικουμενικά δικαιώματά τους της έκφρασης και της συνάθροισης χωρίς τον φόβο αντιποίνων από την κυβέρνησή τους» καταλήγει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τις τελευταίες ημέρες, η Συρία φαίνεται ότι ήρε τα εμπόδια στην πρόσβαση στο Facebook και το YouTube, στα οποία οι χρήστες έμπαιναν μέχρι πρότινος με ενδιάμεσους τρόπους,

Τρεις Συριακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσαν στα τέλη Νοεμβρίου ότι η Ταλ αλ Μολούι ανακρίθηκε στις 10 Νοεμβρίου από το ανώτατο δικαστήριο κρατικής ασφάλειας πριν επιστρέψει στο κελί της.

Τον Οκτώβριο η Συριακή εφημερίδα Αλ Ουάταν έγραψε ότι οι αρχές της χώρας κατηγορούν την 19χρονη για κατασκοπεία υπέρ της αμερικανικής πρεσβείας στην Αίγυπτο. Η νεαρή έμεινε αρκετούς μήνες στη φυλακή, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), την οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στις ΗΠΑ, το ιστολόγιο της Αλ-Μαλούχι δεν ασχολείτο με τη συριακή πολιτική.

Καθώς περιελάμβανε ποιήματα, άρθρα που υποστήριζαν το παλαιστινιακό ζήτημα, άρθρα που επέκριναν τη Μεσογειακή Ένωση, μια γαλλική διπλωματική πρωτοβουλία για τη συνεργασία αραβικών και ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, καθώς και του Ισραήλ.

Η σύλληψή της προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους μπλόγκερ των αραβικών κρατών με πολλούς να καταδικάζουν την καταστολή χωρίς διακρίσεις στη Συρία.