ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Ο στρατός διέλυσε το Κοινοβούλιο και ανέστειλε το Σύνταγμα

Δημοσίευση 13 Φεβρουαρίου 2011, 15:25 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αίγυπτος: Ο στρατός διέλυσε το Κοινοβούλιο και ανέστειλε το Σύνταγμα
Facebook Twitter Whatsapp

Την διάλυση του Κοινοβουλίου και την αναστολή του Συντάγματος αποφάσισε ο στρατός της Αιγύπτου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο να ικανοποιήσει το βασικότερο αίτημα των διαδηλωτών.

Την διάλυση του Κοινοβουλίου και την αναστολή του Συντάγματος αποφάσισε ο στρατός της Αιγύπτου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο να ικανοποιήσει το βασικότερο αίτημα των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο έδωσε επίσης το μεσημέρι της Κυριακής, όπως ζητούσαν οι διαδηλωτές, χρονοδιάγραμμα της μεταβατικής περιόδου, λέγοντας πως θα παραμείνει στην εξουσία για έξι μήνες ή για λιγότερο, εάν προκηρυχθούν εκλογές.

Η στρατιωτική ηγεσία, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ την Παρασκευή, θα προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι συνταγματικές αλλαγές θα κριθούν με δημοψήφισμα και παράλληλα, διαλύονται και τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα, από τη σύνθεση των οποίων πρακτικά είχε αποκλειστεί κάθε φωνή της αντιπολίτευσης.

Ως υπηρεσιακή μένει επίσης στη θέση της η κυβέρνηση που όρισε ο Χόσνι Μουμπάρακ μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, με στόχο την αντικατάστασή της από κυβέρνηση που θα προκύψει έπειτα από εκλογές.

Ο ρόλος του αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϊμάν θα καθοριστεί από το στρατό, ανέφερε ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης την Κυριακή.

Ήταν μάλιστα η πρώτη συνεδρίαση κυβερνητικού σχήματος στην Αίγυπτο που δεν έγινε υπό το βλέμμα του πορτρέτου του Μουμπάρακ, καθώς οι εικόνες του επί τριακονταετίας ηγέτη απομακρύνονται διακριτικά από τα δημόσια κτίρια.

Το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο φρόντισε να επαναλάβει στην ανακοίνωσή του ότι η Αίγυπτος θα σεβαστεί όλες τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει, και κυρίως την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.

Όπως δεν αναμένεται να επηρεαστούν από την πολιτική αναταραχή και τα σχέδια για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στη χώρα, όπως δήλωσε ο Σαφίκ για τα σχέδαι κατασκευής τεσσάρων πυρηνικών εργοστασίων στην Αίγυπτο ως το 2025.

Εξάλλου ο Σαφίκ τόνισε ότι για το ρόλο του Ομαρ Σουλεϊμάν, τον οποίο ο Χόσνι Μουμπάρακ διόρισε αντιπρόεδρο, θα αποφασίσει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.

Ο Αϊμάν Νουρ, πολιτικός αντίπαλος του έκπτωτου αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και συνυποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές του 2005, δήλωσε σήμερα ότι τα βήματα της νέας στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας πρέπει να ικανοποιούν τους διαδηλωτές.

"Είναι μια νίκη της επανάστασης", δήλωσε για τα μέτρα της στρατιωτικής ηγεσίας, ο Αιμάν Νουρ, ο οποίος είναι πολιτικός αντίπαλος του Χόσνι Μουμπάρακ και συμπλήρωσε ότι τα μέτρα της στρατιωτικής ηγεσίας πρέπει να ικανοποιούν τους διαδηλωτές.