ΔΙΕΘΝΗ

Αποχώρησαν οι διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου

Δημοσίευση 14 Φεβρουαρίου 2011, 08:37 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αποχώρησαν οι διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου
Facebook Twitter Whatsapp

Αποχώρησαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου μετά την ανακοίνωση του στρατού ότι διαλύει το κοινοβούλιο, στο οποίο πρακτικά έχει αποκλεισθεί η αντιπολίτευση και αναστέλλει το Σύνταγμα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Αποχώρησαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου μετά την ανακοίνωση του στρατού ότι διαλύει το κοινοβούλιο, στο οποίο πρακτικά έχει αποκλεισθεί η αντιπολίτευση και αναστέλλει το Σύνταγμα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Η νέα στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας για έξι μήνες ή ως τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών ύστερα από τροποποιήσεις στο σύνταγμα.

Ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση αναφέρει επίσης ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο διαλύει το Κοινοβούλιο και αναστέλλει την ισχύ του συντάγματος ενώ μια επιτροπή καταρτίζει ένα τροποποιημένο σύνταγμα.

Οι αποφάσεις που έλαβε η στρατιωτική ηγεσία περιλαμβάνουν «τη διάλυση της Ανω και της Κάτω Βουλής» και «τη συγκρότηση επιτροπής για την τροποποίηση άρθρων του συντάγματος και τον καθορισμό των κανονισμών για ένα λαϊκό δημοψήφισμα σχετικά με το θέμα αυτό» .

Σύμφωνα εξάλλου με πηγή του στρατού, η νέα στρατιωτική ηγεσία αναμένεται να εκδώσει προειδοποίηση εντός της ημέρας για οιονδήποτε προκαλέσει "χάος και αναταραχή". Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο θα απαγορεύσει επίσης συγκεντρώσεις των εργατικών ή επαγγελματικών συνδικάτων, τις απεργίες και θα ζητήσει από όλους τους Αιγύπτιους να επιστρέψουν την εργασία τους.

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου δήλωσε ότι δεν αναμένεται να επηρεαστούν από την πολιτική αναταραχή τα σχέδια για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στη χώρα. "Πιστεύω ότι τα σχέδια αυτά δεν πρόκειται να επηρεαστούν", δήλωσε ο Αχμεντ Σαφίκ όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια κατασκευής τεσσάρων πυρηνικών εργοστασίων στην Αίγυπτο ως το 2025.

Ο Iσραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ μιλώντας από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC δήλωσε ότι οι ειρηνικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου είναι ασφαλείς παρά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του επί 30 χρόνια πρόεδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

"Δεν πιστεύω ότι οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου βρίσκονται σε κίνδυνο ή ότι κάποιο είδος κινδύνου μας περιμένει στη γωνία» τόνισε ο κ. Μπαράκ επισημαίνοντας με έμφαση ότι «το Ισραήλ προσέχει την ασφάλειά του".

Ο κ. Μπαράκ απέρριψε τη σύγκριση μεταξύ της λαικής εξέγερσης στην Αίγυπτο και της ισλαμικής επανάστασης στο Ιράν το 1979 όταν ο Σάχης εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Παρά το γεγονός ότι η οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων δεν ήταν ο υποκινητής της εξέγερσης στην Αίγυπτο, ο κ. Μπαράκ εξέφρασε την άποψη ότι η οργάνωση αυτή έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές στη χώρα.

Προθεσμία του στρατού στους τελευταίους εναπομείναντες διαδηλωτές

Δυνάμεις της στρατονομίας και στρατιώτες περικύκλωσαν τις λίγες δεκάδες διαδηλωτές που έχουν παραμείνει στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου, δίνοντάς του προθεσμία μίας ώρας για να εγκαταλείψουν τον χώρο και προειδοποιώντας τους ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα συλληφθούν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μέλη της στρατονομίας με κόκκινα μπερέ έχουν περικυκλώσει τους διαδηλωτές, με την υποστήριξη στρατιωτών.

Ομάδα Αιγύπτιων κυβερνο-ακτιβιστών, που συμμετείχαν στην οργάνωση του κινήματος αμφισβήτησης κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι συναντήθηκε με μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας που διαχειρίζεται τις υποθέσεις της χώρας, για να συζητήσει το θέμα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

"Συναντηθήκαμε με τον στρατό...για να καταλάβουμε τις θέσεις τους και να παρουσιάσουμε τις δικές μας", δηλώνουν ο Ουαέλ Γόνιμ, στέλεχος της Google, που έγινε σύμβολο της εξέγερσης και ο μπλόγκερ Αμρ Σαλάμ σε μήνυμά τους σε ιστοσελίδα.

Ο Ουαέλ Γόνιμ συνελήφθη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Κάιρο και στη συνέχεια απελευθερώθηκε, αφού κρατήθηκε, όπως κατήγγειλε, με δεμένα τα μάτια επί 12 ημέρες.

Είναι ο διαχειριστής της σελίδας του Facebook "Είμαστε όλοι Χάλεντ Σαΐντ" (στη μνήμη ενός νεαρού που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία), ομάδα στο Ίντερνετ που βοήθησε στην οργάνωση της εξέγερσης που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου.