ΔΙΕΘΝΗ

Κυβερνοεπίθεση σε δύο Καναδικά υπουργεία

Δημοσίευση 17 Φεβρουαρίου 2011, 14:41 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κυβερνοεπίθεση σε δύο Καναδικά υπουργεία
Facebook Twitter Whatsapp

Ηλεκτρονική επίθεση έθεσε εκτός λειτουργίας τα site δύο υπουργείων της Καναδικής κυβέρνησης και έδωσε πρόσβαση στους χάκερ,σε μυστικές πληροφορίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ηλεκτρονική επίθεση έθεσε εκτός λειτουργίας τα site δύο υπουργείων της Καναδικής κυβέρνησης και έδωσε πρόσβαση στους χάκερ,σε μυστικές πληροφορίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η επίθεση εντοπίσθηκε στις αρχές Ιανουαρίου και η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει τους πράκτορες αντικατασκοπίας του Καναδά να ψάχνουν πόσες πληροφορίες υψηλού κινδύνου έχουν κλαπεί και από ποιους.

Σύμφωνα με πηγές, οι χάκερς έχουν κατορθώσει να παρεισφρήσουν σε δύο συστήματα των πιο ευαίσθητων οικονομικών κέντρων του υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Οι χάκερς κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο υπολογιστών στα γραφεία υψηλά ιστάμενων κυβερνητικών αξιωματούχων κατορθώνοντας να υποκλέψουν τους κεντρικούς κωδικούς πρόσβασης που ξεκλειδώνουν όλα τα συστήματα μυστικών δεδομένων της κυβέρνησης.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι χάκερς μπόρεσαν να ξεκλειδώσουν άλλα ηλεκτρονικά δίκτυα, αν κατόρθωσαν δηλαδή να μπουν στα προσωπικά δεδομένα που αφορούν στην υγεία και το φορολογικό στάτους των Καναδών πολιτών.

Όπως λένε ειδικοί του Διαδικτύου, όλες οι ενδείξεις στρέφονται στην Κίνα ως σημείο εκκίνησης της ηλεκτρονικής κατασκοπείας.

Πρόσωπο που γνωρίζει από ηλεκτρονικά εγκλήματα αναφέρει πως μια τέτοια επίθεση μπορεί να έχει άμεση σύνδεση με την κυβέρνηση της Κίνας , η οποία είναι γνωστή για την παραγωγή πατριωτών χάκερς, που κλέβουν κυβερνητικές πληροφορίες άλλων κρατών επειδή δήθεν απειλούν την ακεραιότητα της Κίνας.

Το ίδιο πρόσωπο τονίζει πως ο Καναδάς θεωρείται "γη της επαγγελίας για την Κίνα καθώς έχει φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, που τόσο χρειάζεται η ανερχόμενη χώρα".

Το Κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε σήμερα επίσημα πως η κυβέρνηση της Κίνας ήταν υπεύθυνη για την επίθεση αυτή, αφού εντοπίσθηκε η επίθεση οι υπεύθυνοι της ηλεκτρονικής ασφάλειας του Καναδά κατέβασαν το ηλεκτρονικό σύστημα πρόσβασης στο Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Παρ’ όλο που η Καναδική κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει μυστική την εξευτελιστική επίθεση, ανώνυμες πηγές επιβεβαίωσαν την πληροφορία στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CBC.