ΔΙΕΘΝΗ

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας κατηγορείται για λογοκλοπή

Δημοσίευση 18 Φεβρουαρίου 2011, 15:30 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας κατηγορείται για λογοκλοπή
Facebook Twitter Whatsapp

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας ζήτησε σήμερα συγγνώμη για τα λάθη στη διδακτορική του διατριβή, λέγοντας ότι ποτέ δεν σκόπευε να εξαπατήσει, αλλά τώρα αντιμετωπίζει μια ποινική έρευνα για σκάνδαλο λογοκλοπής θέτοντας την αξιοπιστία του υπό σοβαρή αμφισβήτηση.

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας ζήτησε σήμερα συγγνώμη για τα λάθη στη διδακτορική του διατριβή, λέγοντας ότι ποτέ δεν σκόπευε να εξαπατήσει, αλλά τώρα αντιμετωπίζει μια ποινική έρευνα για σκάνδαλο λογοκλοπής θέτοντας την αξιοπιστία του υπό σοβαρή αμφισβήτηση.

Ο Καρλ-Τέοντορ Τσου Γκούτενμπεργκ, ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Γερμανίας και πιθανός μελλοντικός καγκελάριος, έχει κατηγορηθεί από τις εφημερίδες για αντιγραφή χωρίων για τη διατριβή του στο συνταγματικό δίκαιο, χωρίς να τα αποδίδει σωστά στις υποσημειώσεις ή τη βιβλιογραφία.

Το σκάνδαλο, που ονομάστηκε "Copygate", κλιμακώθηκε σήμερα όταν εισαγγελείς στο Μπάιρόιτ, όπου ο Γκούτενμπεργκ έγραψε τη διατριβή του, δήλωσαν ότι αντιμετωπίζει ποινική έρευνα για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και υπογραφή ψευδούς ένορκης κατάθεσης.

"Η διατριβή μου δεν ήταν λογοκλοπή. Κατηγορηματικά αρνούμαι αυτήν την κατηγορία", δήλωσε ο 39χρονος πολιτικός και ανερχόμενο αστέρι στον συντηρητικό συνασπισμό της Μέρκελ, ο οποίος είναι επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις και μέχρι τώρα απολάμβανε αφοσιωμένη κάλυψη από τα συντηρητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα περιοδικά κουτσομπολιού.

Ο Γκούτενμπεργκ, ο οποίος είναι παντρεμένος με την τρισέγγονη του "Σιδηρού Καγκελάριου" Ότο Φον Μπίσμαρκ, πρόσφατα χρειάστηκε να "απομακρυνθεί" από αρκετές αποτυχίες του, ως υπουργός, αλλά η λαμπερή του εικόνα είχε υποστεί μικρά πλήγματα, μέχρι τις πρόσφατες κατηγορίες για λογοκλοπή.

Η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία όπως και πολλοί γερμανοί ανώτεροι πολιτικοί είναι κάτοχος διδακτορικής διατριβής PhD, υποστήριξε τον σύμμαχό της.

Οι δημοσιογράφοι είχαν νωρίτερα αποχωρήσει από μια τακτική συνέντευξη τύπου με διαμαρτυρίες για τον επικεφαλής εκπρόσωπο της Μέρκελ, αφού είχε αρνηθεί να σχολιάσει τη δήλωση του Γκούτενμπεργκ.

Ο υπουργός είπε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον διδακτορικό τίτλο του μέχρι να εκδοθεί το αποτέλεσμα από μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπάιρόιτ, το οποίο του έδωσε προθεσμία δύο εβδομάδων για να απαντήσει στους ισχυρισμούς.

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, περιέχει λάθη", δήλωσε ο Γκούτενμπεργκ για τη διατριβή του στο συνταγματικό δίκαιο και συμπλήρωσε "είμαι υπεύθυνος για κάθε ένα από αυτά τα λάθη. Αλλά εγώ δεν εξαπάτησα συνειδητά σε καμία στιγμή, ούτε συνειδητά απέδωσα εσφαλμένα την πατρότητα των κειμένων σε οποιοδήποτε σημείο", δήλωσε ο Γκούτενμπεργκ, ο οποίος μια μέρα νωρίτερα επισκέφθηκε τα γερμανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

Ο Γκούτενμπεργκ θεωρείτο ευρέως ως ο επόμενος ηγέτης της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, το πλέον συντηρητικό βαυαρικό αδελφό κόμμα των κεντροδεξιών Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, και θεωρείτο επίσης πιθανός μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας.

Το σκάνδαλο ξέσπασε σε μια δύσκολη στιγμή για τη Μέρκελ, της οποίας ο συνασπισμός ανακάμπτει στις δημοσκοπήσεις μόλις πριν από επτά περιφερειακές εκλογές το 2011, που αρχίζουν την Κυριακή στο Αμβούργο.