ΔΙΕΘΝΗ

Κόσσοβο: και πάλι πρωθυπουργός ο Θάτσι

Δημοσίευση 19 Φεβρουαρίου 2011, 19:40 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κόσσοβο: και πάλι πρωθυπουργός ο Θάτσι
Facebook Twitter Whatsapp

Δύο μήνες μετά τις εκλογές στο Κόσσοβο, ο Χασίμ Θάτσι κατάφερε σήμερα να έρθει σε συνεννόηση με μικρότερα κόμματα και να υπογράψουν συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης, με τον ίδιο στη θέση του πρωθυπουργού για μια ακόμη θητεία.

Δύο μήνες μετά τις εκλογές στο Κόσσοβο, ο Χασίμ Θάτσι κατάφερε σήμερα να έρθει σε συνεννόηση με μικρότερα κόμματα και να υπογράψουν συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης, με τον ίδιο στη θέση του πρωθυπουργού για μια ακόμη θητεία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσόβου(PDK) του Θάτσι συμφώνησε να συνεργαστεί με το κόμμα Συμμαχία για το Νέο Κόσοβο (AKR) και με κόμματα που εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες. Το PDK, το οποίο εξασφάλισε το ένα τρίτο των ψήφων, κατέφυγε στο πέμπτο μεγαλύτερο κόμμα και στα κόμματα των εθνικών μειονοτήτων, μετά τη δήλωση τριών άλλων μεγάλων κομμάτων ότι δεν θα κυβερνήσουν μία χώρα δύο εκατομμυρίων κατοίκων με τον Θάτσι.

Τα κόμματα συμφώνησαν ότι ο Θάτσι θα εκτίσει μία ακόμα θητεία ως πρωθυπουργός και ο ηγέτης του AKR, Μπεντζέτ Πατσόλι, -γεννημένος στο Κόσσοβο εκατομμυριούχος που ζει στην Ελβετία και ασχολείται με το χώρο των κατασκευών- θα είναι ο νέος πρόεδρος του Κοσσόβου. Ο Θάτσι είπε ότι ο συνασπισμός είναι "για ένα νέο Κόσσοβο, για την ανάπτυξή του, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, τη δημιουργία μίας πολύ-εθνοτικής κοινωνίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ευρωπαϊκή προοπτική". Η πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.

Το πολιτικό αδιέξοδο προκάλεσε ήδη καθυστέρηση στην έναρξη των συνομιλιών του Κοσσόβου με τη Σερβία, η οποία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του, αλλά έχει συμφωνήσει να συζητήσει τις πρακτικές λεπτομέρειες της συνύπαρξής τους, όπως το διασυνοριακό εμπόριο και οι μεταφορές. Ο Θάτσι είπε ότι η πρώτη απόφαση του υπουργικού του συμβουλίου θα είναι η έναρξη του διαλόγου με τη Σερβία, η οποία απέσυρε τις δυνάμεις της από το Κόσοβο το 1999, μετά από τη στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ.

'Αλλα βήματα που πρέπει επειγόντως να κάνει η κυβέρνηση είναι να ψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2011 και να ξεκινήσει εκ νέου την ιδιωτικοποίηση των κρατικών εταιριών. "Από τώρα είμαστε έτοιμοι για δράση. Έχουμε τη δύναμη, την ενέργεια, τη σοφία και τη μεγάλη θέληση να δράσουμε", δήλωσε ο Πατσόλι, ο ρόλος του οποίου θα είναι κυρίως εθιμοτυπικός.

Η εικόνα τόσο του Θάτσι, όσου και του Κοσσόβου- που την Πέμπτη γιόρτασε την τρίτη επέτειο από την ανεξαρτησία του- αμαυρώθηκε από την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που κατηγορεί μέλη του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου -πιστά στο Θάτσι- για απαγωγές στο Κόσοβο, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών και εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων από Σέρβους.