ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γκρουέφσκι κάλεσε την αντιπολίτευση σε πρόωρες εκλογές

Δημοσίευση 20 Φεβρουαρίου 2011, 20:20 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο Γκρουέφσκι κάλεσε την αντιπολίτευση σε πρόωρες εκλογές
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κάλεσε σήμερα το βράδυ την αντιπολίτευση να επιστρέψει στη Βουλή και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κάλεσε σήμερα το βράδυ την αντιπολίτευση να επιστρέψει στη Βουλή και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

 Ο κ.Γκρούεφσκι, σε συνέντευξη του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ανέφερε ότι το κόμμα του, το VMRO-DPMNE, αποδέχεται τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τις οποίες έχει ζητήσει επανειλημμένως η αντιπολιτευόμενη "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) της οποίας ηγείται ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

 Ο κ.Γκρούεφσκι κάλεσε τον κ.Τσερβένκοφσκι "να μην ψάχνει για δικαιολογίες και να μην θέτει ανεφάρμοστους όρους και προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών" και πρόσθεσε ότι "αν ο κ.Τσερβένκοφσκι αμφιβάλει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με δημοκρατικές διαδικασίες, τότε ας καλέσει όλους τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ να έρθουν να επιτηρήσουν τις εκλογές" .

Ο κ.Γκρούεφσκι, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο είχε απορρίψει το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές με την αιτιολογία ότι μία τέτοια εξέλιξη θα καθυστερούσε τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα, ανέφερε σήμερα το βράδυ ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε στην ΠΓΔΜ, με την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή, λειτουργεί εις βάρος των συμφερόντων της ίδιας της χώρας και για το λόγο αυτό τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Η αντιπολίτευση αποχώρησε από τη Βουλή στις 28 Ιανουαρίου κατηγορώντας τον κ.Γκρούεφσκι για "απολυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας ".

Αφορμή για την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την Βουλή αποτέλεσε η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των ΜΜΕ του επιχειρηματία Βέλια Ράμκοφσκι τα οποία ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Ν.Γκρούεφσκι.

Ο κ.Τσερβένκοφσκι έχει αναφέρει ότι ο μοναδικός τρόπος για να εξέλθει η χώρα από τη γενικότερη κρίση στην οποία έχει περιέλθει είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο ο κ.Τσερβένκοφσκι συνδέει την επιστροφή του κόμματος του στη Βουλή και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με την εκπλήρωση μίας σειράς όρων και προϋποθέσεων από την μεριά της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα ο κ.Τσερβένκοφσκι ζητεί να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ανεξάρτητων ΜΜΕ στη χώρα και να δρομολογηθεί μία σειρά αλλαγών νομοθετικο-συνταγματικού χαρακτήρα που θα διασφαλίσουν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές στη χώρα.

Ο κ. Γκρούεφσκι είχε αναφέρει πριν μερικές ημέρες ότι ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ζητεί μεν πρόωρες εκλογές, όμως με τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει, στην ουσία επιδιώκει το αντίθετο ακριβώς.

Ο κ.Γκρούεφσκι είπε απόψε το SDSM δεν διαθέτει κανένα πρόγραμμα για τη διακυβέρνηση της χώρας και πρόσθεσε ότι ο κ.Τσερβένκοφσκι φοβάται τις πρόωρες εκλογές διότι γνωρίζει καλά θα υποστεί μία βαριά ήττα σε αυτές, η οποία, σύμφωνα με τον κ.Γκρούεφσκι, θα σηματοδοτήσει το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του κ.Τσερβένκοφσκι.

Πολιτικές αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι ο κ.Γκρούεφσκι, με την απόφαση του να συμφωνήσει για πρόωρες εκλογές, ρίχνει πλέον το "γάντι" στον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Άλλωστε όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το VMRO-DPMNE θα αναδεικνυόταν νικητής από τις πρόωρες εκλογές, αν και με μικρότερο ποσοστό από αυτό που απέσπασε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2008.

Από το SDSM ανέφεραν ότι αύριο θα γνωστοποιήσουν τη θέση τους επί της αποψινής τοποθέτησης του κ.Γκρούεφσκι για πρόωρες εκλογές.