ΔΙΕΘΝΗ

Λουτρό αίματος στη Λιβύη με 200 νεκρούς

Δημοσίευση 21 Φεβρουαρίου 2011, 06:23 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Λουτρό αίματος στη Λιβύη με 200 νεκρούς
Facebook Twitter Whatsapp

Οι αναταραχές δεν έχουν τέλος στη Λιβύη με τουλάχιστον 50 νεκρούς και 100 τραυματίες μόνο χθες στη Βεγγάζη, όπως είπε στο Ρόιτερς ο επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Al-Jalae αλ-Ομπέιντι.

Οι αναταραχές δεν έχουν τέλος στη Λιβύη με τουλάχιστον 50 νεκρούς και 100 τραυματίες μόνο χθες στη Βεγγάζη, όπως είπε στο Ρόιτερς ο επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Al-Jalae αλ-Ομπέιντι.

Ωστόσο, ηεκτίμηση που κάνει η Οργάνωση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα την Νέα Υόρκη, για τον απολογισμό, των τετραήμερων συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές, στη Λιβύη, είναι ότι η εκατόμβη των θυμάτων ανέρχεται ςτους 233 νεκρούς, τουλάχιστον.

Η ίδια οργάνωση υποστηρίζει ότι πηγές από δύο νοσοκομεία της πόλης της Βεγγάζης, όπου σημειώνονται οι σφοδρότερες συγκρούσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 60 νεκρούς μόνο την Κυριακή.

Νωρίς σήμερα το πρωί, οι επιτιθέμενοι Λίβυοι αποχώρησαν από το εργοτάξιο νοτιοκορεατικής εταιρείας στην Τρίπολη, εναντίον του οποίου επέδραμαν χθες το βράδυ, ορισμένοι οπλισμένοι με μαχαίρια και όπλα, τραυματίζοντας τέσσερις ξένους εργαζόμενους, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών. Εκατοντάδες Λίβυοι επετέθησαν εναντίον του εργοταξίου χθες το βράδυ στις 23.00 (τοπική ώρα) , αποχώρησαν και στην συνέχεια επέστρεψαν.

Μέλη του στρατού της Λιβύης είπαν σήμερα σε κατοίκους της Βεγγάζης ότι αυτομόλησαν και "απελευθέρωσαν" την πόλη από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με δύο κατοίκους.

Ο γιος του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, Σαίφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, με δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι της χώρας LIBYAN TV, προειδοποίησε ότι " η Λιβύη βυθίζεται στο χάος, καθώς διασπαστικές κινήσεις απειλούν την ενότητα της χώρας", και υποσχέθηκε ότι το καθεστώς του πατέρα του θα προχωρήσει άμεσα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών.

Δεν φεύγει από τη Λιβύη ο Καντάφι

Ούτε ο Μουάμαρ Καντάφι ούτε η οικογένειά του θα εγκαταλείψουν τη Λιβύη, γράφει σήμερα ότι δήλωσαν πηγές της οικογένειάς του η εφημερίδα Asharq Al-Awsat, μετά από ημέρες βίαιων διαδηλώσεων που ζητούν την απομάκρυνσή του επί μακρόν ηγέτη της χώρας. "Επιμένει να πεθάνει σε λιβυκό έδαφος", είπαν οι πηγές, προσθέτοντας ότι όλα τα μέλη της οικογένειάς του Καντάφι που ζούσαν στο εξωτερικό επέστρεψαν στη χώρα την Πέμπτη.

Ενθαρρυμένοι από τις επιτυχείς επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, χιλιάδες Λίβυοι έχουν ζητήσει την αποπομπή του Καντάφι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για 41 χρόνια.

Η ανατροπή του ηγέτη της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, πιθανόν να έχει καταστροφικές συνέπειες, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ. Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει απερίφραστα την καταστολή των διαδηλώσεων από το καθεστώς του Καντάφι που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους.

Oμπάμα: "Όχι" βία στους διαδηλωτές

Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, μετά τα τελευταία γεγονότα στη Λιβύη και το τηλεοπτικό μήνυμα του υιού του Καντάφι, Σαίφ, "ο πρόεδρος Ομπάμα ενημερώνεται διαρκώς για κάθε νέα εξέλιξη στη Λιβύη, εξετάζοντας όλες τις κατάλληλες ενέργειες".

Παράλληλα , σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναλύονται προσεκτικά όσα δήλωσε ο γιος του Καντάφι ώστε να μετρηθούν, ρεαλιστικά, οι προοπτικές μιας πραγματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ οι ΗΠΑ, αναμένουν "διευκρινήσεις" για τις προθέσεις των Λίβυων αξιωματούχων, συνεχίζουν να επιμένουν στην αποφυγή χρήσης βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απηύθυνε έκκληση "για μη προσφυγή στη βία και για τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών" στις χώρες της Βόρειας Αφρικής της Μέσης Ανατολής, μετά το κύμα των λαϊκών εξεγέρσεων.

Σχετικά Θέματα: Καταδικάζουν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ τις συγκρούσεις στη Λιβύη