ΔΙΕΘΝΗ

Ομπάμα: Ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να ενωθεί κατά της βίας στη Λιβύη

Δημοσίευση 24 Φεβρουαρίου 2011, 07:24 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ομπάμα: Ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να ενωθεί κατά της βίας στη Λιβύη
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Μπαράκ Ομπάμα έσπασε χθες τη σιωπή του για τη Λιβύη και κάλεσε ολόκληρο τον κόσμο να ενωθεί κατά της "σκανδαλώδους" βίας στη χώρα, ενώ έδωσε παράλληλα την εκκίνηση για ενισχυμένη διπλωματική δράση των ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έσπασε χθες τη σιωπή του για τη Λιβύη και κάλεσε ολόκληρο τον κόσμο να ενωθεί κατά της "σκανδαλώδους" βίας στη χώρα, ενώ έδωσε παράλληλα την εκκίνηση για ενισχυμένη διπλωματική δράση των ΗΠΑ.

"Τα δεινά και το λουτρό αίματος είναι σκανδαλώδη και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, στην πρώτη του δήλωση για τη Λιβύη από τον Λευκό Οίκο από την έναρξη της κρίσης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι θα κληθεί να λογοδοτήσει για τις πράξεις αυτές.

"Πρέπει να τού αποδοθούν ευθύνες για την ανικανότητά του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που επισύρουν οι συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ", είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα συμμετάσχει τη Δευτέρα , 28 Φεβρουαρίου, σε σύνοδο σε υπουργικό επίπεδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, γεγονός που θα τής δώσει την ευκαιρία να έχει επαφές με τους ξένους ομολόγους της για τη Λιβύη.

Ο Ουίλιαμ Μπερνς, επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, βρίσκεται σε περιοδεία στην Ευρώπη για να προετοιμάσει τις επαφές της υπουργού Εξωτερικών.

"Εν μέσω αυτής της κατάστασης, είναι σημαντικό οι χώρες και οι λαοί ολόκληρου του κόσμου να εκφρασθούν με μία και ενιαία φωνή και επ΄αυτού εργαζόμαστε", είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είχε αρχίσει να δέχεται επικρίσεις για την χαμηλών τόνων αντίδρασή του στα γεγονότα στη Λιβύη, αναφέρθηκε επίσης στην εμπρηστική ομιλία του Μουάμαρ Καντάφι μία ημέρα πριν.

Ο Ομπάμα κατήγγειλε "τις απειλές και τις διαταγές να πυροβολούνται οι ειρηνικοί διαδηλωτές και τις νέες τιμωρίες κατά του λιβυκού λαού".

Ο Λίβυος ηγέτης συνέκρινε τους διαδηλωτές με "ποντίκια" που πρέπει "να συλληφθούν".

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, με επικεφαλής την γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους μετά την ομιλία του Μουάμαρ Καντάφι, ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να την σχολιάσουν.

Όπως η Χίλαρι Κλίντον πριν από αυτόν, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι η ασφάλεια των Αμερικανών που βρίσκονται στη Λιβύη- περί τα 650 άτομα- καθώς και πενήντα αμερικανοί διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους αποτελούν πρώτη προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Φίλιπ Κρόουλι δήλωσε επίσης για πρώτη φορά χθες ότι "ευρύ φάσμα μέτρων" είναι διαθέσιμα για την υπόθεση της Λιβύης, ανάμεσά τους και η επιβολή κυρώσεων.

Η επιφυλακτικότητα της Ουάσινγκτον επικρίθηκε από πολλούς σχολιαστές στον Τύπο, ακόμη και από την "ηγερία" της δεξιάς πτέρυγας της ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης Σάρα Πέιλιν.

"ΟΙ ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα για την μεταβολή της κατάστασης στη Λιβύη", παραδέχθηκε ωστόσο η Μαρίνα Οταγουέι, του ιδρύματος Carnegie.

Η επιβολή της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, που θα εμπόδιζε την πολεμική αεροπορία του Καντάφι να βομβαρδίσει τον λιβυκό πληθυσμό, περιλαμβάνεται ανάμεσα στα μέσα που βρίσκονται στη διάθεση της αμερικανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, ακόμη και οι υποστηρικτές της ιδέας αυτής παραδέχονται ότι για να πεισθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση αυτή θα έπαιρνε χρόνο.

Ως προς την επιβολή κυρώσεων, η Μαρίνα Οταγουέι θεωρεί ότι οι επιπτώσεις τους δεν θα γίνουν αισθητές παρά μακροπρόθεσμα: "Σε μία υπόθεση σαν της Λιβύης, η οποία θα εξελιχθεί και θα ολοκληρωθεί εντός δεκαπέντε ημερών, οι κυρώσεις δεν θα αλλάξουν τίποτε".