ΔΙΕΘΝΗ

Ένας στους έξι Ευρωπαίους συμβιώνει με πολλά άτομα

Δημοσίευση 24 Φεβρουαρίου 2011, 11:45 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ένας στους έξι Ευρωπαίους συμβιώνει με πολλά άτομα
Facebook Twitter Whatsapp

Σχεδόν ένας στους έξι Ευρωπαίους, δηλαδή το 18% των κατοίκων της ΕΕ, ζούσε σε κατοικίες όπου διαβιούσαν πολλά άτομα το 2009, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat.

Σχεδόν ένας στους έξι Ευρωπαίους, δηλαδή το 18% των κατοίκων της ΕΕ, ζούσε σε κατοικίες όπου διαβιούσαν πολλά άτομα το 2009, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat.

Η κατάσταση διαφέρει πολύ από κράτος σε κράτος, διαπιστώνει η Eurostat που επισημαίνει ότι μόλις το 1% των Κυπρίων ζει σε κατοικία όπου διαβιούν πολλά άτομα έναντι 58% των Λετονών.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ένας Ευρωπαίος θεωρείται ότι ζει σε κατοικία όπου διαβιούν πολλά μέλη της οικογένειας, όταν για παράδειγμα ένα ζευγάρι δεν διαθέτει δικό του υπνοδωμάτιο ή όταν ένας άγαμος δεν διαθέτει δικό του δωμάτιο. Οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές προβλέπουν τα παιδιά ηλικίας μικρότερα των 12 ετών να διαθέτουν δικό τους δωμάτιο, εκτός αν είναι του ίδιου φύλου οπότε μπορούν να μοιράζονται το δωμάτιο έως δύο παιδιά.

Οι συνθήκες στέγασης μπορούν επίσης να αναλυθούν μέσα από τα προβλήματα υγρασίας, έλλειψης φυσικού φωτισμού, τουαλέτας ή ντους, υπογράμμισε η Eurostat στη μελέτη της για την κατοικία.

Η αναλογία του πληθυσμού που διαμένει σε μια κατοικία και δηλώνει ότι υπάρχει πρόβλημα διαρροής στην οροφή ή υγρασίας στους τοίχους, ποικίλει από 5% στη Φινλανδία, 7% στη Σλοβακία και τη Σουηδία έως 31% στη Σλοβενία, 29% στην Κύπρο, 26% στη Λετονία και 24% στη Βουλγαρία.

Η αναλογία του πληθυσμού που διαμένει σε ένα διαμέρισμα ιδιαίτερα ανήλιο διαφέρει από 4% στη Σλοβακία, την Ολλανδία, την Τσεχία και τη Φινλανδία έως 16% στη Σλοβενία και 11% στη Λετονία και τη Βρετανία.

Σημαντικές διαφορές υπάρχουν μεταξύ των κρατών της ΕΕ όσον αφορά την ύπαρξη εγκατάστασης για την προσωπική υγιεινή. Το ποσοστό των ατόμων που ζουν σε μια κατοικία χωρίς εσωτερική τουαλέτα ποικίλει από λιγότερο από 1% σε 15 κράτη μέλη της ΕΕ έως 42,5% στη Ρουμανία, 26% στη Βουλγαρία και 17% στη Λιθουανία και τη Λετονία.

Η αναλογία του πληθυσμού που διαμένει σε κατοικία που δεν διαθέτει μπανιέρα ή ντους κυμαίνεται από λιγότερο από 1% σε 17 κράτη μέλη έως 41,2% στη Ρουμανία, 18% στη Λετονία και 16% στη Λιθουανία και στη Βουλγαρία.

Τα στοιχεία αυτά συγκρίνονται με το μέσο όρο των στοιχείων για τα 27 κράτη μέλη που είναι αντίστοιχα 3,5% για τις κατοικίες χωρίς τουαλέτα και 3,1% για τις κατοικίες χωρίς μπανιέρα ή ντους.

Ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης καταγράφονται κυρίως στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που είναι τα φτωχότερα κράτη μέλη της ΕΕ, μετά την ένταξή τους το 2007.