ΔΙΕΘΝΗ

"Πράσινο φώς" για την έκδοση του ιδρυτή του Wikileaks στη Σουηδία

Δημοσίευση 24 Φεβρουαρίου 2011, 11:32 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Facebook Twitter Whatsapp

Βρετανικό δικαστήριο έδωσε σήμερα την έγκρισή του για την έκδοση του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στη Σουηδία όπου κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα.

Βρετανικό δικαστήριο έδωσε σήμερα την έγκρισή του για την έκδοση του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στη Σουηδία όπου κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ, ο οποίος εξόργισε την αμερικανική κυβέρνηση δημοσιοποιώντας στον ιστότοπό του χιλιάδες διαβαθμισμένα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, υποστηρίζουν ότι η δίκη του πελάτη τους στη Σουηδία δεν θα είναι δίκαιη. Υπενθυμίζεται ότι δύο γυναίκες τον κατηγορούν τον 39χρονο αυστραλό ιδρυτή του Wikileaks για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση.

Οι εκπρόσωποι του Ασάνζ ανακοίνωσαν, μάλιστα, ότι θα ασκήσουν έφεση για την απόφαση.

Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του Ασάνζ για την διαρροή των μυστικών διπλωματικών εγγράφων και προσπαθεί να βρει στοιχεία που θα τον ενοχοποιούν.

Η υπεράσπιση του Ασάνζ κρίνει εξάλλου ότι υπάρχει "πραγματικός κίνδυνος" αν ο ιδρυτής του WikiLeaks εκδοθεί στη Σουηδία στη συνέχεια να σταλεί στις ΗΠΑ όπου κινδυνεύει να φυλακιστεί στο Γκουαντάναμο ή να καταδικαστεί σε θάνατο.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Υπόθεση μεταξύ Βρετανίας-Σουηδίας η έκδοση

Η έκδοση του ιδρυτή του Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία είναι μία διμερής υπόθεση της Βρετανίας και της Σουηδίας και δεν αφορά τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου.

"Η υπόθεση βιασμού είναι μία υπόθεση μεταξύ της Βρετανίας και της Σουηδίας. Παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου, οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται", έγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου Φίλιπ Κρόλι στο λογαριασμό του στο Twitter.