ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτες συνεδριάσεις ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για τη σφαγή της Λιβύης

Δημοσίευση 25 Φεβρουαρίου 2011, 10:36 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Έκτακτες συνεδριάσεις ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για τη σφαγή της Λιβύης
Facebook Twitter Whatsapp

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν σήμερα, εκτάκτως, για την κατάσταση στη Λιβύη, μελετώντας την επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς Καντάφι.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν σήμερα, εκτάκτως, για την κατάσταση στη Λιβύη, μελετώντας την επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς Καντάφι.

Το Παρίσι και το Λονδίνο υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που προβλέπει την επιβολή "συνολικού εμπάργκο όπλων και κυρώσεων" στη Λιβύη, καθώς και την υποβολή αιτήματος προς "το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την δίωξη των μελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Αλιό-Μαρί.

Υπάρχει ένα γαλλο-βρετανικό σχέδιο. Ζητήσαμε τη λήψη απόφασης για συνολικό εμπάργκο όπλων, κυρώσεις και αίτημα προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δίωξη των μελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", δήλωσε η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info. Οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν οικονομικά μέτρα και απαγόρευση μετακινήσεων, διευκρίνισε.

"Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, πρέπει οπωσδήποτε να επιληφθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Πρέπει να δοθεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα", πρόσθεσε η Μισέλ Αλιό-Μαρί λέγοντας ότι υπάρχουν "πολλές εκατοντάδες νεκροί", αλλά ότι δεν υπάρχει σαφής απολογισμός από την καταστολή της εξέγερσης στη Λιβύη.

"Η κατάσταση είναι απολύτως δραματική. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τον αριθμό των θυμάτων, αλλά όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν προς το ότι πρόκειται για πολλές εκατοντάδες. Δεν μπορεί να επιτραπεί ατιμωρησία", είπε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα στις 15.00 (ώρα Νέας Υόρκης, 22.00 ώρα Ελλάδος) για να συζητήσει τη γαλλο-βρετανική πρόταση.

Οι κυρώσεις είναι πιθανόν να περιλαμβάνουν απαγόρευση χορήγησης αδειών εισόδου ή λήψη οικονομικών μέτρων, διευκρίνισε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας. "Θέλω να γίνει δυνατόν να υπάρξει μία ισχυρή απόφαση (του Συμβουλίου Ασφαλείας) απέναντι στις εκκλήσεις σε δολοφονίες του Καντάφι", πρόσθεσε.

Χωρίς να το αποκλείσει, η Μισέλ Αλιό-Μαρί τήρησε επιφυλακτική στάση απέναντι στο ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων επάνω από τη Λιβύη, εξαιτίας των επιχειρήσεων απομάκρυνσης των ξένων πολιτών.

"Υπάρχουν ακόμη ξένοι που βρίσκονται στη Λιβύη και πρέπει να απομακρυνθούν. Πρέπει πρώτα να γίνουν δυνατές οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης", είπε.

Παράλληλα, άρχισε η ειδική σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τη Λιβύη, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη του θα αποφασίσουν για τον αποκλεισμό της χώρας από τον οργανισμό.

ΝΑΤΟ: Πηγή ανησυχίας η κατάσταση στη Λιβύη

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των συμμάχων για τη Λιβύη για σήμερα το απόγευμα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Συγκάλεσα έκτακτη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου" με τη συμμετοχή των πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, "για να συζητήσουμε το θέμα της Λιβύης", ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

"Η κατάσταση στη Λιβύη αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αυτή η κρίση στη γειτονική μας περιοχή επηρεάζει λίβυους πολίτες και πολλούς πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ μπορεί αναλάβει δράση για να διευκολύνει και να συντονίσει κάθε ενέργεια των χωρών μελών, εάν και όταν αποφασίσουν να ενεργήσουν. Άρα επιστρέφω εντός λίγων ωρών στις Βρυξέλλες ", πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Twitter ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, λίγη ώρα πριν παραστεί στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Γκέντελε, κοντά στη Βουδαπέστη.

"Πριν από αυτό, θα συναντηθώ με τους υπουργούς Άμυνας και θα συζητήσω μαζί τους με ποιόν ρεαλιστικό τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις των γεγονότων αυτών", αναφέρει προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην απομάκρυνση των ξένων πολιτών και στην προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

"Είναι λίγο πρόωρο να μπούμε σε λεπτομέρειες, αλλά είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ έχει στη διάθεσή του μέσα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοιες περιστάσεις και το ΝΑΤΟ μπορεί να ενεργήσει ως πάροχος μέσων και συντονιστής, όταν και εάν τα κράτη μέλη θελήσουν να ενεργήσουν", είπε.

Απαγορευτικά μέτρα της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, θα λάβει "απαγορευτικά μέτρα" για να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν τις βιαιότητες στη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

"Ήρθε η ώρα να εξετάσουμε τη λήψη απαγορευτικών μέτρων (με στόχο την ηγεσία της Λιβύης) και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ασκήσουμε έντονη πίεση και να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τις βιαιότητες στη Λιβύη ώστε να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει", τόνισε η Αστον από την Ουγγαρία, όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

Η Αστον διευκρίνισε πως λέγοντας "απαγορευτικά μέτρα" εννοεί κυρώσεις όπως "απαγόρευση των μετακινήσεων και πάγωμα καταθέσεων" για τους λίβυους ηγέτες και πως "κανείς δεν έχει μιλήσει ως τώρα για στρατιωτική δράση" εναντίον της Λιβύης.

Γερμανία: Τώρα πλέον δεν υπάρχει θέμα διορίας, αλλά πράξεων

Η Γερμανία εξετάζει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Λιβύης για τις βιαιότητες εναντίον των διαδηλωτών, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε, λίγο πριν συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει ανάλογα μέτρα. "Τώρα πλέον δεν υπάρχει θέμα διορίας, αλλά πράξεων", τόνισε ο Βέστερβέλε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. "Για το λόγο αυτό αποφάσισα ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα τώρα".

Ο γερμανός υπουργός ζήτησε να απαγορευτούν τα ταξίδια για τα μέλη της οικογένειας του Μουάμαρ Καντάφι και να παγώσουν οι καταθέσεις τους στο εξωτερικό, αλλά απέρριψε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.Επίσης επισήμανε πως η Γερμανία θα αρχίσει αμέσως συνομιλίες με τους διεθνείς εταίρους της, ανάμεσά τους και αυτούς της ΕΕ.

Σχετικά θέματα: Λιβύη: Το καθεστώς μοιράζει λεφτά για να κρατηθεί στην εξουσία

                          Ανησυχία για τα τρόφιμα στη Λιβύη