ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνείς κυρώσεις στον Καντάφι

Δημοσίευση 26 Φεβρουαρίου 2011, 07:12 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Διεθνείς κυρώσεις στον Καντάφι
Facebook Twitter Whatsapp

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην κυβέρνηση της Λιβύης την Παρασκευή, ανακοινώνοντας πως θεωρεί ότι η νομιμοποίηση του Μουάμαρ Καντάφι να κυβερνά τη χώρα “έπεσε στο μηδέν”.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην κυβέρνηση της Λιβύης την Παρασκευή, ανακοινώνοντας πως θεωρεί ότι η νομιμοποίηση του Μουάμαρ Καντάφι να κυβερνά τη χώρα “έπεσε στο μηδέν”.

Αντιδρώντας στην αιματηρή καταστολή που εξαπέλυσαν οι λιβυκές αρχές ενάντια στους πολίτες που εξεγέρθηκαν κατά της κυβέρνησης του Καντάφι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 41 χρόνια, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα με το οποίο “παγώνουν” χρηματικοί πόροι του Καντάφι, των μελών της οικογένειάς του και κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησής του, της λιβυκής κεντρικής τράπεζας και κεφαλαίων που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

“Αυτές οι κυρώσεις έχουν ως στόχο την κυβέρνηση του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ενώ προστατεύουν εκείνους τους πόρους που ανήκουν στο λαό της Λιβύης”, ανέφερε ανακοινωθέν του Ομπάμα.

“Η κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι παραβίασε τις διεθνείς νόρμες και κάθε αξιοπρέπεια και πρέπει να της αποδοθούν ευθύνες”, προστίθεται στο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα εμποδίσουν την μεταφορά μεγάλων ποσών που ανήκουν στη Λιβύη ώστε να αποτρέψουν τη λεηλασία της περιουσίας της χώρας από την κυβέρνηση Καντάφι, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι κυρώσεις έχουν μεταξύ άλλων στόχο να ενθαρρύνουν στελέχη του λιβυκού κρατικού μηχανισμού να διαχωρίσουν τη θέση τους από την κυβέρνηση Καντάφι.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον “τάχθηκε σθεναρά υπέρ της σύστασης μιας ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής έρευνας” που πρότεινε σε έκτακτη σύνοδό του το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, από μέρους των αρχών της Λιβύης.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκλεισε την πρεσβεία της στη Λιβύη μετά την εκκένωση του προσωπικού της.

Το απόγευμα κατατίθεται προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ κείμενο το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- θα αναφέρει ότι οι επιθέσεις κατά αμάχων στη Λιβύη μπορεί να είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που δικάζονται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Παράλληλα θα απαγορεύει την πώληση οπλισμού προς τη Λιβύη και θα δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία κορυφαίων αξιωματούχων του καθεστώτος.

Σειρά κυρώσεων κατά του καθεστώτος αποφάσισε την Παρασκευή και η ΕΕ. Μεταξύ αυτών, η επιβολή εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού καταστολής στο καθεστώς, καθώς και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι, συγγενών του και σε άλλων στελεχών του καθεστώτος.  Οι κυρώσεις, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, μπορεί να τεθούν σε ισχύ "στις αρχές της επόμενης εβδομάδας".

"Αν είμαστε όλοι σύμφωνοι μπορούμε να δώσουμε τέλος στο λουτρό αίματος και να υποστηρίξουμε το λαό της Λιβύης", δήλωσε σήμερα από τη Ρώμη ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, που μέχρι τώρα ήταν σύμμαχος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι με τον οποίο υπέγραψε το 2008 και μία συμφωνία φιλίας, αποκάλυψε ότι "το γεωπολιτικό σενάριο αλλάζει και η Ιταλία ανησυχεί γι' αυτό".

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τέθηκαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία υπέρ της επιβολής "σοβαρών κυρώσεων" από τον ΟΗΕ εναντίον του καθεστώτος της Λιβύης, όπως αναφέρει γερμανική ανακοίνωση.

Tέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι τίθεται κατά οποιασδήποτε κύρωσης εναντίον της Λιβύης, εκτιμώντας ότι ο λαός της χώρας θα είναι αυτός που θα υποφέρει.

"Κάθε επέμβαση θα κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Δεν θα πλήξει μόνο την κυβέρνηση, αλλά και το λαό της Λιβύης. Δεν μπορείτε να διασφαλίσετε την ειρήνη σε όλο τον κόσμο καταφεύγοντας σε κυρώσεις με κάθε ευκαιρία", υπογράμμισε ο Ερντογάν σε ομιλία του.

"Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει την κατάσταση στη Λιβύη όχι βάσει των ανησυχιών της σχετικά με το πετρέλαιο, αλλά με βάση τις παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες και τη δικαιοσύνη", επεσήμανε.