ΔΙΕΘΝΗ

Στο Μπαχρέιν ο ηγέτης της σιιτικής αντιπολίτευσης

Δημοσίευση 26 Φεβρουαρίου 2011, 14:26 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στο Μπαχρέιν ο ηγέτης της σιιτικής αντιπολίτευσης
Facebook Twitter Whatsapp

Ο σκληροπυρηνικός ηγέτης της σιιτικής αντιπολίτευσης του Μπαχρέιν, Χάσαν Μουσαϊμάα, επέστρεψε σήμερα στη χώρα του από τον Λίβανο όπου βρισκόταν εξόριστος και δεν συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μανάμα.

Ο σκληροπυρηνικός ηγέτης της σιιτικής αντιπολίτευσης του Μπαχρέιν, Χάσαν Μουσαϊμάα, επέστρεψε σήμερα στη χώρα του από τον Λίβανο όπου βρισκόταν εξόριστος και δεν συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μανάμα.

"Θέλουμε πραγματικό σύνταγμα", δήλωσε στους δημοσιογράφους μόλις έφτασε. "Είμαι εδώ ώστε να βεβαιωθώ ότι θα γίνουν σεβαστά τα αιτήματα των ανθρώπων που βρίσκονται στην πλατεία και για να κάτσω μαζί τους και να συζητήσω", πρόσθεσε αναφερόμενος στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που έχουν καταλάβει την πλατεία του Μαργαριταριού στη Μανάμα.

Ο Μουσαϊμάα, που δικάστηκε ερήμην του με την κατηγορία ότι είχε συνωμοτήσει εναντίον της βασιλικής οικογένειας, είχε διαφύγει στο Λίβανο. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δόθηκε χάρη από το βασιλιά στον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ σήμερα χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έκαναν πορεία από την πλατεία του Μαργαριταριού προς το παλιό γραφείο του πρωθυπουργού του Μπαχρείν σεΐχη Χαλίφα μπιν Σάλμαν αλ Χαλίφα φωνάζοντας "φύγε Χάμαντ".

Ο σεΐχης Χαλίφα, θείος του βασιλιά, είναι σύμβολο της πολιτικής εξουσίας και του πλούτου της βασιλικής οικογένειας.

Εξάλλου ο "εθνικός διάλογος" που έχει στόχο να βγάλει το βασίλειο από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει εδώ και δύο εβδομάδες δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι οποίοι επεσήμαναν ότι περιμένουν "διευκρινίσεις" από την κυβέρνηση.

Ερωτηθείς σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας του διαλόγου, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μάταρ Μάταρ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: "Οχι ακόμη, διότι η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για πολιτικές μεταρρυθμίσεις".

Ο λαός πρέπει να έχει "εγγυήσεις. Χρειάζονται διευκρινίσεις σχετικά με τα θέματα και τη διάρκεια" των συζητήσεων, εξήγησε ο Χαλίλ αλ Μαρζούκ, ένας άλλος βουλευτής του Wefaq, του κόμματος της αντιπολίτευσης.

Οι διαδηλωτές ζητούν την αποχώρηση της σουνιτικής δυναστείας αλ Χαλίφα που κυβερνά το κυρίως σιιτικό Μπαχρέιν εδώ και 200 χρόνια. Η αντιπολίτευση από την άλλη ζητεί βαθιές μεταρρυθμίσες, ανάμεσά τους και μία "αληθινή" συνταγματική μοναρχία.