ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών

Δημοσίευση 26 Φεβρουαρίου 2011, 15:31 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Λιβύη: Άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών
Facebook Twitter Whatsapp

"Μισθοφόροι" που μεταφέρθηκαν στη Μιζουράτα με ελικόπτερα του καθεστώτος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι άνοιξαν πυρ σήμερα εναντίον των διαδηλωτών που παρίσταντο στην κηδεία των θυμάτων των χθεσινών συγκρούσεων, όπως δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

"Μισθοφόροι" που μεταφέρθηκαν στη Μιζουράτα με ελικόπτερα του καθεστώτος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι άνοιξαν πυρ σήμερα εναντίον των διαδηλωτών που παρίσταντο στην κηδεία των θυμάτων των χθεσινών συγκρούσεων, όπως δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Δύο ελικόπτερα μετέφεραν "μισθοφόρους" σε αυτή την πόλη, την τρίτη μεγαλύτερη της Λιβύης, που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, διευκρίνισε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο αυτός ο αυτόπτης μάρτυρας. Οι πυροβολισμοί ακούγονταν από το τηλέφωνο.

Χθες Παρασκευή ένας κάτοικος της Μιζουράτα είχε δηλώσει ότι οι οπαδοί του Καντάφι είχαν εγκαταλείψει την πόλη, όμως συγκρούσεις είχαν σημειωθεί σε μία αεροπορική βάση κοντά στην πόλη προκαλώντας "τριάντα μάρτυρες μεταξύ των πολεμιστών μας".

Συγκρούσεις ξέσπασαν χθες τη νύχτα μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Λίβυου ηγέτη. Υποστηρικτές του καθεστώτος λέγεται ότι έχουν στήσει οδοφράγματα στην πρωτεύουσα για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές που έρχονται από άλλες περιοχές, να μπουν στην πόλη.

Συνεχίζεται η φυγή

Χιλιάδες άνθρωποι που ξέφυγαν από τις συγκρούσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στη Λιβύη εξακολουθούν να φτάνουν στη Βαλέτα, πρωτεύουσα της Μάλτας.

Ένα αεροπλάνο, το οποίο έχει ναυλώσει η βρετανική κυβέρνηση, έφυγε σήμερα το πρωί από το αεροδρόμιο Γκάτγουϊκ του Λονδίνου με κατεύθυνση την Τρίπολη για να επαναπατρίσει τους τελευταίους Βρετανούς που παραμένουν στη Λιβύη.

Από τα Χανιά αναχώρησαν, μετά τις 5 το απόγευμα, οι δυο πρώτες πτήσεις για τον επαναπατρισμό των χιλιάδων Κινέζων που επέστρεψαν από την Λιβύη.

Διεθνείς Κυρώσεις στον Καντάφι

Αντιδρώντας στην αιματηρή καταστολή που εξαπέλυσαν οι λιβυκές αρχές ενάντια στους πολίτες που εξεγέρθηκαν κατά της κυβέρνησης του Καντάφι -ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 41 χρόνια, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα με το οποίο 'παγώνουν' χρηματικοί πόροι του Καντάφι, των μελών της οικογένειάς του και κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησής του, της λιβυκής κεντρικής τράπεζας και κεφαλαίων που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

Διέρρευσε το περιεχόμενο του σχεδίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το περιεχόμενο του 6σέλιδου σχεδίου απόφασης γιά τη Λιβύη, που εισάγεται προς διαβούλευση-ψήφιση στο Σ.Ασφάλειας του ΟΗΕ, διαρρέουν πληροφορημένες πηγές.

«Οι επιθέσεις κατά Λίβυων αμάχων μπορεί να είναι 'εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας' που δικάζονται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», που ο ΟΗΕ έχει συστήσει και εδρεύει στη Χάγη, «αναφέρεται στο 6σέλιδο σχέδιο απόφασης για τη Λιβύη, που πρόκειται να εισαχθεί προς διαβούλευση-ψήφιση στο 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, με πρωτοβουλία των αντιπροσώπων της Βρετανίας και της Γαλλίας», σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται το Ρόιτερς.

Στο ίδιο σχέδιο «θεσπίζεται και η απαγόρευση, εφεξής, πώλησης οπλισμού προς τη Λιβύη, όπως κι η απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό κι η δέσμευση περιουσιακών τους στοιχείων στο εξωτερικό ενός αριθμού κορυφαίων αξιωματούχων του λιβυκού σημερινού καθεστώτος».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συνεχίσει σήμερα τη συνεδρίασή του για το θέμα, ώστε να υιοθετηθεί ένα σχετικό κείμενο.