ΔΙΕΘΝΗ

Χάνει έδαφος ο Καντάφι

Δημοσίευση 27 Φεβρουαρίου 2011, 13:45 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Χάνει έδαφος ο Καντάφι
Facebook Twitter Whatsapp

Οι αντίπαλοι του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έχουν υπό τον έλεγχό τους την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μιζουράτα, όπως μετέδωσε σήμερα το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.

Οι αντίπαλοι του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έχουν υπό τον έλεγχό τους την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μιζουράτα, όπως μετέδωσε σήμερα το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα και οι δυνάμεις ασφαλείας που ήταν πιστές στον Καντάφι έχουν εγκαταλείψει την πόλη, που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης στο αλ Τζαζίρα. Υπάρχουν αναφορές ότι 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οι άνδρες ασφαλείας που παραμένουν πιστοί στον Καντάφι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του αεροδρομίου της πόλης.

Ένοπλοι άνδρες, μέλη των αντικυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης, έχουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ζαουίγια, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερς που βρίσκεται στην πόλη. Η κόκκινη, πράσινη και μαύρη σημαία, σύμβολο της εξέγερσης, κυματίζει από ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης και αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι φώναζαν: "Αυτή είναι η επανάστασή μας", σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Άσαρκ αλ Αουσάτ, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν πλέον μόνη τη μισή Τρίπολη, μία ημέρα αφού αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει ότι οι οπαδοί του Λίβυου ηγέτη είχαν στήσει οδοφράγματα γύρω από την πρωτεύουσα για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές που έρχονταν από άλλες πόλεις της Λιβύης.

Η περιοχή της Τρίπολης Μπαμπ αλ-Αζιζία, όπου διαμένει ο Καντάφι, προστατεύεται από τεθωρακισμένα οχήματα, εκτοξευτήρες πυραύλων και τανκς.

Στη Βεγγάζη, στα ανατολικά της Λιβύης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, που παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση διαμαρτυρόμενος για τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης από το καθεστώς, δήλωσε στο αλ Τζαζίρα ότι αποφάσισε να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση.

Η εφημερίδα Άσαρκ αλ Αουσάτ αναφέρει εξάλλου σε άρθρο της ότι πολλοί άνθρωποι έχουν παραιτηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες της Λιβύης και από στρατιωτικές επιτροπές. Μία πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι μισοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν παραιτηθεί.