ΔΙΕΘΝΗ

O Καντάφι χάνει τον έλεγχο

Δημοσίευση 28 Φεβρουαρίου 2011, 05:54 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
O Καντάφι χάνει τον έλεγχο
Facebook Twitter Whatsapp

Στα δύο έχει κυριολεκτικά χωριστεί η Λιβύη με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις να αποκτούν τον έλεγχο- μετά την στην ανατολική Λιβύη- στη πόλη Ζαουίγια,  περιμένοντας, όμως, σήμερα, την αντεπίθεση των πιστών του καθεστώτος. Την ίδια ώρα, ο λίβυος ηγέτης δήλωσε σε σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει, ενώ σήμερα οι διεθνείς πιέσεις προς το καθεστώς εντείνονται συνεχώς.

Στα δύο έχει κυριολεκτικά χωριστεί η Λιβύη με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις να αποκτούν τον έλεγχο- μετά την στην ανατολική Λιβύη- στη πόλη Ζαουίγια,  περιμένοντας, όμως, σήμερα, την αντεπίθεση των πιστών του καθεστώτος. Την ίδια ώρα, ο λίβυος ηγέτης δήλωσε σε σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει, ενώ σήμερα οι διεθνείς πιέσεις προς το καθεστώς εντείνονται συνεχώς.

Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στην πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, δήλωσαν ότι δύναμη δύο χιλιάδων υποστηρικτών του Καντάφι έχουν περικυκλώσει την πόλη. "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους αντιμετωπίσουμε. Θα επιτεθούν σύντομα", δήλωσε πρώην αξιωματικός της αστυνομίας που προσχώρησε στην εξέγερση. "Εάν πολεμάμε για την ελευθερία, είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε γι΄αυτήν", είπε.

Κάτοικοι, και σε συνοικίες της Τρίπολης, έχουν στήσει οδοφράγματα για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του καθεστώτος. Στρατηγός στην ανατολική περιοχή της χώρας, όπου έχουν επικρατήσει οι εξεγερμένοι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στο δυτικό τμήμα. "Οι αδελφοί μας στην Τρίπολη λένε: "Μέχρι στιγμής είμαστε καλά, δεν χρειαζόμαστε βοήθεια. Εάν ζητήσουν βοήθεια, είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε", δήλωσε ο στρατηγός Αχμεντ ελ-Γκατράνι στη Βεγγάζη.

Οι αρχές της Λιβύης μετέφεραν μία ομάδα ξένων δημοσιογράφων στη Ζαουίγια για να τους δείξουν ότι οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι εξακολουθούν να ελέγχουν την πόλη, όμως όταν οι δημοσιογράφοι έφτασαν στην πόλη διαπίστωσαν το αντίθετο.

Κατάρριψη αεροσκάφους στην Μιζουράτα

Εν τω μεταξύ, αντικυβερνητικοί απέκρουσαν επίθεση καθεστωτικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Μιζουράτα και κατέρριψαν ένα στρατιωτικό αεροσκάφος, δήλωσε σήμερα αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Μιζουράτα βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη λιβυκή πρωτεύουσα. "Ένα αεροσκάφος κατερρίφθη σήμερα το πρωί ενώ είχε ανοίξει πυρ εναντίον του τοπικού ραδιοσταθμού. Διαδηλωτές συνέλαβαν το πλήρωμά του", δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας. "Η Μιζουράτα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών", πρόσθεσε.

Πολιτικοί αναλυτές περιμένουν ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις θα καταλάβουν την πρωτεύουσα και θα σκοτώσουν τον Καντάφι, αλλά προειδοποιούν ότι ο λίβυος ηγέτης διαθέτει αρκετή στρατιωτική δύναμη για να προκαλέσει χάος και εμφύλιο πόλεμο, όπως άλλωστε έχουν απειλήσει οι γιοι του.

Στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο γαλλικά αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και προσωπικό αρωγής θα αναχωρήσουν "εντός των επομένων ωρών" με προορισμό της Βεγγάζη, ενώ υπογράμμισε ότι η απαγόρευση των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης, απαιτεί την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Aνησυχία για τις ελλείψεις σε βασικά είδη

Η ανατολική Λιβύη θα αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα μέσα σε τρεις εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ένας εθελοντής που εργάζεται στον τομέα της δημόσιας υγείας. Η περιοχή τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, με τις ταραχές να εμποδίζουν τις εισαγωγές, τις τοπικές προμήθειες φρέσκων τροφίμων και τη βιομηχανική παραγωγή, λένε οι κάτοικοι της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης και πολλά καταστήματα και εργοστάσια εκεί παραμένουν κλειστά από την περασμένη εβδομάδα που ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης οι αντικαθεστωτικοί.

Χιλιάδες μετανάστες εργάτες από την Αίγυπτο, το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες που ενδέχεται να έχουν εργαστεί σε χώρους όπως η καλλιέργεια λαχανικών και η παρασκευή ψωμιού, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τις ελλείψεις.

Υπάρχει έντονη ανησυχία στη Βεγγάζη για τις προμήθειες τροφίμων και κάποιοι καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να βρουν ψωμί και άλλα τρόφιμα.

Eντείνονται οι διεθνείς πιέσεις κατά του λίβυου ηγέτη

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι θα ολοκληρώσει μέσα σε λίγες ημέρες μια προκαταρκτική εξέταση για τις βιαιότητες στη Λιβύη, πριν αρχίσει μια πλήρη έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος του Μουάμαρ Καντάφι και της οικογένειάς του και θέλει να παραπεμφθεί στο ΔΠΔ η καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Η ΕΕ "αποκαθιστά επαφές" με τις λιβυκές μεταβατικές αρχές που εγκαθιδρύθηκαν από τους εξεγερμένους κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της επικεφαλης της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. "Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε επαφές, είναι κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη", δήλωσε η εκπρόσωπος Μάγια Κοτσιγιάντσικ απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Στο μεταξύ, διπλωμάτες έκαναν γνωστό πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα προσυπογράψουν σήμερα τις κυρώσεις σε βάρος του Καντάφι και της κυβέρνησής του, περιλαμβανομένου του εμπάργκο όπλων και της απαγόρευσης των ταξιδιών στην 'Ενωση.

Η απόφαση αναμενόταν να ληφθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα, όμως επισπεύσθηκε ώστε να διασφαλισθεί ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό, διευκρίνισαν οι διπλωμάτες.

Τα κράτη της ΕΕ αναμένεται επίσης να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι, της οικογένειας και της κυβέρνησής του και να απαγορεύσουν την πώληση προϊόντων όπως δακρυγόνα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον διαδηλωτών.

Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν πως οι υπουργοί από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες θα συμφωνήσουν στα μέτρα ενώ θα υποστηρίξουν επισήμως τις κυρώσεις που συμφωνήθηκαν το Σάββατο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις οποίες περιλαμβάνεται η απαγόρευση των ταξιδιών και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων. Η απόφαση αναμένεται γύρω στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τους διπλωμάτες.

Στο μεταξύ, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ καταδίκασε σήμερα στη Γενεύη τη χρήση στρατιωτικής βίας στη Λιβύη εναντίον των πολιτών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ, μιλώντας κι αυτός στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη για να βοηθήσει στην πρόληψη των θανάτων αμάχων.

Καντάφι: "Δεν φεύγω"

Ο Μουαμάρ Καντάφι έδωσε την Κυριακή συνέντευξη σε σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να φύγει και επαναλαμβάνοντας ότι πίσω από την εξέγερση βρίσκεται το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα και ξένες δυνάμεις.

Ο Καντάφι επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις κυρώσεις κατά της Λιβύης -"το Συμβούλιο δεν μπορεί να δει ότι η Τρίπολη είναι ασφαλής" φέρεται να δήλωσε σε δημοσιογράφους του τηλεοπτικού σταθμού του Βελιγραδίου, Pink, από το γραφείο του στην Τρίπολη.