ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ανασχηματισμός μετά την παραίτηση της Αλιό-Μαρί

Δημοσίευση 28 Φεβρουαρίου 2011, 06:53 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γαλλία: Ανασχηματισμός μετά την παραίτηση της Αλιό-Μαρί
Facebook Twitter Whatsapp

Ένας μίνι ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος του Νικολά Σαρκοζί ήταν η απόρροια της χθεσινής παραίτησης της ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Μισέλ Αλιό-Μαρί, με τον Γάλλο πρόεδρο να δικαιολογεί την απόφασή του για τις αλλαγές, εξαιτίας "της τεράστιας αναστάτωσης" στην αντίπερα όχθη της Μεσογείου, προβάλλοντας παράλληλα τον κίνδυνο "ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών κινημάτων ".

Ένας μίνι ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος του Νικολά Σαρκοζί ήταν η απόρροια της χθεσινής παραίτησης της ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Μισέλ Αλιό-Μαρί, με τον Γάλλο πρόεδρο να δικαιολογεί την απόφασή του για τις αλλαγές, εξαιτίας "της τεράστιας αναστάτωσης" στην αντίπερα όχθη της Μεσογείου, προβάλλοντας παράλληλα τον κίνδυνο "ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών κινημάτων ".

Μέσω των βραδινών δελτίων σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα ο Γάλλος πρόεδρος, με μια παρέμβαση εξίμισυ λεπτών, από το γραφείο του στο παλάτι των Ιλισίων, επέλεξε να ανακοινώσει τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση, ύστερα από την παραίτηση της Αλιό- Μαρί.

Ο Νικολά Σαρκοζί με την κίνησή του αυτή επιχειρεί τη διάσωση της γαλλικής διπλωματίας, που τελευταία έχει δεχθεί πυρά ακόμα και από βουλευτές της πλειοψηφίας, αναθέτοντας το υπουργείο Εξωτερικών στον νυν υπουργό Άμυνας Αλαίν Ζυπέ.

Για το υπουργείο Άμυνας εκλήθη στην κυβέρνηση ο γερουσιαστής και πρώην υπουργός Βιομηχανίας Ζεράρ Λονγκέ, ενώ ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας Κλοντ Γκεάν  αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών απ'όπου απομακρύνεται ο Μπρις Ορτεφέ, o oποίος παραμένει ως σύμβουλος στον πρόεδρο.

Οι λόγοι του ανασχηματισμού

Αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους προχώρησε σε αλλαγές, ο Σαρκοζί είπε ότι "ορισμένοι αραβικοί λαοί αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους ανατρέποντας καθεστώτα, που ενώ με τη λήξη της αποικιοκρατίας συνέβαλαν στη χειραφέτηση των λαών κατέληξαν σήμερα να τους έχουν σε κατάσταση δουλείας".

"Όλα τα δυτικά κράτη και όλες οι διαδοχικές γαλλικές κυβερνήσεις μετά τη λήξη της αποικιοκρατίας, είχαν διατηρήσει οικονομικές, διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με τις αυταρχικές κυβερνήσεις" παραδέχθηκε, επισημαίνοντας ότι "ο λόγος ήταν ότι στα μάτια όλων παρουσιάζονταν σαν τα τείχη ενάντια στο θρησκευτικό εξτρεμισμό και την τρομοκρατία".

Παράλληλα, υποστήριξε στη συνέχεια ότι "η αλλαγή στις αραβικές χώρες είναι ιστορική και δεν θα πρέπει να τη φοβόμαστε. Ανάμεσα στην παρέμβαση που δεν θα ήταν αποδεκτή και στην αδιαφορία που θα ήταν ηθικό και στρατηγικό λάθος, θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η ελπίδα που γεννήθηκε να μη σβήσει, γιατί η έκβαση όλων αυτών των κινητοποιήσεων είναι ακόμα αμφίβολη."

Ο Γάλλος πρόεδρος κίνησε στη συνέχεια, το κόκκινο πανί της πιθανής εμφάνισης νέων δικτατόρων αλλά και μεγάλων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. "Εάν δεν συμβάλουμε όλοι θετικά για την επιτυχία" είπε, "μπορεί να βουλιάξουν στη βία και να οδηγηθούν σε ακόμα χειρότερες δικτατορίες. Ξέρουμε ότι τέτοιες τραγωδίες έχουν σαν συνέπεια ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά ρεύματα και τότε στην πρώτη γραμμή θα είναι η Ευρώπη η οποία θα υποφέρει. Έχουμε επομένως υποχρέωση να ενεργήσουμε με τρόπο ανάλογο με το ύψος των ιστορικών περιστάσεων που ζούμε ".

Έτσι, σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, οι πρώτες βασικές κινήσεις της Γαλλίας είναι ότι εζήτησε έκτακτη σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προτίθεται να κάνει νέες προτάσεις για την Ένωση της Μεσογείου και αποφάσισε να αναδιοργανώσει την εξωτερική της πολιτική με τον αναγγελθέντα ανασχηματισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Μισέλ Αλιό-Μαρί, ανακοίνωσε την παραίτησή της μέσω επιστολής στον πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, την οποία του παρέδωσε σε συνάντησή τους χθες το απόγευμα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει διαπράξει "καμία παράλειψη", αναφορικά με εμπλοκή της σε σκάνδαλα για την Τυνησία.

Αλέν Ζιπέ: Επιστρέφει 16 χρόνια μετά

Υστερα από 16 χρόνια, ο 66χρονος Αλέν Ζιπέ, επιστρέφει στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου έχει αφήσει μια θετική ανάμνηση από το πέρασμά του την περίοδο '93-'95. Ήταν η εποχή της "συγκατοίκησης", με πρόεδρο τον Φρανσουά Μιτεράν και πρωθυπουργό τον Εντουάρ Μπαλαντίρ.

Τότε ο Αλέν Ζιπέ, δεν είχε καμία εμπειρία για τον διεθνή τομέα, πλαισιώθηκε όμως από δύο εξαιρετικά έμπειρους διπλωμάτες καρριέρας, τον Ντομινίκ ντε Βιλπέν  και τον Μορίς Γκουντρό-Μοντάνι.

Σήμερα επιστρέφει, αφού στην πολιτική του πορεία έχει προστεθεί η εμπειρία της πρωθυπουργίας (1995-97) επί Ζακ Σιράκ, αλλά και οι δύσκολες εποχές της αυτοεξορίας του στον Καναδά, ύστερα από την καταδίκη του το 2004 για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, κατά τη δεκαετία του '80, όταν ήταν αρχηγός του κόμματος RPR και ο Ζακ Σιράκ δήμαρχος Παρισίων.

Το 2006 εξελέγη δήμαρχος της πόλης Μπορντό. Εχοντας αποτύχει να επανεκλεγεί στις βουλευτικές του 2007 έδωσε την υπόσχεση ότι δεν πρόκειται πλέον να εγκαταλείψει την πόλη, πράγμα που σήμερα οι κάτοικοι της πόλης του καταλογίζουν.

Τα τελευταία χρόνια, τις θέσεις του για την πολιτική ζωή τις εξέφραζε συχνά μέσα από το blog του. Παρακολουθούσε ιδιαίτερα την εξωτερική πολιτική, ενώ τις ανησυχίες του τις εξέφρασε τον περασμένο Ιούλιο, συνυπογράφοντας άρθρο στην εφημερίδα "Μοντ" με τον πρώην σοσιαλιστή υπουργό Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν.

Πιστεύεται ότι για να αποδεχθεί ο Αλέν Ζιπέ τη μετακίνησή του, έθεσε ως βασική προϋπόθεση την ανεξαρτησία του υπουργείου του και την απαλλαγή από τις παρεμβάσεις συμβούλων.